Με ανοιχτά «χαρτιά» παίζεται πλέον το παιχνίδι της διαδοχής στην προεδρική καρέκλα του ΠΑΣΟΚ μετά τη μαραθώνια συνεδρίαση του πολιτικού συμβουλίου η οποία έλαβε τέλος τις πρώτες πρωινές ώρες (4 π.μ). Τρεις από τους φερόμενους ως επίδοξοι διάδοχοι ζήτησαν ευθέως ή εμμέσως από τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Γιώργο Παπανδρέου να δρομολογήσει τις απαραίτητες διαδικασίες για την αλλαγή ηγεσίας στο Κίνημα.
Αρχικά ο κ. Παπανδρέου στην πρώτη εισήγησή του απέφυγε να θίξει το ζήτημα της διαδοχής και προχώρησε σε μια εκτενή ανασκόπηση του έργου του και των όσων προηγήθηκαν και οδήγησαν στη σημερινή κατάσταση. Όμως οι λεγόμενοι διεκδικητές της εξουσίας, Λοβέρδος, Χρυσοχοΐδης, Βενιζέλος και Διαμαντοπούλου, με υποστηρικτή τον Γιάννη Μίχα, έθεσαν ευθέως το ζήτημα της διαδοχής και του τρόπου διεξαγωγής της εκλογής.
Ο κ. Παπανδρέου επικεντρώθηκε κυρίως στον απολογισμό χωρίς να αποσαφηνίσει τι ακριβώς θα πράξει με την απαίτηση για αλλαγή στην ηγεσία του Κινήματος, τονίζοντας πως «σε κάθε περίπτωση θα πράξει το καθήκον του». Προανήγγειλε ωστόσο ότι θα υπάρξει κι επόμενη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου, η οποία θα διεξαχθεί στις 4 Ιανουαρίου.
Ενημερώνοντας τους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Πάνος Μπεγλίτης, μίλησε για «ενδεχόμενη εκλογή» νέου προέδρου, κάτι, όμως, που θα προκύψει ως αποτέλεσμα όσων προηγηθούν.
Βενιζέλος: Προθεσμία μέχρι 15 Ιανουαρίου
Ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος, ζήτησε να έχει λήξει το ζήτημα της ηγεσίας έως τις 15 Ιανουαρίου, καθώς όπως σημείωσε, από τις 16 Ιανουαρίου έως τις 15 Φεβρουαρίου «κρίνεται στην πραγματικότητα η πολιτική της χώρας για την περίοδο μέχρι το 2015, ο εκλογικός συσχετισμός ΠΑΣΟΚ-ΝΔ», επεσήμανε ότι σε αυτό το διάστημα «θα πρέπει να ψηφιστούν όλοι οι κρίσιμοι νόμοι: για το PSI, για το ESM, για την κύρωση του νέου δημοσιονομικού συμφώνου» και τόνισε ότι το Μάρτιο, «θα πρέπει να έχουμε τα 89 δισ. ευρώ και να εκτελεστεί το PSI, με ό,τι αυτό σημαίνει για τις ελληνικές τράπεζες, τους οίκους αξιολόγησης και τη λειτουργία της ελληνικής οικονομίας. Η περίοδος του Μαρτίου είναι λεπτή και δύσκολη, αλλά αναγκαία για να βγάλουμε από πάνω μας 100 δισ. ευρώ, δηλαδή 47% του ΑΕΠ, χρέους».
Εν όψει όλων αυτών και με δεδομένο ότι οι διαπραγματεύσεις διεξάγονται από τον ίδιον, ο κ. Βενιζέλος τόνισε πως «οι λύσεις για το ΠΑΣΟΚ πρέπει να δοθούν τώρα δημοκρατικά, καταστατικά, με σεβασμό στη βάση, αλλά τώρα» και απευθυνόμενος στους συμμετέχοντες στη συνεδρίαση συμπλήρωσε: «Πείτε μου τι θέλετε να κάνω. Να ασχοληθούν κάποιοι με την Κυβέρνηση και τη διαπραγμάτευση, όπως εγώ που έχω την ευθύνη του υπουργείου Οικονομικών και κάποιοι με την επόμενη μέρα του ΠΑΣΟΚ;
Δεν το βρίσκω σωστό και δίκαιο, κάποιοι να αναλαμβάνουν το βάρος των δύσκολων χειρισμών και αποφάσεων και κάποιοι να φλερτάρουν, υποτίθεται, με το μέλλον. Αρα, σε κάθε περίπτωση, πρέπει η κατάσταση να αποσαφηνιστεί τώρα, με καθαρό τρόπο».
