Στο κόκκινο το πολιτικό θερμόμετρο ενόψει εκλογών με αφορμή την δήλωση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, στον απόηχο της γνωμάτευσης Ντογιάκου για την ΑΔΑΕ, ότι παραιτείται της βουλευτικής του ασυλίας και ότι περιμένει τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου να τον συλλάβει.
Άμεση ήταν αντίδραση του Μαξίμου, κατηγορώντας ευθέως τον Αλέξη Τσίπρα για «θεατρινισμό». «Θα περιμέναμε από τον κ. Τσίπρα, έναν πρώην πρωθυπουργό, να αντιλαμβάνεται ότι τέτοιους είδους θεατρινισμοί ταιριάζουν περισσότερο σε κάποιον σαν τον κ. Βαρουφάκη. Τελικά, φαίνεται ότι οι δύο τους εξακολουθούν να μοιάζουν σε πολλά» δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, κατηγορώντας τον Αλέξη Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ ότι… «συνηθίζουν να τιμούν την δικαιοσύνη μόνο όταν οι αποφάσεις της είναι σύμφωνες με τις επιδιώξεις τους».
«Αντίθετα, η κυβέρνηση σέβεται και τιμά σταθερά την δκαιοσύνη και την δημοκρατία: χωρίς ιδιοτελείς προϋποθέσεις, υποσημειώσεις και αστερίσκους. Εμείς σταθερά με τους κανόνες και τους θεσμούς της δημοκρατίας, ο κ. Τσίπρας συνεχίζει σταθερά να αναζητά ταυτότητα μέσα στην τοξικότητα» πρόσθεσε ο Γιάννης Οικονόμου.
Το πολιτικό αντίκτυπο της υπόθεσης των υποκλοπών
Το θέμα των υποκλοπών ως και την τελευταία ημέρα πριν από τις κάλπες εκτιμάται ότι θα είναι στις πρώτες θέσεις της ατζέντας της αντιπολίτευσης.
Ως τώρα οι δημοσκοπήσεις δεν αποτυπώνουν σημαντική φθορά στα ποσοστά της ΝΔ για τη διαχείριση της συγκεκριμένης υπόθεσης. Ωστόσο πολλά στελέχη αναγνωρίζουν ότι το κλίμα πόλωσης που θα καλλιεργηθεί γύρω από το θέμα των υποκλοπών είναι κάτι που… «πρέπει να μετρηθεί σοβαρά».
Η γνωμοδότηση Ντογιάκου
Η αντίδραση των κομμάτων της αντιπολίτευσης στη γνωμοδότηση Ντογιάκου, την οποία χαρακτήρισαν αντισυνταγματική, ήταν άμεση.
Ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου απεφάνθη ότι η ΑΔΑΕ δεν έχει αρμοδιότητα από την ισχύουσα νομοθεσία να διαχειρίζεται αιτήματα πολιτών που ζητούν να πληροφορηθούν αν υπήρξε παρακολούθηση των τηλεφώνων τους για λόγους εθνικής ασφάλειας, ούτε μπορεί να απευθύνεται για το σκοπό αυτό σε τηλεφωνικούς παρόχους.
Τσίπρας: «Να με συλλάβετε»
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ με μια ανάρτηση στα social media δήλωσε συγκεκριμένα ότι παραιτείται της βουλευτικής του ασυλίας και παρότρυνε τον κ. Ντογιάκο να τον συλλάβει, καθώς, όπως είπε, πριν από λίγο καιρό σε επίσκεψη του στα γραφεία της ΑΔΑΕ είχε ζητήσει να ενημερωθεί για τις παρακολουθήσεις πολιτικών, επιχειρηματιών και δημοσιογράφων.
Άμεση η αντίδραση και του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ το οποίο καταλόγισε στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου ότι παρεμποδίζει το έργο της ΑΔΑΕ, ενώ επανέλαβε τις αιτιάσεις για επιχείρηση συγκάλυψης της υπόθεσης των υποκλοπών από την κυβέρνηση.