Ο Κώστας Μπακογιάννης σχολίασε τα γεγονότα στην Κιβωτό λέγοντας ότι πρέπει να διασφαλιστεί ότι τα παιδιά θα είναι ασφαλή
Κληθείς να μιλήσει τα τεκταινόμενα στην Κιβωτό του Κόσμου, ο Κώστας Μπακογιάννης ξεκαθάρισε στην αρχή της τοποθέτησης του, πως ο Δήμος Αθηναίων δεν έχει καμία νομική ή θεσμική σχέση με την δομή.
Αξίζει να αναφερθεί πως ήδη έχει οριστεί νέο ΔΣ και διενεργεί ελέγχους στη δομή, ενώ νέες ανατριχιαστικές μαρτυρίες έρχονται στο φως.
«Ισχύει ότι υπάρχει ένα θεσμικό κενό. Μια “μαύρη τρύπα”. Και εκεί είναι που θα πρέπει όλοι να στρέψουμε την προσοχή μας. Τα παιδιά που είναι σήμερα σε αυτές τις δομές, θέλουμε να πάνε όσο το δυνατό γρηγορότερα σε οικογένειες, όπως και όλα τα υπόλοιπα παιδιά εκεί έξω. Δε θέλουμε να το ξαναζήσουμε αυτό. Μπορούμε να συμφωνήσουμε; Αυτό δεν έχει ιδεολογικό πρόσωπο, δεν είναι αριστερό ή δεξιό», είπε χαρακτηριστικά ο Δήμαρχος Αθηναίων.
«Οι κοινωνικοί λειτουργοί είναι ήρωες»
«Είναι πάρα πολύ σημαντικό το θεσμικό πλαίσιο. Να γίνονται οι έλεγχοι συστηματικά, να γίνονται τακτικά, να γίνονται ακόμη και αιφνιδιαστικοί έλεγχοι. Υπάρχει ένας νόμος, υπάρχει ένα θεσμικό πλαίσιο, υπάρχουν κανόνες που διέπουν τη λειτουργία όλων μας. Δεν μπορεί να κάνει ο καθένας του κεφαλιού του».
Δεν παρέλειψε επίσης να αναφερθεί στους «ήρωες» κοινωνικούς λειτουργούς. Ο Κώστας Μπακογιάννης μίλησε για την στη δουλειά που γίνεται από το Κέντρο Υποδοχής και Αλληλεγγύης του Δήμου Αθηναίων στο θέμα της κοινωνικής υποστήριξης των ευάλωτων ομάδων, εξαίροντας την προσπάθεια που κάνουν οι κοινωνικοί λειτουργοί και οι ψυχολόγοι παρά το περιορισμένο προσωπικό που στελεχώνει τον οργανισμό.
«Να μην αδικούμε τη δουλειά και τον αγώνα που κάνουν οι κοινωνικοί λειτουργοί»
«Με ρωτάτε αν είναι αρκετοί οι κοινωνικοί λειτουργοί. Προφανώς όχι. Θα ήθελα να είναι περισσότεροι. Δεν είναι αντικειμενικά αρκετοί, διότι προερχόμαστε από μια δεκαετία μνημονίων και αντιμετωπίζουμε υπο-στελέχωση. Να μην αδικούμε αυτούς τους ανθρώπους, να μην αδικούμε τη δουλειά και τον αγώνα που κάνουν οι κοινωνικοί λειτουργοί. Είναι εκεί έξω, είναι στις γειτονιές. Δέχονται ανθρώπους, χτυπάνε πόρτες», είπε.
Τόνισε επίσης πως: «Στην πραγματικότητα, οι ήρωες είναι οι κοινωνικοί μας λειτουργοί, οι οποίοι δέχονται ένα ασύλληπτο βάρος. Είναι οι “κυματοθραύστες’ όλων μας. Και το κάνουν ξανά και ξανά. Και όταν μία στις τόσες περιπτώσεις κάτι πάει στραβά, βγαίνουμε και τούς στοχοποιούμε, και τους “ζητάμε τα ρέστα”. Δεν είναι έτσι, διότι άνθρωποι είναι και αυτοί».