Χρυσοχοΐδης: Γρήγορη αντίδραση
Ο κ. Χρυσοχοΐδης-απέφυγε ενώπιον του κ. Παπανδρέου να επαναλάβει όσα έλεγε σε ραδιοτηλεοπτικές συνεντεύξεις του εις βάρος του προέδρου του ΠΑΣΟΚ-αναφέρθηκε στη δυσμενή, για το Κίνημα, εικόνα που αποτυπώνουν οι δημοσκοπήσεις, υποστηρίζοντας ότι αποτελούν τεκμήριο της απώλειας της «προωθητικής δύναμης» του κόμματος.
«Δεν μπορούμε να περιμένουμε, να δεχόμαστε κριτικές ότι τυρβάζουμε για άλλα», σημείωσε και πρόσθεσε: «Γι αυτό, για πολιτικούς, βαθιά εθνικούς λόγους χρειάζεται η γρήγορη αντίδραση του κινήματος. Η συντεταγμένη συζήτηση, η απόδοση ευθυνών, το ξεκαθάρισμα των απόψεων και η νέα πορεία. Κρίνω απαραίτητη τη σύγκληση εθνικού συμβουλίου».
Λοβέρδος: Διασφάλιση της ενότητας
Ο κ. Ανδρέας Λοβέρδος έθεσε με μεγαλύτερη καθαρότητα το ζήτημα της αλλαγής ηγεσίας, ζητώντας ταυτοχρόνως από τον κ. Παπανδρέου να είναι παρών, για να διασφαλισθεί η ενότητα του ΠΑΣΟΚ!
Συγκεκριμένα, ο κ. Λοβέρδος πρότεινε «λιτές και αδάπανες διαδικασίες για ανάδειξη προέδρου, προ των βουλευτικών εκλογών, τριήμερης διάρκειας» εντός του Φεβρουαρίου.
Κατά την εισήγηση του υπουργού Υγείας, «ο σημερινός πρόεδρος του Κινήματος πρέπει να εγγυηθεί την πορεία προς την ανάδειξη του νέου προέδρου».
Διαμαντοπούλου: «Αυτοδιάλυση και επανίδρυση»
Η κυρία Αννα Διαμαντοπούλου κάλεσε τον κ. Παπανδρέου να «διευκρινίσει με σαφήνεια τις προθέσεις του για τον προσωπικό του ρόλο ώστε ο καθένας, τουλάχιστον σε ό,τι με αφορά, να εκτιμήσει τη στάση του».
Ζήτησε να ανοίξουν οι διαδικασίες σύμφωνα με το καταστατικό, με τρόπο που η διαδικασία θα οδηγεί «σε μία διακήρυξη για τη διάσωση της χώρας με βάση το πολιτικό πλαίσιο της εθνικής κυριαρχίας, της δημοκρατίας και της ανάπτυξης με κοινωνική δικαιοσύνη και φυσικά τη νέα ηγεσία που θα υλοποιήσει τα παραπάνω».
Η κυρία Διαμαντοπούλου υπογράμμισε ότι η παράταξη «έχει υποστεί συντριπτικό κάταγμα στην ιδεολογία και στην πολιτική της» και προσέθεσε ότι «έχουμε ψηφίσει μέτρα για την εθνική σωτηρία και έχουμε υπογράψει για αντίστοιχα στο μέλλον τα οποία όμως έχουν πλέον απέναντι το σύνολο της κοινωνίας».
Διαβάστε επίσης: Σε παράσταση των…δελφίνων το συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ
Βενιζέλος: Τέλη Απριλίου οι εκλογές