Εν μέσω διαφωνιών βουλευτών του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, αλλά και σκληρής κριτικής από τα κόμματα της Αριστεράς συνεχίζεται για τέταρτη ημέρα η συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής επί του προϋπολογισμού του 2012.
Αρκετοί μάλιστα ήταν οι βουλευτές που υπογράμμισαν την ανάγκη οι πηγές είσπραξης εσόδων να μην προέλθουν από νέα φορολογικά μέτρα, αλλά από τη συστηματική πάταξη της φοροδιαφυγής.
Παράλληλα, ζήτησαν ακόμη δικαιότερο φορολογικό σύστημα και εφαρμογή πολιτικών για την αποκατάσταση της ρευστότητας στην αγορά και την επανεκκίνηση της οικονομίας, ενώ αναγνώρισαν ότι η δημοσιονομική προσαρμογή είναι σκληρή και με δυσβάσταχτο κόστος για την κοινωνική συνοχή και χαρακτήρισαν «επιτακτική» την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας.
«Οι επιλογές για τη διαχείριση της κρίσης έχουν τυπική και μόνο νομιμοποίηση, άσχετα αν έπρεπε να προχωρήσουν, και απαιτείται ισχυρή ηγεσία. Ισχυρή ηγεσία μπορεί να δώσει μόνο ο λαός», υποστήριξε η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Τόνια Αντωνίου.
Η κ. Αντωνίου άσκησε παράλληλα κριτική σε υπουργούς της κυβέρνησης Παπανδρέου, οι οποίοι, όπως είπε, «αγνοούσαν τις επισημάνσεις των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ και όταν αυτές διατυπώνονταν ενώπιον των οργάνων».
Η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Νάντια Γιαννακοπούλου, τόνισε από την πλευρά της ότι «πρέπει να μπει τέλος στο δημοσιονομικό μπάχαλο που ταλανίζει τη χώρα μας εδώ και δεκαετίες, όχι γιατί μας το επιβάλλουν, αλλά γιατί εμείς πρέπει να το κάνουμε για να μπούμε σε τροχιά ανάπτυξης».
Υπογράμμισε δε πως αν υπάρχουν πολιτικοί που έχουν λογαριασμούς στην Ελβετία, αυτό είναι κάτι που θα πρέπει να ξεκαθαρίσει και να μην αφεθεί στη διακριτική ευχέρεια των βουλευτών το άνοιγμα των λογαριασμών τους.
«Ο προϋπολογισμός του 2012 αν ήταν δύσκολος στη σύνταξή του, εκτιμώ είναι ακόμη πιο δύσκολος στην υλοποίησή του», ανέφερε από την πλευρά του ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Ανδρέας Μακρυπίδης.
Ο κ. Μακρυπίδης ανέφερε ότι τα αυξημένα έσοδα, που προβλέπονται στον προϋπολογισμό του 2012, δεν μπορεί να προέλθουν από αύξηση της φορολογίας, αλλά από συστηματική πάταξη της φοροδιαφυγής και ζήτησε νέο εθνικό φορολογικό σύστημα με τα χαρακτηριστικά της φορολογικής δικαιοσύνης, της πάταξης της φοροδιαφυγής και της ανάπτυξης.
«Και να θέλαμε να δώσουμε άφεση αμαρτιών στην προηγούμενη κυβέρνηση, πώς θα μπορούσαμε να κάνουμε κάτι τέτοιο, όταν δελφίνοι της ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ ομολογούν ότι η κυβέρνηση Παπανδρέου οδήγησε τη χώρα στη φτώχια, στην εξαθλίωση και την εθνική ταπείνωση», δήλωσε ο βουλευτής της ΝΔ, Μάξιμος Χαρακόπουλος, παραπέμποντας στις δηλώσεις του Μ. Χρυσοχοϊδη.
«Ας μην γελιόμαστε. Ο προϋπολογισμός αυτός είναι απότοκο της αποτυχημένης πολιτικής που ακολουθήθηκε στην τελευταία διετία», υποστήριξε η βουλευτής της ΝΔ, Ευγενία Τζουμάνη Σπέντζα, αν και ξεκαθάρισε ότι η υπερψήφισή του είναι δεδομένη από τη ΝΔ χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι το κόμμα της είναι «συνεργός στις λανθασμένες επιλογές που έγιναν από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ».
Παράλληλα, υπογράμμισε ότι «δεν μπορούμε να περιμένουμε αποτελέσματα στον τομέα των εσόδων αν δεν υπάρξει μείωση των συντελεστών, δικαιότερη φορολογία, εκ βάθρων ανασχεδιασμός των ελεγκτικών μηχανισμών και αποκατάσταση της ρευστότητας στην αγορά».
«Πρωτοφανή επιδείνωση» για τον τομέα του Πολιτισμού και «χειραγώγηση της καλλιτεχνικής δημιουργίας» με τις πρόνοιες του νέου προϋπολογισμού διαπίστωσε η βουλευτής του ΚΚΕ και αντιπρόεδρος της Βουλής Βέρα Νικολαϊδου. «Για το ΚΚΕ ο πολιτισμός είναι ιστορικό δημιούργημα και ως τέτοιο πρέπει να αποτελεί λαϊκή περιουσία», είπε η βουλευτής του ΚΚΕ και ξεκαθάρισε ότι το κόμμα της θα καταψηφίσει και τα κονδύλια του Πολιτισμού μαζί με τα άλλα κονδύλια του προϋπολογισμού.
«Ο προϋπολογισμός είναι όχι μόνο εικονικός. Είναι και ωμά ταξικός», υπογράμμισε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Βασίλης Μουλόπουλος, υποστηρίζοντας ότι «με τον προϋπολογισμό αυτόν θα επιχειρηθεί να επιβληθούν πολιτικές που θα παραδώσουν αμαχητί τη χώρα στα συμφέροντα».
Για «παντελή απουσία ολοκληρωμένου αναπτυξιακού σχεδίου» και για «αμφιθυμία στον τομέα των αποκρατικοποιήσεων, που οδήγησαν σε αποτυχία εξόδου από την κρίση» έκανε λόγο ανεξάρτητη βουλευτής Μιλένα Αποστολάκη.
Επέμεινε ότι «η απόφαση για το δημοψήφισμα ήταν μοιραία και έδωσε ευκαιρία να αμφισβητηθεί η παραμονή μας στην ευρωζώνη».
Χαρακτήρισε, επίσης, τον προϋπολογισμό «έκφραση μιας μεγάλης εθνικής συλλογικής προσπάθειας για να βγει η χώρα από την κρίση» και «μήνυμα ότι η Ελλάδα επιτέλους νοικοκυρεύει τα δημοσιονομικά της».
Η συζήτηση θα ολοκληρωθεί την Τρίτη τα μεσάνυχτα μετά από φανερή ονομαστική ψηφοφορία και αφού θα έχουν προηγηθεί οι ομιλίες του πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου και όλων των πολιτικών αρχηγών.