Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στην υπόθεση του Κατάρ, αλλά και σε ό,τι αφορά τηνΕύα Καϊλή, καθώς ο σύντροφός της ομολόγησε εμπλοκή του στο «Qatar Gate», όπως αναφέρει σήμερα (15.12.2022) η ιταλική Repubblica.
Σύμφωνα με τη Repubblica, ο Φραντσέσκο Τζόρτζι, εκ των τεσσάρων συλληφθέντων στην υπόθεση του Κατάρ, μεταξύ των οποίων η Εύα Καϊλή, ομολόγησε την εμπλοκή του ενώπιον των βελγικών Αρχών.
Τη διαφθορά και τις παρεμβάσεις μέσω του Κατάρ, αλλά και του Μαρόκου στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ομολόγησε στον ανακριτή ο Φραντσέσκο Τζόρτζι ο σύντροφος της Εύας Καϊλή, αναφέρει σήμερα και η εφημερίδα Soir.
Ο Τζόρτζι, ένα από τα βασικά πρόσωπα στην υπόθεση διαφθοράς και παρέμβασης στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και ο πρώτος συλληφθείς στην τεράστια επιχείρηση κατά της διαφθοράς που ξεκίνησε στις 9 Δεκεμβρίου, οδηγήθηκε ενώπιον της βελγικής αστυνομίας και του ανακριτή.
Σύμφωνα με δικαστικά έγγραφα που συμβουλεύτηκαν η βελγική εφημερίδα Soir και η ιταλική εφημερίδα Repubblica, ο Τζόρτζι αναγνωρίζει ότι είναι μέλος μιας οργάνωσης που χρησιμοποιείται τόσο από το Μαρόκο όσο και από το Κατάρ για να παρεμβαίνει στις ευρωπαϊκές υποθέσεις και ότι ο ρόλος του στην «οργάνωση» αυτή ήταν «να διαχειρίζεται τα μετρητά». Ο ίδιος ισχυρίζεται ότι ο πρώην ευρωβουλευτής Πιερ Αντόνιο Παντσέρι ήταν επικεφαλής αυτής της «οργάνωσης».
Ο δικηγόρος του Π. Παντσέρι ωστόσο, ο Λοράν Κενς, ερωτηθείς από τη Soir, απαντά ότι «δεν έχει αυτές τις πληροφορίες» και καταγγέλλει την «παραβίαση του απορρήτου» σε δικαστικά έγγραφα, στα οποία κανείς δεν πρέπει να έχει πρόσβαση.
«Αφήστε ελεύθερη την Εύα»
Η Repubblica τονίζει πως ο Τζόρτζι κατέρρευσε κατά τη διάρκεια της απολογίας του ενώπιον δικαστή, πως παραδέχτηκε ότι έχει κάνει παράνομες πράξεις που σχετίζονται με το Κατάρ, και πως ζήτησε την απελευθέρωση της συντρόφου του. Προστίθεται, ακόμη, ότι ο ίδιος δήλωσε πως ήταν ο διαχειριστής των χρημάτων του διεθνούς κυκλώματος του οποίου είναι μέλος.
Παράλληλα, ο Τζόρτζι ενέπλεξε και το Μαρόκο, ομολογώντας ότι ο ίδιος λειτουργούσε ως όργανο και αυτής της χώρας σε υποθέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Έκανε, δε, λόγο για ολόκληρη οργάνωση που λειτουργούσε για λογαριασμό των Κατάρ και Μαρόκου.
«Τις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις τις χρειαζόμαστε για να κινούνται τα χρήματα», είπε, σύμφωνα με το τετρασέλιδο κατηγορητήριο των Βέλγων δικαστών, σημειώνει η Repubblica.
Συμπληρώνει ότι ο ίδιος υπερασπίστηκε την Εύα Καϊλή, ότι δήλωσε μετανιωμένος για τις πράξεις του, και ότι ήταν… λαλίστατος. Η Corriere della Sera, μάλιστα, επισημαίνει ότι ο Τζόρτζι βοήθησε σημαντικά τις βελγικές Αρχές στην προσπάθειά του να ξετυλίξουν περαιτέρω το νήμα της υπόθεσης.
Μέσω της επαλήθευσης ή μη στοιχείων που έχουν συλλέξει εδώ και αρκετούς μήνες οι Αρχές, ο Φραντσέσκο Τζόρτζι έριξε περισσότερο φως στην υπόθεση, κατά την Corriere della Sera.
Είχε, δε, τόσα πολλά να πει το Σάββατο (10.12.2022), που ο ανακριτής αναγκάστηκε να αναβάλει τις υπόλοιπες καταθέσεις που είχε να πάρει, υπογραμμίζει το δημοσίευμα.
«Έδωσε» άλλους δύο ευρωβουλευτές
«Έκανα τα πάντα για χρήματα που δεν χρειαζόμουν», είπε ο ίδιος μεταξύ άλλων, κατά το δημοσίευμα, που συμπληρώνει ότι ο Τζόρτζι «έδωσε» άλλους δύο ευρωβουλευτές στις βελγικές Αρχές, ως επίσης εμπλεκόμενους στο «Qatar Gate».
Σύμφωνα με τα ιταλικά δημοσιεύματα, που επικαλούνται ως πηγή τα προαναφερθέντα έγγραφα, ο Τζόρτζι κατέθεσε πως θεωρεί υπόπτους για εμπλοκή στο σκάνδαλο τους ευρωβουλευτές Αντρέα Κοτσολίνο (Ιταλός) και Μαρκ Ταραμπελά (Βέλγος), που είναι αμφότεροι σοσιαλδημοκράτες.
Το σπίτι του Μάρκ Ταραμπέλα ερεύνησε η βελγική αστυνομία με την παρουσία της ίδιας της Προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, και τον Ιταλό Αντρέα Κοζολίνο, στον οποίο εργαζόταν ως βοηθός ο Τζόρτζι.
Ο ευρωβουλευτής Ταραμπέλα αρνείται κάθε κατηγορία. Ο δικηγόρος του δήλωσε στη Le Soir ότι ο πελάτης του «δεν σκοπεύει να σχολιάσει υποτιθέμενα στοιχεία της έρευνας», ότι «δεν έχει λάβει ποτέ και από κανέναν την παραμικρή προσφορά και χρηματικό ποσό» και ότι παραμένει στη διάθεση της δικαιοσύνης.
Από την πλευρά του, ο ευρωβουλευτής Κοζολίνο αρνήθηκε να απαντήσει στην ερώτηση αν έλαβε δώρα ή χρήματα.
Τέλος, ο Τζόρτζι φαίνεται να αποενοχοποιεί τη βελγίδα ευρωβουλευτή Μαρί Αρενά, καθώς δηλώνει ότι πιστεύει στην ακεραιότητά της και δεν γνωρίζει αν έχει λάβει χρήματα από τον Π. Παντσέρι.
Θυμίζουμε πως σήμερα γίνεται η Σύνοδος Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες, στη σκιά του σκανδάλου που έχει δημιουργήσει τριγμούς σε Ελλάδα και Ευρώπη.