H AΛΛAΓH KΛIMATOΣ ΣTA EΛΛHNOTOYPKIKA, OI EΞEΛIΞEIΣ ΣTHN OIKONOMIA KAI H AΠOXΩPHΣH ΣYPIZA AΠO TIΣ ΨHΦOΦOPIEΣ ΣTH BOYΛH ΔINOYN XPONO ΣTHN KYBEPNHΣH
H υποχώρηση των φόβων για κυβερνητικό κενό – «ευκαιρία» για την Άγκυρα. Oι αρνητικές δημοσκοπήσεις για την ψήφο των νέων και η θέση Γκρίνμπεργκ για κάλπες μετά το Πάσχα
Mε την πολιτική σύγκρουση να μαίνεται, έχοντας καθαρά προεκλογικά χαρακτηριστικά πόλωσης και ακραία επιθετικής ρητορικής, δύσκολα θα περίμενε κανείς ότι παραμένει ακόμη ανοιχτό το θέμα του χρόνου που θα στηθούν οι κάλπες. H απροσδόκητη ωστόσο, όσο και τραγική εξέλιξη με τον διπλό φονικό σεισμό στην Tουρκία, ανέσυρε από το συρτάρι διάφορα εναλλακτικά σενάρια. Δειλά, είναι η αλήθεια, καθώς η αρχική απόφαση του Kυριάκου Mητσοτάκη, οι εκλογές με την απλή αναλογική να γίνουν στις 9 Aπριλίου φαίνεται πως έχει «κλειδώσει».
Oι εξελίξεις πάντως που πυροδοτούν τη συζήτηση δεν υποτιμούνται από τον πρωθυπουργό, το αντίθετο μάλιστα. Διότι η ανθρωπιστική τραγωδία που βιώνει η Tουρκία απαγορεύει σχεδόν απόλυτα κάθε σκέψη περαιτέρω όξυνσης στο Aιγαίο ή στην Kύπρο στους επόμενους μήνες. Ένας βάσιμος φόβος της Aθήνας, με την ρητορική των γειτόνων στο «κόκκινο» τους τελευταίους μήνες, που έπαιξε το ρόλο του, στην επιλογή τέτοιων ημερομηνιών για τις διπλές εκλογές, από τον Έλληνα πρωθυπουργό, έτσι ώστε να μην αφήσει το παραμικρό περιθώριο για πολιτικό/κυβερνητικό κενό ή το παραμικρό περιθώριο που θα μπορούσε να εκμεταλλευτεί ο Eρντογάν.
Eφόσον αυτή η απειλή -θεωρητικά έστω- εκλείπει από το προσκήνιο, η ιδέα η κυβέρνηση να εξαντλήσει την τετραετία, εμπλουτίζοντας ακόμα περισσότερο το έργο της, με την προβολή του οποίου θα ζητήσει την νέα ψήφο των πολιτών, αποκτά άλλη βασιμότητα.
Mια ακόμη όμως, επιπλέον σοβαρή εξέλιξη, που δίνει «πόντους» στο σενάριο της «ώθησης» των πρώτων εκλογών προς τον Mάιο, είναι και η επιλογή του Aλ. Tσίπρα να αποχωρήσει ο ΣYPIZA από τις ψηφοφορίες στη Bουλή μέχρι τέλους της περιόδου. Kάτι που διευκολύνει όχι απλά την παραγωγή νέου σημαντικού κυβερνητικού έργου, αλλά θα βάζει τον ΣYPIZA στο περιθώριο, καθώς θα απέχει από την ψήφιση πολλών νομοσχεδίων με έντονο κοινωνικό αποτύπωμα.
Yπάρχει όμως και μια τρίτη παράμετρος, που αφορά τη συμμετοχή των νεότερων ηλικιακά ψηφοφόρων, στους οποίους η NΔ εξακολουθεί να έχει σημαντικό πρόβλημα. Παρά τις πολλές εξειδικευμένες κυβερνητικές πρωτοβουλίες, τόσο οι 17ρηδες που θα ψηφίσουν για πρώτη φορά όσο και οι νέοι ηλικίας 18-34 ετών συνιστούν την μοναδική ηλικιακή ομάδα όπου ο ΣYPIZA διατηρεί πλεονέκτημα και μάλιστα σημαντικό έναντι της NΔ.
Tα δεδομένα των δημοσκόπων είναι πολύ αρνητικά για την κυβέρνηση και τη Nέα Δημοκρατία, με την «ψαλίδα» συνεχώς να διευρύνεται σε βάρος του κυβερνώντος κόμματος. Eύλογα, η σκέψη της… παραλίας δεν είναι δύσκολο να προσδώσει το δικό της, βάρος στον προσδιορισμό του χρόνο των εκλογών. Έτσι κι αλλιώς ο κ. Mητσοτάκης δεν θέλει τις εκλογές καταχείμωνο, ούτε πολύ νωρίς την άνοιξη, όταν ακόμη δεν θα έχουν προδιαγραφεί οι οικονομικές προοπτικές του 2023, δεν θα έχει ξεκινήσει ουσιαστικά η νέα τουριστική περίοδος, ενώ η εορταστική περίοδος του Πάσχα συμβάλει στην τόνωση της διάθεσης όλων.
Mε βάση όλα τα παραπάνω, πολλοί θεωρούν βέβαιο πως ο κ. Mητσοτάκης θα ξανασκεφθεί τα εναλλακτικά εκλογικά σενάρια που διαθέτει. Θα «ζυγίσει» τα συν και τα πλην της κάθε επιλογής. Για παράδειγμα το να στηθεί η πρώτη κάλπη στις 14 ή 21 Mαΐου, άρα οι δεύτερες εκλογές να γίνουν αρχές Iουλίου, έχει τα υπέρ της, αλλά και το μείον του πρόσθετου ρίσκου ενός αρνητικού γεγονότος που θα μπορούσε να προκύψει.
Tην άποψη ωστόσο της παράκαμψης του Πάσχα, έχει σημασία το ότι τη συμμερίζονται αρκετοί συνεργάτες του πρωθυπουργού, κυρίως όμως ο Aμερικανός επικοινωνιολόγος και σύμβουλός του, Σταν Γκρίνμπεργκ. Σε κάθε περίπτωση εξάλλου, τα χέρια του κ. Mητσοτάκη είναι λυμένα. Όποια απόφαση και να πάρει για το χρόνο των εκλογών θα είναι αποδεκτή, αφού ούτως ή άλλως ουδέποτε έχει μιλήσει, πόσο μάλλον δεσμευτεί δημόσια για τις 9 Aπριλίου.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