Στο Μέγαρο Μαξίμου έφθασε λίγο πριν τις 19:30 που ήταν και το προγραμματισμένο ραντεβού με τον πρωθυπουργό, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, ‘Αντονι Μπλίνκεν.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υποδέχθηκε τον Αμερικανό αξιωματούχο και στη συνέχεια ξεκίνησε η μεταξύ τους συνάντηση με πλούσια ατζέντα.
Κατά τον σύντομο διάλογο που είχαν μπροστά στις κάμερες ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπενθύμισε τη στήριξη της Ελλάδας στον πόλεμο με την Ουκρανία. Τόνισε επίσης ότι η Ελλάδα ήταν από τις πρώτες χώρες που έστειλε βοήθεια στην Τουρκία μετά το φονικό σεισμό ενώ αναφέρθηκε και στις σημαντικές ξένες επενδύσεις από τις ΗΠΑ στην ελληνική οικονομία.
«Καλώς ήρθατε στην Αθήνα. Έρχεστε σε μια περίοδο γεμάτη προκλήσεις, έχει περάσει ένας χρόνος από τη στιγμή που η Ρωσία εισέβαλε στην ο Ουκρανία, κι αν υπάρχει κάτι που αυτός ο απρόκλητος πόλεμος δοκίμασε είναι η συμμαχία μας αλλά νομίζω και η ταχεία απάντηση μας, όπως ήταν το σωστό. Η Ελλάδα πάντοτε στήριζε την Ουκρανία με στρατιωτική βοήθεια. Είναι ξεκάθαρο ότι πρέπει να στείλουμε ένα σήμα κατά του αναθεωρητισμού και της βίαιας αλλαγής των συνόρων ότι δεν πρόκειται να γίνουν ανεκτά από τη διεθνή κοινότητα και τα δημοκρατικά κράτη. Είμαι χαρούμενος που θα τις διμερείς σχέσεις μας που έχουν ενδυναμωθεί σε όλα τα μέτωπα. Από την στρατηγική – γεωπολιτική σκοπιά. Από την ενεργειακή και πως μέσω αυτής βοηθάμε τους γείτονες μας να αποδεσμευτούν από το ρωσικό φυσικό αέριο. Έχουμε σημαντικές ξένες επενδύσεις από τις ΗΠΑ στην ελληνική οικονομία και φυσικά θα είναι μια ευκαιρία να συζητήσουμε περιφερειακά ζητήματα. Έρχεστε από την ραγισμένη Τουρκία από μια ανθρωπιστική καταστροφή που χτύπησε τους γείτονες μας. Ήμασταν η πρώτη χώρα που έστειλε διασώστε για να βοηθήσουν. Εάν υπάρχει κάτι που αυτή η φριχτή καταστροφή απέδειξε είναι οτι υπάρχει μια βαθιά σύνδεση μεταξύ των λαών μας. Μπορεί να έχουμε σημαντικές πολιτικές διαφορές αλλά οι δεσμοί των λαών μας είναι εκεί. Και ελπίζω ότι θα είναι μια ευκαιρία να χτίσουμε πάνω σε αυτήν την ψυχολογική σύνδεση και την σχέση μας που θεωρώ ότι θα είναι επωφελής για την Ανατολική Μεσόγειο γενικά» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Από την πλευρά του ο Άντονι Μπλινκεν ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό και τόνισε: «Είναι δύσκολοι καιροί έχετε δίκιο, αλλά είμαι βέβαιος ότι θα μπορέσουμε από κοινού να ανταποκριθούμε στις δυσκολίες. Όπως είπατε είναι ένας χρόνος που βιώνουμε τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, αλλά χτίζουμε πολύ σημαντικές συμμαχίες, πολύ ισχυρές και πραγματικά χαιρετίζω την πρωτιά της Ελλάδας σε έναν μεγάλο αριθμό μετώπων όπου επέδειξε την αλληλεγγύη της στην Ουκρανία. Η Ελλάδα επίσης έπαιξε ηγετικό ρόλο σε θέματα τα οποία άπτονται της ενέργειας, της αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής και σε μια σειρά ζητήματα που είναι πολύ σημαντικά για τη σχέση μας. Έχουμε εμβαθύνει τον στρατηγικό διάλογο μεταξύ των δύο χωρών μας, έχουμε εμβαθύνει την εταιρική μας σχέση διμερώς. αλλά και αυτά τα οποία κάνουμε μαζί στην περιοχή αυτή και τον κόσμο. Προσβλέπω στο να εμβαθύνουμε τις σχέσεις μεταξύ των λαών μας, μεταξύ των ανθρώπων μας και όπως είπατε, όταν δώσατε τον ιστορικό σας λόγο στο Κογκρέσο, ένα από τα πράγματα που ενώνουν τις ΗΠΑ και την Ελλάδα είναι η κοινή μας πεποίθηση ότι οι χώρες, οι κοινωνίες δουλεύουν καλύτεραμε τη δημοκρατία, με τη συνεργασία και αυτή είναι μια μεγάλη πρόκληση στην οποία πιστεύουμε στις ΗΠΑ και το γεγονός ότι είμαστε μαζί σ’ αυτό αποτελεί και μεγάλη πηγή ελπίδας για το μέλλον».
Μάλιστα, οι θερμές σχέσεις που υπάρχουν ανάμεσα στις δύο χώρες έγιναν ορατές και σε ένα περιστατικό κατά τη διάρκεια της εισόδου του Άντονι Μπλίνκεν στο Μέγαρο Μαξίμου όπου υπήρχε μια φωτογραφία από την ιστορική ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Κογκρεσο. Τότε ο Άντονι Μπλίνκεν σχολιασε ότι δεν θα ξεχάσει ποτε την ομιλία αυτή στο Κογκρέσο.
Δείπνο μετά την συνάντηση
Μετά την κατ΄ιδίαν συνάντηση θα ακολουθήσει δείπνο. Στο δείπνο εκτός από τον πρωθυπουργό και τον επικεφαλής της αμερικανκής διπλωματίας θα παρακαθίσουν ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, η πρέσβης στις ΗΠΑ, η Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, η διπλωματική σύμβουλος του πρωθυπουργού Άννα Μαρία Μπούρα και η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπροσωπος Αριστοτελία Πελώνη. Ωστόσο, δεν θα παραστεί για προληπτικούς λόγους ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, καθώς εμφάνισε πυρετό λόγω κρυολογήματος. Από την αμερικανική πλευρά θα παρακαθίσει ο αμερικανός πρέσβης στη Ελλάδα, Τζορτζ Τσούνης, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Βένταντ Πάτελ και η υφυπουργός Εξωτερικών της Αμερικής, Κάρεν Ντονφριντ.
Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν έφθασε στην Αθήνα λίγο μετά τις 17:30, γράφοντας λίγα λεπτά αργότερα «Καλησπέρα Ελλάδα» στο λογαριασμό του στο twitter.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