Βαριά είναι πλέον η «σκιά» πάνω από τις ελληνοτουρκικές σχέσεις καθώς οι δηλώσεις του Τούρκου πρώην πρωθυπουργού (αλλά και υπουργού Εξωτερικών) Μεσούτ Γιλμάζ ότι μέρος από τα μυστικά κονδύλια της γειτονικής χώρας είχαν διατεθεί, μεταξύ άλλων, και για πυρκαγιές στα ελληνικά δάση, έχουν προκαλέσει τις έντονες αντιδράσεις της ελληνικής πλευράς.
Οι δηλώσεις Γιλμάζ έγιναν στην (αριστερών τάσεων) εφημερίδα Birgun με τον άλλοτε ισχυρό πολιτικό άνδρα της τουρκικής πολιτικής σκηνής να λέει ότι τα μυστικά κονδύλια την περίοδο της πρωθυπουργίας της Τανσού Τσιλέρ προορίζονταν για δολοφονίες Κούρδων και για εμπρησμούς σε ελληνικά δάση.
Κατά τον κ. Γιλμάζ, «όλοι οι πρωθυπουργοί, στο τέλος της θητείας τους, ενημερώνουν τον νέο πρωθυπουργό σχετικά με το που και πως χρησιμοποιήθηκαν αυτά τα κονδύλια. Και εγώ ενημέρωσα σχετικά, και οι προηγούμενοι από εμένα με είχαν ενημερώσει. Έτσι έκαναν ο Ερμπακάν, ο Ετσεβίτ και ο Ντεμιρέλ. Μόνο η κυρία Τσιλέρ δεν μοιράστηκε τις πληροφορίες για την περίοδό της. Μάλιστα είχε πει πως “Αν το συνεχίσετε θα διαλύσω τον συνασπισμό”. Και εγώ είπα “ας τελειώσει”. Αυτό ήταν το τέλος».
Σύμφωνα επίσης με το επίμαχο δημοσίευμα, χρήματα από τα μυστικά κονδύλια είχαν διατεθεί μεταξύ άλλων για την απόπειρα πραξικοπήματος με σκοπό την ανατροπή του προέδρου Αλίεφ στο Αζερμπαϊτζάν αλλά και για φωτιές σε ελληνικά δάση. Η φημολογία πάντως για δολιοφθορές από τούρκους πράκτορες στην Ελλάδα, με χρήση μεθόδων όπως οι εμπρησμοί ελληνικών δασών, δεν είναι καινούρια.
Ο tούρκος δημοσιογράφος Εμίλ Τσολασάν είχε γράψει άλλωστε σε βιβλίο του ότι ένας πράκτορας της ΜΙΤ του είχε αποκαλύψει ότι είχε μεταβεί σε «γειτονική χώρα» και είχε τοποθετήσει βόμβες σε περιοχές με μεγάλη τουριστική κίνηση. Την ίδια εποχή, όπως λέει, ξέσπασαν μεγάλες πυρκαγιές στην Ελλάδα. Κατά τον τούρκο πράκτορα, επρόκειτο για αντίποινα εναντίον της Ελλάδος. Λίγο αργότερα, με άρθρο του στη «Χουριέτ», ο δημοσιογράφος είχε αποκαλύψει και την ταυτότητα του πράκτορα.
Οι αντιδράσεις της ελληνικής πλευράς
«Οι πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας και που αποδίδονται από τον τουρκικό Τύπο στον πρώην Πρωθυπουργό της Τουρκίας Μ. Γιλμάζ είναι σοβαρές και πρέπει να διερευνηθούν. Η ελληνική πλευρά αναμένει να ενημερωθεί από τις αρμόδιες Αρχές της Τουρκίας» ήταν το πρώτο σχόλιο από ελληνικής πλευράς και συγκεκριμένα από τον εκπρόσωπο του υπουργείου Εξωτερικών Γρηγόρη Δελαβέκουρα.
Για «βαριές σκιές στις ελληνοτουρκικές σχέσεις» μετά τις αποκαλύψεις Γιλμάζ έκανε λόγο η ΝΔ διά του τομεάρχη Εξωτερικής Πολιτικής Πάνος Παναγιωτόπουλου. «Η κυβέρνηση Ερντογάν οφείλει να παράσχει προς την Ελλάδα την απαιτούμενη, σε βάθος, ενημέρωση για όλες τις πτυχές της σκοτεινής αυτής υπόθεσης και να προχωρήσει στην πλήρη αποκατάσταση της μεγάλης ζημιάς που υπέστη η Ελλάδα» τονίζει και ζητεί «κατηγορηματική δημόσια δέσμευση» ότι τέτοιου είδους επιχειρήσεις έχουν σταματήσει. Το θέμα θα πρέπει επίσης «να απασχολήσει και τα θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς την οποία επιθυμεί να προσεγγίσει, ακόμη περισσότερο, η σημερινή Τουρκία».
«Όταν ο Πρόεδρος του ΛΑΟΣ, τότε Βουλευτής της ΝΔ, κ. Γιώργος Καρατζαφέρης, είχε τολμήσει και είχε αναφερθεί στη δράση τούρκων πρακτόρων – εμπρηστών, το πολιτικό κατεστημένο είχε αντιδράσει με τα συνήθη αντανακλαστικά, περί ακροτήτων και συναφών… αηδιών» σημειώνει σε επιθετική ανακοίνωσή του το γραφείο Τύπου του ΛΑΟΣ. «Τώρα, από τα χείλη ενός πρώην πρωθυπουργού της Τουρκίας ομολογείται το έγκλημα. Να χαίρονται τους φίλους και τους κουμπάρους τους» προστίθεται στην ανακοίνωση.
Από την πλευρά της, η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας κυρία Ντόρα Μπακογιάννη τονίζει σε ανακοίνωσή της ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν πρέπει να αφήσει χωρίς διερεύνηση τις «δηλώσεις Γιλμάζ που αποκαλύπτουν ότι επί κυβερνήσεως Τσιλέρ είχε διατεθεί ειδικό κονδύλι για τον εμπρησμό των δασών των νησιών μας του Ανατολικού Αιγαίου». Και ζητεί από την κυβέρνηση να καταγγείλει μέσω του υπουργού Εξωτερικών το γεγονός στην Ε.Ε. και σε όλα τα διεθνή φόρα, καθώς και να διεκδικήσει από την Τουρκία αποζημιώσεις για το κόστος αποκατάστασης και τις ευρύτερες οικονομικές επιπτώσεις.