Ικανοποιημένος, από την τροπή των εξελίξεων στα εντός της ευρωζώνης, εμφανίστηκε ο Έλληνας πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος ο οποίος χαρακτήρισε σημαντικό βήμα για την αντιμετώπιση τόσο της παρούσας κρίσης όσο και μελλοντικών κρίσεων τις αποφάσεις της συνόδου κορυφής.
«Χρυσός κανόνας»
Ο Έλληνας πρωθυπουργός τόνισε πως τα μέτρα για τους μηχανισμούς σταθεροποίησης είναι ουσιαστικά αλλά υπάρχουν και θέματα που θα εξεταστούν αργότερα, ενώ υπογράμμισε ότι οι περισσότερες χώρες της ΕΕ, αποφάσισαν να υιοθετήσουν είτε με νόμο είτε με προσθήκη στο Σύνταγμα, τον “χρυσό” κανόνα για ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς.
Αφού μηδενίσει τα ελλείμματα
Ο πρωθυπουργός τόνισε πως τα μέτρα που αποφάσισε η ΕΕ, δεν αφορούν στην παρούσα φάση τη χώρα μας καθώς βρίσκεται σε πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής, πρόσθεσε όμως πως η Ελλάδα θα μπορεί και πρέπει να ανταπεξέλθει στους νέους κανόνες όταν ολοκληρώσει το νέο πρόγραμμα και μηδενίσει τα ελλείμματα.
Στην συνέχεια ο Έλληνας πρωθυπουργός αναλύοντας τα αποτελέσματα της Συνόδου, είπε ότι ελήφθησαν δύο δέσμες μέτρων, μία για την ενίσχυση της οικονομικής διακυβέρνησης και μία για την αντιμετώπιση της κρίσης. Η πρώτη δέσμη μέτρων προβλέπει μεγαλύτερο συντονισμό στην οικονομική πολιτική και ενίσχυση της πειθαρχίας. Η δεύτερη δέσμη μέτρων προβλέπει τη βελτίωση της λειτουργίας των μηχανισμών χρηματοπιστωτικής σταθερότητας.
Πρόσθεσε ότι η πρώτη δέσμη μέτρων αποτελεί μεγάλο βήμα για τη σύγκλιση της δημοσιονομικής πολιτικής στην ευρωζώνη και την εξασφάλιση της δημοσιονομικής πειθαρχίας, ενώ για το δεύτερο πακέτο μέτρων είπε ότι υπάρχουν ανοικτά ζητήματα που θα συζητηθούν έως τον Μάρτιο.
Ο κ. Παπαδήμος συμπλήρωσε ότι θα υπάρξει ένα δημοσιονομικό συμβόλαιο με κυριότερο στοιχείο τον δημοσιονομικό κανόνα για ισορροπημένους προϋπολογισμούς.
Αξιολόγηση μέτρων
Η αξιολόγηση των εθνικών προϋπολογισμών θα γίνεται από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.
Παράλληλα, θα υπάρχει ένας αυτόματος διορθωτικός μηχανισμός, και όσα κράτη βρίσκονται στη διαδικασία του υπερβολικού ελλείμματος (άνω του 3%) θα υποβάλουν διαρθρωτικά προγράμματα και άλλα μέτρα.
Όταν μια χώρα δεν ικανοποιεί τα κριτήρια του 3%, τότε θα υπάρχει αυτόματος μηχανισμός κυρώσεων. Μόνο εάν υπάρχει η αντίθετη άποψη της πλειοψηφίας στο Συμβούλιο δεν θα εφαρμόζονται οι κυρώσεις αυτές.
Ουσιαστικά, οι αποφάσεις θα λαμβάνονται με αυξημένη πλειοψηφία, όπως είπε και ο κ. Παπαδήμος.
Υιοθέτηση μετά από τρία χρόνια
Στο θέμα της υιοθέτησης του “χρυσού” κανόνα αναφέρθηκε και ο αντιπρόεδρος και υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος ο οποίος τόνισε: “Εμείς δεν έχουν τη δυνατότητα να βάλουμε τώρα αμέσως τον δημοσιονομικό κανόνα στο Σύνταγμα γιατί αναθεώρηση του Συντάγματος μπορούμε να κάνουμε από το 2013 και μετά.
