Αντέδρασαν οι Ευρωπαίοι
-Ηλεκτρισμένη η ατμόσφαιρα στο χθεσινό δείπνο των ηγετών στη Σύνοδο της Πράγας με τον τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να επιδίδεται σε ένα άτυπο μπρα ντε φερ μεταξύ με τον Κυριάκο Μητσοτάκης.
Ο τούρκος πρόεδρος ο οποίος έχει προκαλέσει πονοκέφαλο στην Ευρώπη για τις εμπρηστικές του δηλώσεις κατά της Ελλάδας καθώς και για την υπογραφή του τουρκολιβυκού μνημονίου, αντί να ρίξει τους τόνους, αποφάσισε να επιτεθεί απρόκλητα στη χώρα μας.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πήρε τον λόγο στο δείπνο των ηγετών και στο τέλος της παρέμβασής του κατηγόρησε απρόκλητα την Ελλάδα ότι ανεβάζει την ένταση και ότι προκαλεί.
Άμεση απάντηση Μητσοτάκη στις προκλήσεις
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αμέσως μετά πήρε τον λόγο καλώντας τον τούρκο πρόεδρο να πάψει να αμφισβητεί την κυριαρχία των νησιών και να σταματήσει να προκαλεί εντάσεις.
Μάλιστα, κάλεσε τον Ερντογάν να προσέλθει σε συνεννόηση και διάλογο χωρίς εντάσεις και ακραία ρητορική, όπως κάνουν οι υπεύθυνοι ηγέτες.
Παραλήρημα Ερντογάν
Πάντως, ο τούρκος πρόεδρος ο οποίος είχε ψυχρή υποδοχή από τους ηγέτες που συμμετείχαν στη Σύνοδο της Πράγας, έδωσε συνέχεια στις προκλήσεις κατά της Ελλάδας, προχωρώντας σε ένα ακόμη παραλήρημα.
Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου τόνισε «φωτογραφίζοντας» τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι «ένας κύριος ενοχλήθηκε από την ομιλία μου. Είναι ενάντια στην εθιμοτυπία του φαγητού. Βγήκε και έβγαλε λόγο. Δήλωσε ότι χρησιμοποιήσαμε εκφράσεις που ήταν σκληρές για τον ίδιο. Εκεί που πρέπει να είναι δεν είναι. Οι πολιτικές τους εξακολουθούν να βασίζονται σε ψέματα. Από εδώ και στο εξής, δεν έχουμε τίποτα να συζητήσουμε με την Ελλάδα».
Απειλές κατά πάντων
Σύμφωνα με το Reuters ο Τούρκος πρόεδρος ανέφερε ότι η Ελλάδα καταλαβαίνει το μήνυμα που έχει στείλει η Τουρκία ότι «μπορεί να έρθουμε ξαφνικά μια νύχτα» και ο Ρετζέπ πρόσθεσε ότι δεν υπάρχει τίποτα να συζητήσουμε αυτή τη στιγμή με την Ελλάδα.
Μάλιστα, όπως είπε ο Ερντογάν η απάντηση «μπορούμε να έρθουμε ξαφνικά μία νύχτα» δεν ισχύει μόνο για την Ελλάδα αλλά για οποιαδήποτε χώρα μας επιτεθεί. Και πρέπει να το ξέρουν, επέμεινε.
Ο τούρκος πρόεδρος θέλησε να υπογραμμίσει ακόμη τον κρίσιμο ρόλο που διαδραματίζει η χώρα του στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ευρώπη, ενώ ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Πολιτική Κοινότητα να ενισχύσει τις σχέσεις της Τουρκίας με την ΕΕ.
Περιμένουμε όπως διεμήνυσε από την ΕΕ να προωθήσει τις σχέσεις της με την Τουρκία, στη βάση της ενταξιακής προοπτικής χωρίς να υποκύψει στα συμφέροντα και τις φιλοδοξίες ορισμένων χωρών.
Αναφερόμενος ευθέως στην Ελλάδα, είπε ότι περιμένει από την ΕΕ να καλέσει τους «συνομιλητές μας σε διάλογο σε διμερή βάση αντί να υποστηρίζει παράνομες πρωτοβουλίες στο όνομα της αλληλεγγύης στην Ένωση».
Συνέχισε υποστηρίζοντας ότι η Τουρκία δεν επωφθαλμία το έδαφος ή την κυριαρχία οποιασδήποτε χώρας. «Αγωνιζόμαστε μόνο για την προστασία των συμφερόντων της χώρας μας και των Τουρκοκυπρίων» συνέχισε ο Ερντογάν και επανέλαβε ότι μόνο κλειδί για τη λύση του Κυπριακού είναι η κυριαρχική ισότητα των Τουρκοκυπρίων και η αναγνώριση των κατεχομένων με ισότιμο διεθνές καθεστώς. Συμπλήρωσε δε ότι «για μόνιμη λύση πρέπει να γίνουν αποδεκτά τα δεδομένα στο νησί».
Παρέμβαση Μακρόν
Στο περιθώριο της Συνόδου στην Πράγα, ο τούρκος πρόεδρος είχε μία σύντομη συνομιλία με τον γάλλο ομόλογό του Εμανουέλ Μακρόν.
Ο Μακρόν, σύμφωνα με πληροφορίες, εξέφρασε την ανησυχία του για την ένταση στην Νοτιανατολική Μεσόγειο και ζήτησε να καθίσουν Ελλάδα και Τουρκία στο ίδιο τραπέζι.
Του ζήτησε ακόμα, όπως υποστηρίζουν οι ίδιες πηγές να σέβεται το διεθνές δίκαιο και τα ανθρώπινα δικαιώματα