Τι λέει για Καϊλή
Εκτενές αφιέρωμα στο QatarGate, το φερόμενο ως σκάνδαλο διαφθοράς που πλήττει το Ευρωκοινοβούλιο στο οποίο εμπλέκεται και η Εύα Καϊλή, κάνει το Politico.
Το διεθνές μέσο – εν αναμονή και των επίσημων ανακοινώσεων των βελγικών Αρχών στη 1 το μεσημέρι για την εξέλιξη της υπόθεσης – επικαλείται ειδικούς και αναλυτές, οι οποίοι κάνουν λόγο για το «πιο σοβαρό, σοκαριστικό και διαβόητο» σκάνδαλο στις Βρυξέλλες εδώ και πολλά χρόνια.
Η έφοδος των Βελγικών αρχών σε 16 πρόσωπα, έφερε κατηγορίες σε πέντε, μεταξύ των οποίων και η Καϊλή, για «εγκληματική οργάνωση, διαφθορά και ξέπλυμα χρήματος». Οι έρευνες έβγαλαν και 600.000 που υπήρχαν σε μετρητά, ενώ κατασχέθηκαν κινητά και υπολογιστές.
Μπορεί το σκάνδαλο να μην αφορά «μεγάλα ονόματα» του Ευρωκοινοβουλίου, ωστόσο στο Politico τονίζουν ότι οι «συναλλαγές» με το Κατάρ, αποδεικνύεται πως ήταν μία έξυπνη «επένδυση» της χώρας του Κόλπου.
Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, στο Κατάρ στόχευαν συγκεκριμένα άτομα. Ο σύντροφος της Καϊλή, Φραντσέσκο Τζιόρτζι, έχει επίσης κρατηθεί από τις αρχές. Έχει τον ρόλο του συμβούλου για ζητήματα της Μέσης Ανατολής και της Βορείου Αφρικής.
Τα σκάνδαλα του Κατάρ και το προφίλ που θέλει να φτιάξει
Το Κατάρ δεν είναι η πρώτη φορά που απασχολεί με σκανδαλώδεις υποθέσεις λόγω του Μουντιάλ. Από τη μία η καταπάτηση των δικαιωμάτων των εργαζόμενων (για τα οποία η Καϊλή είχε αναφέρει πρόσφατα στο Κοινοβούλιο ότι η χώρα αποτελεί πρότυπο για τα εργατικά δικαιώματα, ενώ είχαν σκοτωθεί εκατοντάδες εργαζόμενοι στα γήπεδα του Μουντιάλ), από την άλλη οι κατηγορίες για δωροδοκίες ώστε να πάρουν τη διοργάνωση, ήρθαν γρήγορα στη δημοσιότητα.
Την ίδια στιγμή η καταπάτηση των ίσων δικαιωμάτων της a LGBTQ+ κοινότητας έχει απασχολήσει σημαντικά την κοινή γνώμη. Για το Κατάρ, είναι «βασικό προτέρημα» να διατηρήσει την καλή του φήμη και γι’ αυτό κάνει «συμφωνίες με μέλη της ΕΕ» όπως το φυσικό αέριο, ζητώντας την ίδια ώρα, ελεύθερη βίζα για να κινούνται εντός των χωρών της ζώνης Σένγκεν. Το θέμα αυτό μάλιστα είναι να ψηφιστεί εντός τις εβδομάδας, αλλά μετά τις τελευταίες εξελίξεις, θεωρείται εξαιρετικά δύσκολο να συμβεί αυτό.
Οπως αναφέρει το δημοσίευμα η Καϊλή τον περασμένο μήνα ανέβηκε στο βήμα του Ευρωκοινοβουλίου για να «αποθεώσει» το Κατάρ για την «ιστορική μεταμόρφωσή» του τονίζοντας ότι θα ψηφήσει υπέρ της απελευθέρωσης των μετακινήσεων εντός Σένγκεν. Τόσο για την χώρα, όσο και για το Κουβέιτ.
Η Καϊλή φέρεται να αγνόησε επίσης ευρωβουλευτές σε ένα πάνελ αφιερωμένο στη Μέση Ανατολή, όταν αποφάσισε να κάνει δικό της ελεύθερο επαγγελματικό ταξίδι στη χώρα πριν το Μουντιάλ, για να διαπιστώσει τις αλλαγές της εργατικής νομοθεσίας.
