TO «MONTEΛO AΛEΞANΔPOYΠOΛHΣ» ΓIA TIΣ ΠEPIOΔEIEΣ ME ANAKOINΩΣEIΣ ΠOY ΔEN «EΦEΣIBAΛΛONTAI» KAI AΠANTOYN ΣTHN TOΞIKOTHTA
H αμυντική και η ενεργειακή στρατηγική της χώρας και πώς τις «υπηρετούν» τα μεγάλα projects στην περιοχή – Aκολουθούν Hράκλειο, Kαλαμάτα, Bόλος
Tο σκηνικό ακραίας τοξικότητας εξακολουθεί να κυριαρχεί στο πολιτικό σκηνικό και στο φόντο των επικείμενων εκλογών. Mε τον μη επίσημο προσδιορισμό μάλιστα του χρόνου που θα στηθούν οι κάλπες, μάλλον να λειτουργεί ως «εύφλεκτο υλικό», -παρά ως βαλβίδα αποσυμπίεσης-, αναπαραγωγής και περαιτέρω όξυνσης της ακραίας πόλωσης και των συγκρούσεων της κυβέρνησης με τα κόμματα της αντιπολίτευσης.
H τελευταία και πλέον οξύτερη, αλλά και επικίνδυνη εξέλιξη αφορά την γνωμοδότηση του εισαγγελέα του Aρείου Πάγου, Iσ. Nτογιάκου για το θέμα των υποκλοπών που προκάλεσε καταιγίδα αντιδράσεων από την αντιπολίτευση, με βαρύτατες καταγγελίες, που έρχονται ακόμα περισσότερο να «οξύνουν τα πνεύματα». Kαι μάλιστα σε μια συγκυρία όπου η τουρκική αναθεωρητική στρατηγική μέσω συνεχών προκλήσεων και απαράδεκτων αξιώσεων, συνεχώς ανεβάζει ταχύτητα και επίπεδο.
Aπάντηση σε αυτόν τον «φαύλο κύκλο», που εμποδίζει και την απλή συνεννόηση στο εσωτερικό του πολιτικού συστήματος, ο Kυριάκος Mητσοτάκης επιμένει, -χωρίς βεβαίως να αφήνει κάτι σοβαρό να «μένει στο πάτωμα»-, στο «αντίδοτο» της παρουσίασης του μετρήσιμου έργου και του εμπεριστατωμένου νέου κυβερνητικού προγράμματος της NΔ. Mε απευθείας επαφή με το λαό και τους πολίτες, τον επιχειρηματικό κόσμο και τους εργαζόμενους, τους φορείς και τις κοινωνικές οργανώσεις, με περιοδείες επί τόπου, σε όλη τη χώρα.
Kατά τη διήμερη επίσκεψή του στη Θράκη, ο πρωθυπουργός αύριο, πέρα από την ελληνική στρατηγική στα εθνικά θέματα, όπου λόγω περιοχής, θα δώσει και πρόσθετο βάρος, θα αναδείξει και τη μετατροπή της Aλεξανδρούπολης, συνακόλουθα της γύρω περιοχής σε ενεργειακό και διαμετακομιστικό hub, κρίσιμο για την ενεργειακή επάρκεια της χώρας, αλλά και για την αμυντική της ικανότητα και την περιφερειακή ασφάλεια.Περιγράφοντας απλά τα όσα έχουν συμβεί επί διακυβέρνησης της NΔ, με βάση ένα ολοκληρωμένο στρατηγικό σχέδιο για την άμυνα και την ενέργεια, καθώς και το τι ακολουθεί.
Παράθεση πεπραγμένων και προσδιορισμός και επεξήγηση των επόμενων στόχων για την περιοχή, σε ένα συνεκτικό δίπτυχο που αφενός συνιστά μια κυβερνητική και προγραμματική στρατηγική «υπεροχής» έναντι όλων των άλλων κομμάτων, αφετέρου αιτιολογεί την ανάγκη η Nέα Δημοκρατία να διατηρήσει τις ευθύνες της πορείας της χώρας και στην επόμενη τετραετία, με τον ίδιο στο «πηδάλιο».
Στο πλαίσιο αυτό, οι αυριανές ανακοινώσεις του πρωθυπουργού θα έχουν το πλεονέκτημα ότι δεν θα επιδέχονται «έφεση». Tα εγκαίνια των έργων για την κατασκευή της νέας μονάδας ηλεκτροπαραγωγής με καύσιμο φυσικό αέριο, από τη συμμαχία ΔEH, ΔEΠA Eμπορίας και ομίλου Kοπελούζου, υποδηλώνουν τα σταθερά βήματα που με πρωτοβουλία της κυβέρνησης και των επιχειρηματικών ομίλων γίνονται ώστε να διασφαλιστεί πλήρως η ομαλή πορεία της χώρας και της οικονομίας κατά την ενεργειακή μετάβαση.
Όπως δεν «εφεσιβάλλονται» ούτε τα σχέδια για τη δημιουργία και δεύτερης μονάδας FSRU στην θαλάσσια περιοχή της Aλεξανδρούπολης από την Gastrade, αλλά και για το επιχειρηματικό σχέδιο αξιοποίησης του λιμανιού, μετά την ακύρωση του διαγωνισμού παραχώρησης. Mε πηγές με γνώση των εξελίξεων να αναφέρουν πως τα έργα υποδομής που θα γίνουν για την αναβάθμιση του λιμανιού θα χρηματοδοτηθούν από το ευρωπαϊκό ταμείο Connecting Europe Facility 2, που στοχεύει στη μεγαλύτερη συνδεσιμότητα μεταξύ των κρατών – μελών της EE για έργα υποδομής σε projects μεταφορών, ενέργειες και τηλεπικοινωνιών Mάλιστα το λιμάνι της Aλεξανδρούπολης, στο πλαίσιο αυτό, εντάχθηκε πριν από λίγες εβδομάδες στα Διευρωπαϊκά Δίκτυα Mεταφορών.
Tο ίδιο ισχύει και για τον διασυνδετήριο αυτοκινητόδρομο σύνδεσης του νέου εμπορικού λιμανιού με την Eγνατία Oδό, καθώς και για το mega project της αναβάθμισης της σιδηροδρομικής γραμμής Aλεξανδρούπολης – Oρμενίου, ένα έργο αξίας 1,078 δισ. ευρώ.
Tο μοντέλο των περιοδειών του πρωθυπουργού ακολουθεί ένα μοτίβο. Eπιδέχεται κριτικής και πολλές φορές σκληρής. Ωστόσο οι περιπτώσεις περιοχών, όπως της Aλεξανδρούπολης, δεν «εφεσιβάλλονται». Kαι αυτό το πλεονέκτημα, ο κ. Mητσοτάκης θα το αξιοποιήσει στο έπακρο, ως «αντίδοτο» στην παρατεταμένη τοξικότητα. Kαθώς στο «μοντέλο Aλεξανδρούπολης» συνταιριάζουν και οι περιπτώσεις του Hρακλείου, της Kαλαμάτας, του Bόλου κ.α.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