Βουλή: Υπερψηφίστηκαν από ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ οι συμφωνίες για εταιρικές σχέσεις ΕΕ-Καναδά και Διεθνή Αρχή Βυθού

“Εμείς απέναντι στις πρωτοφανείς τουρκικές προκλήσεις απαντάμε διπλωματικά σε όλα τα επίπεδα και διευρύνουμε τις στρατηγικές συμμαχίες μας, σε όλα τα μέτωπα, είτε στη Μέση Ανατολή και στις χώρες του Κόλπου είτε στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ και της ΕΕ ή με τις ΗΠΑ. Η Ελλάδα έχει επιδείξει και αποφασιστικότητα αλλά αφήνει και τα παράθυρα του διαλόγου ανοιχτά”.

 

Αυτό τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για ευρωπαϊκά θέματα, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, στη Βουλή, ενώ επιτέθηκε σε “όσους έσπευσαν να πανηγυρίσουν το γεγονός ότι χθες από την αμερικανική Γερουσία πέρασε ένα σχέδιο στο οποίο δεν περιλαμβάνεται η τροπολογία Μενέντεζ”, υπογραμμίζοντας ότι “ουσιαστικά πανηγυρίζουν για κάτι που δεν εξυπηρετεί με ξεκάθαρο τρόπο, τα ελληνικά εθνικά συμφέροντα”.

 

“Και αυτό μας προκαλεί. Δείχνουν ότι έχουν άγνοια για τον τρόπο με τον οποίο νομοθετεί το Κογκρέσο και ποια είναι η διαδικασία διαβούλευσης ανάμεσα στη Βουλή των Αντιπροσώπων, στη Γερουσία και στην κυβέρνηση των ΗΠΑ για τον τρόπο με τον οποίο διεξάγονται οι διεθνείς σχέσεις των ΗΠΑ” προσέθεσε ο κ. Βαρβιτσιώτης και τόνισε:

 

“Δεν αντιλαμβάνονται ότι αυτή η διαδικασία είναι μια μακρά διαδικασία, ενδεχομένως θα ολοκληρωθεί μετά τις ενδιάμεσες εκλογές και τη διαμόρφωση νέων συσχετισμών στη Βουλή των Αντιπροσώπων και τη Γερουσία και δεν είναι το τέλος μιας διαδρομής, η οποία είχε ως αντικείμενο την Ελλάδα, αλλά αιτία και αφορμή δεν είχε την Ελλάδα αλλά το γεγονός ότι η Τουρκία, με την προμήθεια των S400, με τη στάση της σε μία σειρά από ζητήματα, με την μη ευθυγράμμιση με το πλαίσιο κυρώσεων απέναντι στην Ουκρανία και με την στρατηγική σχέση που έχε αναπτύξει με τη Ρωσία, δεν θεωρείται ο πιστός καλός σύμμαχος των ΗΠΑ.

 

Στο διάστημα αυτό που έχει διαταραχθεί η στενή σχέση που επί δεκαετίες είχε η Τουρκία με τις ΗΠΑ, η χώρα μας έχει καταφέρει να αναβαθμίσει τη διμερή μας σχέση και δεν αφήσαμε καμία ευκαιρία κανένα λεπτό χαμένο και καμία δυνατότητα παρέμβασης, με κορυφαία αυτή του πρωθυπουργού στο Κογκρέσο”.

 

Παράλληλα, ο κ. Βαρβιτσιώτης, κάλεσε όλα τα κόμματα να δείξουν αυτοσυγκράτηση και να κρατήσουν μακριά από την εσωτερική πολιτική ατζέντα τις ελληνοτουρκικές διαφορές, όλο το διάστημα μέχρι τις εκλογές.

 

Αφορμή ήταν η συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής για την Κύρωση της Συμφωνίας Στρατηγικής Εταιρικής σχέσης μεταξύ ΕΕ και Καναδά και του Πρωτοκόλλου για τα προνόμια και τις ασυλίες της Διεθνούς Αρχής Βυθού.

 

Οι δύο Συμφωνίες υπερψηφίστηκαν με μεγάλη πλειοψηφία, με τη στήριξη ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ.

 

Ειδικότερα, υπέρ της Συμφωνίας ΕΕ-Καναδά τάχθηκαν ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ ενώ ΚΚΕ, Ελληνική Λύση και ΜέΡΑ25 καταψήφισαν.

 

Τη Συμφωνία για την Διεθνή Αρχή Βυθού υπερψήφισαν ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ ενώ το ΚΚΕ μαζί με την Ελληνική Λύση δήλωσαν “παρών” και το ΜέΡΑ25 καταψήφισε.

 

Υπεραμυνόμενος ο κ. Βαρβιτσιώτης της κύρωσης της Συμφωνίας μεταξύ ΕΕ και Καναδά τόνισε ότι “υπάρχει κοινή αντίληψη στον τρόπο που λειτουργεί η δημοκρατία, το κράτος δικαίου, ο σεβασμός στο διεθνές δίκαιο, η συναντίληψη στα θέματα της γεωπολιτικής ασφάλειας και σταθερότητας”.