Σύμφωνα με τον τοπικό Τύπο, είπε ότι ήταν εκεί εκπροσωπώντας 500 εκατομμύρια Ευρωπαίους πολίτες που βλέπουν την πρόοδο της χώρας ως αντιπροσωπεία κοινών αξιών.
«Η Καϊλή πήγε πίσω από την πλάτη μας στο Κατάρ»
«Πήγε πίσω από την πλάτη μας», είπε η ευρωβουλευτής Χάνα Νιούμαν από την Γερμανία τονίζοντας πως η Καϊλή πήγε μόνη της αντί με μία οργανωμένη ομάδα που θα είχε όλες τις θέσεις «για να κάνει δηλώσεις λιγότερο επικριτικές».
Παρά τις συνεχείς κλήσεις στο κινητό της Καϊλή, η Νιούμαν ανέφερε πως ποτέ δεν της απάντησε πίσω…
«Αν αποδειχθούν οι κατηγορίες για όλους τους εμπλεκόμενους στην υπόθεση, θα πρόκειται για την πιο κραυγαλέα υπόθεση υποτιθέμενης διαφθοράς που έχει δει το Κοινοβούλιο εδώ και χρόνια», δήλωσε ο επικεφαλής της Διεθνούς Διαφάνειας, Μισιέλ φαν Χούλτεν.
Ο Αλμπέρτο Αλεμάνο, καθηγητής Νομικής στο HEC Paris, το χαρακτήρισε «το πιο συγκλονιστικό σκάνδαλο ακεραιότητας στην ιστορία της ΕΕ».
Τι θα γίνει τώρα -Τα επόμενα βήματα
Η Επιτροπή πρόκειται να προτείνει ένα ανεξάρτητο όργανο δεοντολογίας που θα ισχύει για όλα τα θεσμικά όργανα της ΕΕ, αλλά είναι σχεδόν βέβαιο ότι δεν θα διαθέτει αρμοδιότητα διερεύνησης ή επιβολής. Μέλος του Ευρωκοινοβουλίου υποστήριξε ότι οι χώρες που δεν είναι μέρος της ΕΕ θα πρέπει να ακολουθούν τους «σχετικά καλούς κανόνες λόμπι που ισχύουν ήδη» στις Βρυξέλλες. Προς το παρόν, οι χώρες δεν χρειάζεται να εγγραφούν στο μητρώο διαφάνειας ομάδων συμφερόντων της ΕΕ, για παράδειγμα, και οι ευρωβουλευτές δεν χρειάζεται να αναφέρουν αυτές τις επαφές.
Παράλληλα, το S&D ζήτησε να τεθεί σε αναμονή η πρόταση για την απελευθέρωση του καθεστώτος βίζας για το Κατάρ μετά τις τελευταίες εξελίξεις, ενώ ο εισηγητής των Πρασίνων είπε ότι θα καταψηφίσει το μέτρο εάν έρθει σε ψηφοφορία την επόμενη εβδομάδα.
Επίσης, η Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του Κοινοβουλίου σχεδίαζε να μεταβεί στη Σαουδική Αραβία και το Κατάρ τις επόμενες εβδομάδες, αλλά το σκάνδαλο με το Κατάρ θα φέρει αναβολή του ταξιδιού.
Η Καϊλή έχει ήδη διαγραφεί από το ΠΑΣΟΚ και το Σοσιαλοδημοκρατικό κόμμα, ενώ αύριο στην Ολομέλεια αναμένεται να ασκηθεί έντονη πίεση στην πρόεδρο του Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μέτσολα να αφαιρέσει την Καϊλή από τα καθήκοντά της ως αντιπρόεδρος. Παράλληλα, ευρωβουλευτές είναι πιθανό να ζητήσουν να ανακληθεί η βουλευτική της ασυλία.
Η Αριστερά έχει ήδη ζητήσει επίσημα να προστεθεί στην ημερήσια διάταξη συζήτηση για το περιστατικό, ενώ η ψηφοφορία έχει προγραμματιστεί για το βράδυ της Δευτέρας.