Σε διάβημα προς την Τουρκία προχώρησε το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών για τις δηλώσεις Γιλμάζ περί εμπλοκής Τούρκων πρακτόρων σε φωτιές στη χώρα μας την περίοδο 1995-1997, επί πρωθυπουργίας της Τανσού Τσιλέρ.
Πιο συγκεκριμένα, όπως αναφέρει το υπουργείο: «Κατ’ εντολή του υπουργού Εξωτερικών Σταύρου Δήμα, ο Διευθυντής της Α4 Διεύθυνσης Τουρκίας πραγματοποίησε διάβημα στην Επιτετραμμένη της τουρκικής Πρεσβείας στην Αθήνα, σε σχέση με τις δηλώσεις που αποδόθηκαν από τον τουρκικό Τύπο στον πρώην Πρωθυπουργό της Τουρκίας Μ. Γιλμάζ. Ασχέτως της απόπειρας ανασκευής τους από τον κ. Γιλμάζ, ζητήθηκε διερεύνηση των δηλώσεων αυτών και των αντίστοιχων αναφορών που έχουν δει το φως της δημοσιότητας στο παρελθόν, καθώς και σχετική ενημέρωση της ελληνικής πλευράς για κάθε συναφές στοιχείο. Τονίσθηκε δε, ότι ενόσω οι εν λόγω πληροφορίες παραμένουν αδιερεύνητες, δηλητηριάζουν την κοινή γνώμη και υπονομεύουν τις προσπάθειες οικοδόμησης σχέσεων εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο λαών. Αντίστοιχες οδηγίες δόθηκαν και στην ελληνική Πρεσβεία στην Άγκυρα».
Ο Τούρκος υπουργός Δασών εκθέτει τον Γιλμάζ
Έκθετο αφήνει τον πρώην πρωθυπουργό Μεσούτ Γιλμάζ και την εκ των υστέρων προσπάθεια του να αντιστρέψει τις αρχικές δηλώσεις του για εμπρηστική δράση Τούρκων πρακτόρων σε ελληνικά δάση, ισχυριζόμενος ότι εννοούσε δράση Ελλήνων πρακτόρων ο υπουργός Δασών της Τουρκίας.
Ο Βεϊσέλ Έρογλου υποστήριξε ότι το υπουργείο του δεν γνωρίζει τίποτα σχετικά με τους νέους ισχυρισμούς του πρώην πρωθυπουργού περί ελληνικής ανάμειξης σε εμπρησμούς στην Τουρκία. Υποστήριξε, πάντως, πως «το θέμα πρέπει να ερευνηθεί», αλλά συμπλήρωσε πως ρώτησε τον γενικό διευθυντή δασών και «δεν υπάρχει επ’ αυτού ούτε καν πληροφορία».
«Δεν ξέρω ποιος ήταν ο σκοπός του Γιλμάζ. Δεν έχουμε τέτοια πληροφορία. Θα πρέπει να ερευνηθεί σε βάθος. Η περίοδος 1994-1997 είναι αυτή κατά την οποία είχαν γίνει οι περισσότερες πυρκαγιές στα παράλια της Μεσογείου. Με αυτήν συμπίπτει και η περίοδος που αναφέρει ο Γιλμάζ. Θα πρέπει να ερευνηθεί. Σε καιρό πολέμου, οι μυστικές υπηρεσίες προβαίνουν σε τέτοιες ενέργειες, αλλά δεν γνωρίζω αν γίνεται αυτό και σε καιρό ειρήνης. Αυτό όμως είναι θέμα στρατιωτικής κατασκοπείας. Το υπουργείο μας δεν είναι μέρος του θέματος αυτού» υπογράμμισε ο Βεϊσέλ Έρογλου.