Ένας από τους υπερασπιστές της Κυβέρνησης Παπανδρέου και των επιλογών της ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, τάχθηκε κατά της προσφυγής του μνημονίου. Σήμερα ο υπουργός ναυτιλίας, είναι ο μόνος που έχει εκφράσει δημοσίως το ενδιαφέρον του για να διεκδικήσει την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, την ώρα που οι υπόλοιποι τηρούν σιγήν ιχθύος.
Επιχειρώντας έναν απολογισμό των πεπραγμένων της κυβέρνησης Παπανδρέου, ο υπουργός Ανάπτυξης, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, που άνοιξε το θέμα ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ , επισήμανε πως η Ελλάδα έπρεπε να αποφύγει το Μνημόνιο.
“Έπρεπε να αποφύγουμε το Μνημόνιο, να εξασφαλίσουμε τον γρήγορο δανεισμό της χώρας για να μην οδηγηθούμε σε αυτού του είδους τις εξελίξεις”, ανέφερε σε συνέντευξή του στους “Νέους Φακέλους” του ΣΚΑΪ.
«Κακό για τον τόπο το μνημόνιο»
Επιρρίπτει ευθύνες στην κυβέρνηση Παπανδρέου σημειώνοντας πως “από τη στιγμή που μπήκαμε στο Μνημόνιο δεν διαπραγματευτήκαμε σωστά και βέβαια αποδειχθήκαμε πλήρως ανίκανοι στην διαχείριση των υποχρεώσεων που είχαμε αναλάβει”.
Αναφορικά με τις πρόσφατες τοποθετήσεις του για τον τέως πρωθυπουργό, Γιώργο Παπανδρέου, παραδέχτηκε ότι χρησιμοποίησε υψηλό τόνο και σκληρά λόγια, τονίζοντας όμως ότι αυτό έγινε “γιατί σκληρά ζουν οι άνθρωποι σήμερα, είναι σκληρή η πραγματικότητα”.
“Δεν πρέπει να ξαναγίνει τέτοιο κακό που έγινε στον τόπο, όπως έγινε τα προηγούμενα δύο χρόνια”, υποστήριξε, ενώ απέδωσε λάθη της κυβέρνησης Παπανδρέου σε ένα μεγάλο μέρος της κυβέρνησης που αποτελούνταν “από πολιτικούς, οι οποίοι ήταν τελείως άπειροι, δεν ήταν εκλεγμένοι, ήταν συνεργάτες του κ. Παπανδρέου”.
Εξήγησε ακόμη ότι κατά τους πρώτους μήνες της διακυβέρνησης Παπανδρέου διατυπώθηκαν και απόψεις που έλεγαν να δώσουμε αυξήσεις, αντί να μαζέψουμε τα δημόσια οικονομικά, κάτι που, όπως ανέφερε, σημαίνει ότι υπήρχε πλήρης άγνοια της πραγματικότητας και των κινδύνων που αντιμετώπιζε η χώρα.
Σε ό,τι αφορά το ΠΑΣΟΚ σημείωσε ότι θα αλλάξει με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, σημειώνοντας ότι είχε κάνει πρόταση να τα αλλάξουν όλα πριν από δέκα χρόνια. “Εάν το κάναμε τότε, σήμερα το ΠΑΣΟΚ θα ήταν και πάλι στην εξουσία”, συμπλήρωσε.
“Η κυβέρνηση Παπαδήμου πρέπει να μείνει όσο χρειάζεται”, ανέφερε, τονίζοντας ότι πρέπει να παραμείνει όσο χρειαστεί για να κλείσει την συμφωνία της 26ης Οκτωβρίου.
Όσο για το ενδεχόμενο νέων μέτρων τον Ιανουάριο, ο υπουργός Ανάπτυξης σημείωσε πως η χώρα πρέπει να πραγματοποιήσει όποιες δεσμεύσεις έχει λάβει η χώρα. “Οτιδήποτε δημιουργήσει και πάλι αναξιοπιστία είμαι βέβαιος ότι θα οδηγηθούμε στο μοιραίο, στην καταστροφή, στη δραχμή”, υπογράμμισε.