Μπορούμε όμως να υπερψηφίσουμε αμέσως στη Βουλή με βάση το άρθρο 28 του Συντάγματος και διεθνή σύμβαση, η οποία θα προβλέπει τον δημοσιονομικό κανόνα και εφόσον αυτός ο δημοσιονομικός κανόνας θα είναι πλέον κανόνας του διεθνούς Δικαίου και θα περιλαμβάνεται σε σύμβαση η οποία έχει υπερψηφιστεί με πλειοψηφία τουλάχιστον 3/5, αυτός ο κανόνας θα έχει αποκτήσει υπερνομοθετική ισχύ, όχι ισχύ συνταγματική, αλλά ισχύ ανώτερη οποιουδήποτε συνηθισμένου νόμου κι έτσι θα έχουμε εκπληρώσει αυτό που ζητάει η απόφαση το οποίο είναι πολύ ευεργετικό και για εμάς γιατί δεν θα υποθηκεύουμε το μέλλον των επόμενων γενεών σε υπερβολικά ελλείμματα και σε ένα υπερβολικό δημόσιο χρέος”.
Ο ίδιος πρόσθεσε πως όσα κράτη – μέλη υπόκεινται στη διαδικασία υπερβολικού δημοσιονομικού ελλείμματος θα πρέπει να υποβάλλουν σχέδια αντιμετώπισης του προβλήματος, ενώ οι εταίροι που θα υπερβαίνουν το έλλειμμα του 3% θα υφίστανται κυρώσεις από αυτοματοποιημένο μηχανισμό, ο οποίος θα λειτουργεί με αυξημένη πλειοψηφία.
Παράταση τα ευρωομόλογα
Το θέμα των ευρωομολόγων δεν έκλεισε οριστικά, σύμφωνα με τον Λουκά Παπαδήμο, ο οποίος δήλωσε ότι τόσο το ζήτημα αυτό όσο και η μεγαλύτερη δημοσιονομική ολοκλήρωση στην Ε.Ε., θα συζητηθούν εκτενέστερα τον Μάρτιο του 2012.
Στις αποφάσεις της Ε.Ε., όπως της περιέγραψε ο Λουκάς Παπαδήμος περιλαμβάνεται και η ενίσχυση των κεφαλαίων από τις χώρες της ευρωζώνης προς το ΔΝΤ, τα οποία με τη μορφή διμερών πιστώσεων θα φτάσουν έως και τα 200 δισ. και θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την αντιμετώπιση της κρίσης. Ταυτόχρονα ο κ. Παπαδήμος υπογράμμισε ότι το Μάρτιο θα επανεξεταστεί και το όριο χρηματοδότησης του EFSF.
Το ελληνικό PSI
Για το θέμα του ελληνικού PSI ο υπουργός Οικονομικών, τόνισε πως οι χθεσινές και σημερινές αποφάσεις της ΕΕ, επιβεβαιώνουν πλήρως τα όσα συμφωνήθηκαν την 26η Οκτωβρίου και υπογράμμισε:
“Την επόμενη εβδομάδα να γίνουν δύο πολύ σημαντικές διαδικασίες στην Αθήνα, η έναρξη της διαπραγμάτευσης με την τρόικα για τη νέα δανειακή σύμβαση και η διαβούλευση με τους εκπροσώπους του ιδιωτικού τομέα για την εξειδίκευση και την ολοκλήρωση του PSI, η εντύπωση που έχουμε και ο πρωθυπουργός και εγώ, είναι ότι το σχετικό χωρίο της σημερινής απόφασης του ευρωπαϊκού συμβουλίου θα βοηθήσει και θα κάνει τον ιδιωτικό τομέα να νιώσει πιο ασφαλής και να μετάσχει με μεγαλύτερη ευκολία και δημιουργικότητα στη διαπραγμάτευση για το ελληνικό PSI.”