Την ερχόμενη Τετάρτη θα έλθει στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή προς δεύτερη ανάγνωση ο νέος αναπτυξιακός νόμος, η επεξεργασία του οποίου επί των άρθρων ολοκληρώθηκε.
Η δέσμευση του υπουργού Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, Μιχάλη Χρυχοΐδη, ότι θα προχωρήσει σε αλλαγές, σύμφωνα με προτάσεις που ακούσθηκαν από βουλευτές τόσο της συμπολίτευσης, όσο και της αντιπολίτευσης, οδήγησε τη ΝΔ και τον ΛΑΟΣ να δηλώσουν επιφύλαξη κατά την ψήφιση επί της αρχής και των άρθρων, ενώ υπέρ της αρχής του νομοσχεδίου εκτός των κυβερνητικών βουλευτών τάχθηκαν και οι ανεξάρτητοι βουλευτές της Δημοκρατικής Αριστεράς, ενώ κατεψήφισαν οι βουλευτές του ΚΚΕ και του ΣΥΡΙΖΑ.
Μιλώντας επί των άρθρων του νομοσχεδίου, ο κ. Χρυσοχοΐδης τόνισε ότι το νομοσχέδιο στοχεύει να έλθουν στη χώρα επενδύσεις υψηλής ποιότητας και υψηλής προστιθέμενης αξίας, ενώ σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να γίνει επίκληση του καθεστώτος φορολογίας των Σκοπίων ή της Βουλγαρίας.
“Έχουμε ένα εργαλείο που λέγεται ΕΤΕΑΝ και με αυτό θα εξασφαλίσουμε σε μεγάλο βαθμό τη ρευστότητα και μία σειρά μέτρων που θα διασφαλίσουν την αντικειμενικότητα, τη διαφάνεια και την ειλικρίνεια του νόμου”, τόνισε ο υπουργός.
Επανέλαβε ότι στις 15 Μαρτίου και στις 15 Οκτωβρίου θα γίνουν οι δύο προκηρύξεις για την κατάθεση επενδυτικών σχεδίων ύψους 4 δισ. για το 2011, ενώ υπογράμμισε ότι όλα τα κριτήρια επιλογής είναι μετρήσιμα και εξασφαλίζεται ότι δεν παρεμβαίνει ανθρώπινο χέρι κατά την επιλογή.
Μέχρι τέλος Μάρτιου θα αξιολογηθούν και τα 2.200 σχέδια που έχουν απομείνει από τον προηγούμενο νόμο, ενώ ο υφυπουργός Παναγιώτης Ρήγας διαβεβαίωσε ότι δεν θα “κοπούν” επενδυτικά σχέδια, απλώς επειδή αφορούν επένδυση σε φωτοβολταϊκά, αλλά γιατί κάποια από αυτά είναι αξίας μικρότερης των 100.000 ευρώ, που ετίθετο ως προϋπόθεση από τον προηγούμενο αναπτυξιακό νόμο για να ενταχθούν.
Πάντως, οι βουλευτές της ΝΔ κ.κ. Σταύρος Καλογιάννης, Κώστας Μουσουρούλης και Γιώργος Καρασμάνης, διέψευσαν τα στοιχεία που έδωσε στην πρωινή συνεδρίαση ο υφυπουργός κ. Ρήγας αναφορικά με τις επιδοτήσεις του επενδυτικού νόμου της ΝΔ, κάνοντας λόγο για παραπλάνηση της Βουλής, ενώ κ. Καρασμάνης επέμεινε ότι είναι σύμπτωμα του τελευταίου χρόνου η μη επιστροφή για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα του ΦΠΑ.