Μάχη για τις υποκλοπές
Σε πεδίο μάχης αναμένεται να μετατραπεί σήμερα η Βουλή, με την κυβέρνηση να είναι έτοιμη για όλες τις πιθανές κινήσεις του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος εκτιμάται ότι θα επιβεβαιώσει τις φήμες περί κατάθεσης πρότασης δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης, με φόντο τις παρακολουθήσεις της ΕΥΠ.
Aπό την πλευρά του Κυριάκου Μητσοτάκη και της κυβέρνησης, ωστόσο, δεν φαίνεται να υπάρχει κάποια ιδιαίτερη ανησυχία, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, μάλιστα, Γιάννη Οικονόμου, να προσκαλεί τον Αλέξη Τσίπρα να καταθέσει τη μομφή κατά της κυβέρνησης, ώστε να συζητηθούν, όπως τόνισε, αναλυτικά όλα για τις τετραετίες ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ.
Ο ίδιος επισημαίνει: «Όμως τα πολλά λόγια είναι φτώχεια. Ας τολμήσει να προβεί σε πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης. Εκεί θα τα συζητήσουμε όλα. Όλα! Πώς ήταν η Ελλάδα με πρωθυπουργό τον κ. Τσίπρα και πώς είναι σήμερα. Το κράτος δικαίου που επί των ημερών του αφέθηκε στα χέρια κάτι μαρτύρων σαν τον “Μάξιμο Σαράφη”, που συνελήφθη σήμερα για απάτη. Τις ένορκες καταθέσεις για σακούλες με χρήματα που πήγαιναν στα ταμεία του ΣΥΡΙΖΑ. Τον Α2 και τις κυπριακές offshore. Τις αθλιότητες για τη δήθεν νεκρή Μαρία. Αυτά και πολλά ακόμα. Περιμένουμε λοιπόν».
Η κυβέρνηση, μάλιστα, προτίθεται, εφόσον κατατεθεί πρόταση δυσπιστίας από τον ΣΥΡΙΖΑ, να ξεκινήσει άμεσα η κοινοβουλευτική συζήτηση, παρ’ ότι ο πρωθυπουργός σήμερα και αύριο έχει προγραμματίσει να βρίσκεται στην Κρήτη, όπου θα περιοδεύσει. Ωστόσο, η απουσία του δεν θα επηρεάσει την έναρξη της διαδικασίας, καθώς επ’ αυτού δεν απαιτείται η παρουσία του πρωθυπουργού στην Ολομέλεια.
Η στάση των κομμάτων
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Νίκος Ανδρουλάκης, καλεί τον πρωθυπουργό να ζητήσει τη σύγκληση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, ακόμη και σήμερα.
«Η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός δεν μπορούν να κρύβονται», τονίζει στη δήλωσή του ο γενικός γραμματέας της κεντρικής επιτροπής του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, ζητώντας επίσης τη σύγκληση της Επιτροπής της Βουλής.
«Η δημοκρατία δεν μπορεί να λειτουργεί με σφραγισμένους φακέλους, κατ’ ιδίαν απαντήσεις και ιδιωτικές συναντήσεις», επισημαίνει η Ελληνική Λύση.
Από την πλευρά του, το ΜέΡΑ25 ζήτησε επίσημα από την ΑΔΑΕ την ενημέρωση που βάσει νόμου υποχρεούται να κάνει.
Κυβέρνηση κατά Ράμμου
Από το στόχαστρο της κυβέρνησης δεν λείπει ούτε ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ, Χρήστος Ράμμος, εκτιμώντας ότι βρίσκεται σε απευθείας συνεννόηση εδώ και καιρό με την Κουμουνδούρου και λειτουργεί ως «παρακολούθημα» του Αλέξη Τσίπρα.
Την άποψη αυτή της κυβέρνησης ενίσχυσε, σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη, η χθεσινή πρωτοβουλία του κ. Ράμμου να στείλει επιστολή στον πρόεδρο της Βουλής, στους πολιτικούς αρχηγούς και στον υπουργό Δικαιοσύνης για την υπόθεση των υποκλοπών, η οποία αποτέλεσε τη σταγόνα με την οποία ξεχείλισε το ποτήρι των αποστάσεων που κρατούσε το προηγούμενο διάστημα η κυβέρνηση, κάνοντας πλέον λόγο για «περίεργη προνομιακή σχέση του ΣΥΡΙΖΑ με τον πρόεδρο της ΑΔΑΕ».
Σύμφωνα με τον κ. Οικονόμου, «κατά παράβαση σαφούς διάταξης νόμου, προσέφυγε στους παρόχους κινητής τηλεφωνίας για να ελέγξει τυχόν άρσεις απορρήτου, αν και η ΑΔΑΕ διατηρεί στα αρχεία της πλήρη φάκελο με τις διατάξεις του εισαγγελέα και θα μπορούσε να κάνει μία απλή διασταύρωση», «καθ’ υπέρβαση κάθε αρμοδιότητας και παρά τη σαφή συνταγματική διάταξη, υποβλήθηκε αίτημα σε κοινοβουλευτική επιτροπή προκειμένου να παρασταθεί αυτοκλήτως ο επικεφαλής της ΑΔΑΕ», «αγνοήθηκε συστηματικά η ολομέλεια της ΑΔΑΕ. Δεν υπήρξε απόφαση του οργάνου, αλλά μονάχα κρίση του επικεφαλής της» και «μολονότι υποβάλλονταν αιτήματα στη Βουλή, υπήρχε συχνή επικοινωνία με στελέχη και τον αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ, “καταθέσεις” σε ευρωπαϊκά όργανα και αρθρογραφία, δεν επιδιώχθηκε ποτέ, επί τέσσερα σχεδόν χρόνια, επικοινωνία με τον πρωθυπουργό».
Για την κυβέρνηση όλα αυτά υπόκεινται σε «ακτιβισμό» εκ μέρους του κ. Ράμμου, με στόχο «να καταστεί πολιτικός παράγοντας σε μια ευαίσθητη περίοδο».