«Τρία πανεπιστήμια (Πανεπιστήμιο Αιγαίου, Θεσσαλίας και Μακεδονίας)παραμένουν χωρίς Πρύτανη δύο μήνες μετά τις εκλογές για τα εσωτερικά μέλη των Συμβουλίων Διοίκησης. Κι αυτό γιατί σύμφωνα με το νόμο «Κεραμέως» για τα ΑΕΙ, ο Πρύτανης δεν εκλέγεται πλέον απευθείας από τα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας αλλά από το Συμβούλιο Διοίκησης, το οποίο αποτελείται από 6 εσωτερικά μέλη και 5 εξωτερικά».
Τα παραπάνω αναφέρει ανακοίνωση της ΕΠΕΚΕ Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ. Αναλυτικα:
«Σύμφωνα με το νέο μοντέλο διοίκησης, τα 5 εξωτερικά μέλη επιλέγονται από τα 6 εσωτερικά. Όμως σε περίπτωση ισοψηφίας (3 έναντι 3), η ψηφοφορία παρατείνεται αενάως μέχρι κάποτε να προκύψει πλειοψηφία! Αυτά συμβαίνουν στο θαυμαστό… νέο κόσμο που δημιούργησε ο νέος νόμος για τα πανεπιστήμια. Ακυβερνησία και παράλυση με «το καλημέρα».
Ακόμη κι αν επιλεγούν τα εξωτερικά μέλη (η πλειοψηφία των υποψηφίων με ανύπαρκτο επιστημονικό υπόβαθρο), τα προβλήματα του νέου νόμου δεν τελειώνουν. Στην περίπτωση που τα 5 εξωτερικά μέλη προσεταιριστούν ένα εσωτερικό, εκλέγουν Πρύτανη και διοικούν το πανεπιστήμιο με μειοψηφία παραμερίζοντας τα υπόλοιπα 5 εσωτερικά μέλη που αναδείχθηκαν με την ψήφο όλων των πανεπιστημιακών του ΑΕΙ. Επίσης είναι πιθανό να εκλέγεται Πρύτανης ο τελευταίος σε ψήφους από τα 6 εσωτερικά μέλη.
Πρόκειται για τραγελαφικές καταστάσεις, με τα ΑΕΙ να διοικούνται από τοπικούς «Νταβέληδες», κλινικάρχες, διαπλεκόμενους επιχειρηματίες ή αφυπηρετήσαντες πανεπιστημιακούς, σε μια δεξιά και λαϊκίστικη επανέκδοση / παραχάραξη της έννοιας της λαϊκής συμμετοχής. Αυτά που συμβαίνουν σήμερα στα περιφερειακά πανεπιστήμια μπορεί να επαναληφθούν αύριο και στα κεντρικά, όταν λήξει η θητεία των σημερινών πρυτανικών αρχών.
Υποβάθμιση, συρρίκνωση και παράδοση των δημόσιων ΑΕΙ στις δυνάμεις της αγοράς. Αυτή είναι η νεοφιλελεύθερη συνταγή, που με δογματική προσήλωση εφάρμοσε η ΝΔ στα πανεπιστήμια. Σε αυτή την πολιτική θα δώσει σύντομα απάντηση, ανατρέποντας την στις εκλογές, ο εκπαιδευτικός κόσμος και η πανεπιστημιακή κοινότητα».