 

“Η διεύρυνση των πολιτικών σχέσεων ουσιαστικά βελτιώνει τη θέση της ΕΕ, δεν την περιορίζει. Και δεν αντιλαμβάνομαι γιατί τα κόμματα που πιστεύουν στη διεύρυνση αρνούνται να ψηφίσουν αυτή τη Συμφωνία” σημείωσε ο κ. Βαρβιτσιώτης.

 

Σε ό,τι αφορά το Πρωτόκολλο για τα προνόμια και τα ασυλίες των μελών της Διεθνούς Αρχής Βυθού, ο κ. Βαρβιτσιώτης αντέτεινε ότι “τη μόνη κριτική που μπορεί να δεχθεί το ΥΠΕΞ είναι ότι αυτή η Συμφωνία καθυστέρησε”.

 

“Η χώρα μας, σε αυτή τη πολύ μεγάλη ένταση που περνά τα τελευταία χρόνια στις σχέσεις της με την Τουρκία, έχει ως ασπίδα της, ανάμεσα στα άλλα, τον σεβασμό του διεθνούς δικαίου που απορρέει από τη σύμβαση του ΟΗΕ για το δίκαιο της θάλασσας. Μια σύμβαση την οποία έχουν υπογράψει 168 χώρες. Ορισμένες δεν την έχουν υπογράψει, όπως οι ΗΠΑ, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι η σύμβαση δεν αποτελεί τον μπούσουλα με τον οποίο λύνονται οι διαφορές στη θάλασσα”, είπε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών και συνέχισε:

 

“Εμείς θεωρούμε ότι τα εθνικά μας συμφέροντα είναι ταυτισμένα με την Διεθνή Αρχή Βυθού και οριοθετήσαμε την ΑΟΖ με την Ιταλία, επεκτείναμε τα χωρικά μας ύδατα στο Ιόνιο και προχωρήσαμε στη μερική οριοθέτηση της ΑΟΖ με την Αίγυπτο ενώ συζητάμε για την παραπομπή τής οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών με την Αλβανία.

 

Άρα δεν καταλαβαίνω γιατί η χώρα να είναι αλά καρτ επισκέπτης στις προβλέψεις της Διεθνούς Αρχής Βυθού”.

 

Τέλος, αναφερόμενος στα ελληνοτουρκικά, ο κ. Βαρβιτσιώτης τόνισε ότι “δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ζούμε μια πρωτοφανή ένταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Η ρητορεία που προέρχεται από την Άγκυρα είναι ενδεικτική των προθέσεων της. Δυστυχώς τα ελληνοτουρκικά έχουν καταστεί αντικείμενο της προεκλογικής εκστρατείας και της προεκλογικής έντασης που επικρατεί στη γείτονα χώρα. Αυτό δεν ευνοεί την επίλυση των εθνικών θεμάτων, το καλό κλίμα που θέλουμε να έχουμε στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, δεν ευνοεί τη μείωση της έντασης στο πεδίο. Και αυτό πρέπει να το καταλαβαίνει κάθε σώφρων. Η χώρα αντιμετωπίζει αυτή την απειλή με επάρκεια για αυτό και οι Έλληνες πολίτες εμπιστεύονται τον Κυριάκο Μητσοτάκη στους χειρισμούς που κάνει σε όλα τα διεθνή φόρα. Το είδαμε και προχθές στη Πράγα, από τον εκνευρισμό που προκάλεσε στον κ. Ερντογάν για τον τρόπο με τον οποίο του απάντησε ο Έλληνας πρωθυπουργός στο δείπνο των ηγετών, όπου μάλιστα ο Τούρκος Πρόεδρος προέβη και σε ακόμα μία κίνηση, να αποχωρήσει από το δείπνο. Αφού μίλησε, άκουσε τον κ. Μητσοτάκη αλλά δεν θεώρησε σκόπιμο να συμμετέχει στη συζήτηση με τους υπόλοιπους 42 ηγέτες που βρίσκονταν εκεί, δείχνοντας ουσιαστικά ότι έχει και η Τουρκία, σε ένα βαθμό, υποχωρήσει από τη διάθεσή της να είναι αναπόσπαστο κομμάτι του δυτικού και ευρωπαϊκού συστήματος ασφάλειας”. “Αυτό πρέπει να μας προβληματίζει ακόμα περισσότερο”, σημείωσε ο κ. Βαρβιτσιώτης.

 

Προσέθεσε δε, ότι “μεγάλο εκνευρισμό προκαλεί στα τουρκικά μέσα ενημέρωσης το γεγονός ότι η Αλεξανδρούπολη έχει αποτελέσει πλέον αντικείμενο των ελληνοαμερικανικών σχέσεων και είναι ένα λιμάνι που έχει αποκτήσει ιδιαίτερη σημασία για το ΝΑΤΟ, ιδιαίτερα μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία”. “Προκαλεί μεγάλο εκνευρισμό στη γείτονα το γεγονός ότι παρακάμπτεται ο στρατηγικός ρόλος της Τουρκίας μέσα από την αξιοποίηση της γεωστρατηγικής θέσης της χώρας μας”, συμπλήρωσε.

