Καθώς δεν έχει να πει τίποτα για την αισχροκέρδεια, τα καίρια προβλήματα της δημοκρατικής λειτουργίας ή την προοπτική της χώρας, η ΝΔ θα δώσει τη μάχη των εκλογών μηρυκάζοντας πεπαλαιωμένα αντιΣΥΡΙΖΑ επιχειρήματα, την ίδια ώρα που λόγω του υψηλού πληθωρισμού και της αποδυναμωμένης αγοραστικής δύναμης του κόσμου της εργασίας, ασκείται μεγάλη πίεση στην κοινωνία, επεσήμανε ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία και βουλευτής Επικρατείας, Πάνος Σκουρλέτης.
Στο πλαίσιο αυτό ( Real fm) είπε για:
Ακρίβεια και κυβερνητικά μέτρα
Μόνο τον Δεκέμβριο, στα τρόφιμα είχαμε μια αύξηση τιμών κατά μέσο όρο 15% και ήδη με τη νέα χρονιά αυτό το βλέπουμε να διογκώνεται, άρα έχουμε μια αποτυχία των μέχρι τώρα μεθόδων, είτε αυτό λέγεται καλάθι του νοικοκυριού, είτε το market pass, το οποίο θυμίζει περισσότερο επιδόματα ελεημοσύνης, παρά μια ουσιαστική απάντηση στο θέμα της ακρίβειας. Είναι στάχτη στα μάτια τελικά.
Κάτι που θα έπρεπε να έχει γίνει αρκετά νωρίτερα, είναι η προσπάθεια να μειώσουμε τον ΦΠΑ στα προϊόντα ευρείας κατανάλωσης. Το γεγονός ότι δεν γίνεται έχει το αποτύπωμά του. Έχουμε μια τρομακτική επιβάρυνση των πολιτών. Η έμμεση φορολογία αυτή τη στιγμή έχει καταστήσει τη ΝΔ, που αυτοπροσδιοριζόταν ως το κόμμα της μείωσης των φόρων, το κόμμα και τη κυβέρνηση της μεγάλης φορολογικής επιβάρυνσης. Έχουμε εκτίναξη των φορολογικών εσόδων, κοιτάξτε τα αποτελέσματα του 2022. Το μεγαλύτερο μέρος αυτών των εσόδων προέρχεται από τον ΦΠΑ. Άρα, δεν υπήρχαν περιθώρια να περιορίσουμε τον ΦΠΑ, αυτό να έχει την αντανάκλασή του στις τελικές τιμές και από εκεί και έπειτα, με ουσιαστικούς ελέγχους να περιορίσουμε τον πληθωρισμό; Βολεύεται ο κ. Μητσοτάκης. Σήμερα ο κ. Σταϊκούρας είπε ότι έχουμε έναν νέο δημοσιονομικό χώρο που δημιουργείται. Όταν έχεις υπερέσοδα επιστρέφεις και κάποια ψήγματα από αυτά που έχεις πάρει από τους πολίτες για να κάνεις τον καλό καθώς πηγαίνεις στις εκλογές. Υπάρχουν κι άλλα μέτρα, ο ειδικός φόρος κατανάλωσης καυσίμων και η έκτακτη φορολογία σε αυτούς που αποδεδειγμένα έχουν υπερκέρδη, είτε αυτό αφορά τις εταιρείες διύλισης, είτε τις εταιρείες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.
Αυτή η παράταξη, που μιλούσε στο όνομα των επενδύσεων και της ανάπτυξης, κατάφερε να πετύχει ένα φοβερό ρεκόρ. Το μεγαλύτερο έλλειμμα στο εμπορικό ισοζύγιο της χώρας, που είναι μια βόμβα στα θεμέλια της οικονομίας, ενώ έχει δανειστεί 50 δισεκατομμύρια.
Τιμές της ενέργειας
Προσέξτε το ελληνικό παράλογο. Υποχωρεί το φυσικό αέριο το τελευταίο διάστημα, αλλά η Ελλάδα, το 2023 είναι πάλι πρώτη στη χονδρεμπορική τιμή και γίνεται ένα παιχνίδι με τις εισαγωγές φτηνής ηλεκτρικής ενέργειας από τις γειτονικές χώρες, την οποία πουλάνε πανάκριβα στο εσωτερικό της χώρας. Αυτά θα τα αντιμετωπίσουμε ποτέ; Αυτές είναι οι δομικές παρεμβάσεις, αλλιώς κυνηγάμε την ουρά μας.
Ενίσχυση των εισοδημάτων
Υπάρχει βέβαια και το θέμα της ενίσχυσης των εισοδημάτων, διότι την ακρίβεια την αντιμετωπίζεις αφενός με μια προσπάθεια μείωσης των τιμών, από την άλλη με την ενίσχυση της αγοραστικής δύναμης, άρα των εισοδημάτων. Αυτό που προαναγγέλλεται ως αύξηση του κατώτατου μισθού καταλαβαίνετε ότι υπολείπεται των απωλειών που έχει υποστεί, όχι μόνο το 2022, αλλά εδώ και αρκετά χρόνια, ο κόσμος.
Προεκλογική τακτική της ΝΔ
Η ΝΔ έχει αποφασίσει να δώσει τη μάχη των εκλογών μηρυκάζοντας πεπαλαιωμένα αντιΣΥΡΙΖΑ επιχειρήματα. […] Διότι δεν έχει να πει τίποτα για την αισχροκέρδεια. Δεν έχει να πει τίποτα για τον κ. Ράμμο.
Θεσμούς
Μη μου πείτε ότι δεν υπάρχει ένα ειδικό βάρος στα ζητήματα του Κράτους Δικαίου και των παρακολουθήσεων. […] Όταν γίνεται ανεξέλεγκτη η κεντρική εξουσία και η κυβέρνηση, ακριβώς επειδή υποχωρεί η δημοκρατική λειτουργία των θεσμών, τότε μπορείς να επιβάλεις οποιαδήποτε πολιτική, ακόμη και αντικοινωνικές πολιτικές. Τελικά, αυτό είναι ένα ενιαίο σύστημα. Οι αντικοινωνικές πολιτικές, οι οποίες υλοποιούνται από μία κυβέρνηση που δεν σέβεται το Κράτος Δικαίου και την λειτουργία των θεσμών.
Προσφυγικό
Πρόκειται για μια κυβέρνηση η οποία, με τον τρόπο που αντιμετωπίζει το προσφυγικό, έχει να κάνει με μια προσπάθεια εργαλειοποίησής του προσπαθώντας να κερδίσει κάποια συντηρητικά αντανακλαστικά στο εσωτερικό της χώρας και δεν συνάδει με μία σοβαρή αντιμετώπιση ενός τέτοιου ζητήματος. Ο Μητσοτάκης θυμίζει, ολοένα και περισσότερο, Μελόνι. Όρμπαν και Μελόνι. Αυτό δεν μας τιμάει. […] Εμείς κάναμε μια τέτοια διεθνοποίηση του ζητήματος και εγκαλέσαμε την Ευρώπη, έτσι ώστε η χώρα μας επαινέθηκε για τη στάση της. Πέρασε ένα εκατομμύριο κόσμος και πήγε στην Κεντρική Ευρώπη και “δεν άνοιξε ρουθούνι”.