 

“Η Ελλάδα, με θυσίες του ελληνικού λαού, έχει προχωρήσει σε ένα πρωτοφανές εξοπλιστικό πρόγραμμα, βγαίνοντας από την πολυετή κρίση, αναβαθμίζοντας την αποτρεπτική ικανότητα των Ενόπλων Δυνάμεων και ελπίζει ότι στα επόμενα χρόνια θα έχει δυνατότητες που δεν φανταζόταν ποτέ στο παρελθόν ότι μπορούσε να κατέχει”, ανέφερε ο κ. Βαρβιτσιώτης και συνέχισε:

 

“Ζούμε 100 χρόνια μετά τις συνέπειες της Μικρασιάτικης καταστροφής όταν τα εθνικά μας θέματα αποτέλεσαν αντικείμενο πολιτικών αντεγκλήσεων και δυστυχώς πολλές φορές επιλογών που μας οδήγησαν σε οδυνηρές για τον ελληνισμό συνέπειες. Θα είναι σκόπιμο και φρόνιμο να διδαχθούμε από το παρελθόν μας και πηγαίνοντας την επόμενη περίοδο των εκλογών του 2023 -ζώντας αυτή την περίεργη συγκυρία, να συμπίπτουν οι εκλογές σε Τουρκία, Ελλάδα και Κύπρο στο ίδιο χρονικό εξάμηνο-, να κρατήσουμε εμείς τις ελληνοτουρκικές διαφορές μακριά από την εσωτερική πολιτική ατζέντα και να αποδεικνύουμε με τη θέση και την ψήφο μας σε αυτό το Κοινοβούλιο ότι οι Έλληνες είμαστε ενωμένοι απέναντι στη τουρκική απειλή, υπερασπιζόμαστε το διεθνές δίκαιο γιατί το βρίσκουμε ως το μοναδικό τρόπο επίλυσης των διαφορών και στηρίζουμε τις αμυντικές δυνατότητες της χώρας. Αυτό είναι το μόνο σώφρον που μπορούμε να κάνουμε και είναι ο μόνος οδηγός για να αποκρούσουμε τον αναθεωρητισμό που προέρχεται από την Άγκυρα, ο οποίος είναι προσβλητικός, επικίνδυνος και πάνω από όλα δημιουργεί στο διηνεκές εμβάθυνση του χάσματος που υπάρχει ανάμεσα στην Ελλάδα και στην Τουρκία για την αντίληψη για το πώς μπορεί να λειτουργήσει το περιβάλλον ασφάλειας στην Νοτιανατολική Μεσόγειο. Ζητώ από όλους αυτοσυγκράτηση- νομίζω ότι έχουμε επιδείξει τη διάθεση να έχουμε και αποφασιστικότητα αλλά να αφήνουμε και τα παράθυρα του διαλόγου ανοιχτά”.

 

Τέλος ο κ. Βαρβιτσιώτης, συμφώνησε με τον γενικό εισηγητή του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Ανδρέα Λοβέρδο, στην ανάγκη οικονομικής ενίσχυσης της ελληνικής διπλωματίας.

 

“Όντως χρειάζεται μια γενναία οικονομική αναβάθμιση της διπλωματίας μας. Οι διπλωμάτες μας και το υπουργείο Εξωτερικών έχουν υποστεί ίσως τις μεγαλύτερες περικοπές την περίοδο των μνημονίων με πάνω από 45% περικοπές και νομίζω ότι είναι καιρός να συζητηθεί στο πλαίσιο της Βουλής, η αναβάθμιση του ρόλου του διπλωμάτη”, ανέφερε.

 

Από τα κόμματα της αντιπολίτευσης που δεν υπερψήφισαν τις συμφωνίες, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Θανάσης Παφίλης, έκανε λόγο για βαθειά υποκρισία ΕΕ και ΗΠΑ, σε ό,τι αφορά τον σεβασμό του διεθνούς δικαίου και των κυριαρχικών δικαιωμάτων καθώς το εφαρμόζουν αλά καρτ και όχι για τα συμφέροντα των λαών αλλά υπέρ των ιμπεριαλιστικών τους συμφερόντων.

 

Ο ειδικός αγορητής της Ελληνικής Λύσης, Αντώνης Μυλωνάκης, χαρακτήρισε “αδειανό πουκάμισο” τις συμφωνίες, και υποστήριξε ότι δεν υπάρχουν σύμμαχοι αλλά λυκοφιλίες- και σε ενδεχόμενο θερμού επεισοδίου με τη Τουρκία δεν πρόκειται να πάρουν ξεκάθαρη θέση υπέρ της Ελλάδος.

 

Η ειδική αγορήτρια του ΜέΡΑ25, Σοφία Σακοράφα, υπογράμμισε ότι “η ΕΕ ουσιαστικά δεν εξασφαλίζει τα συμφέροντα των μελών και των λαών της αλλά των ισχυρών ολιγαρχών”.

- Διαφήμιση -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