Χρονικό περιθώριο μέχρι και το τέλος του μήνα έθεσε ο πρωθυπουργούς στους κοινωνικούς εταίρους προκειμένου να καταλήξουν σε αμοιβαία αποδεκτή συμφωνία για τους μισθούς του ιδιωτικού τομέα.
Μάλιστα ο κ. Παπαδήμος άφησε να υπονοηθεί ότι σε περίπτωση που οι διαφορές απόψεων εργοδοτών και συνδικάτων δε γεφυρωθούν τότε το θέμα θα λυθεί με πράξη νομοθετικού περιεχομένου απηύθυνε ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος.
Στη συνάντηση με τους δημοσιογράφους, ο κ. Παπαδήμος φέρεται να είπε ότι προαπαιτούμενο για να προχωρήσει η διαπραγμάτευση με την τρόικα είναι να επιτευχθεί συμφωνία των κοινωνικών εταίρων στα κατώτατα όρια μισθών, στο θέμα του 13ου και 14ου μισθού και στην κατάργηση των μισθολογικών ωριμάνσεων.
Η κυβέρνηση δεν προτίθεται να κάνει καμία παρέμβαση μέχρι το τέλος Ιανουαρίου, δίνοντας χρόνο για την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων μεταξύ των εργοδοτικών οργανώσεων και των συνδικάτων των εργαζομένων.
Με δεδομένο όμως ότι η ΓΣΕΕ έχει διαμηνύσει ότι δεν προτίθεται να συναινέσει στην περαιτέρω μείωση του κατώτερου μισθού, με ενδιαφέρον αναμένεται η αντίδραση της κυβέρνησης.
Ο κ. Παπαδήμος, με έμμεσο τρόπο όπως αναφέρουν συνεργάτες του, είναι έτοιμος να θεσμοθετήσει τις αλλαγές στα μισθολογικά θέματα ακόμη και με πράξη νομοθετικού περιεχομένου. Το ερώτημα είναι πώς θα χειριστούν την κατάσταση τα συνδικάτα, που επί του παρόντος φαίνεται να “εθελοτυφλούν”, σύμφωνα με τη φράση που έχει χρησιμοποιήσει ο πρωθυπουργός.
Ο κ. Παπαδήμος έχει ζητήσει να μην γίνεται διάλογος από τη βάση δεδομένων και αμετακίνητων κεκτημένων, “διότι αύριο κινδυνεύουμε να μην έχουμε τίποτα”.
Άρα λοιπόν η Τρόικα ζητά να αλλάξουν κεκτημένα όπως ο ελάχιστος μισθός, ο 13ος – 14ος μισθός, οι αυτόματες ωριμάνσεις- που συνιστούν ετήσιες αυξήσεις ανεξάρτητες από την παραγωγικότητα και τις άλλες συνθήκες της οικονομίας-, οι οποίες σύμφωνα με τους δανειστές οδηγούν σε σωρευτική διάβρωση της ανταγωνιστικότητας.
“Εάν δεν κάνουμε τις αναγκαίες προσαρμογές, είναι δεδομένο ότι δεν μπορούμε να αναμένουμε ότι τα άλλα κράτη της ΕΕ και οι διεθνείς οργανισμοί θα συνεχίσουν να χρηματοδοτούν μια χώρα που δεν προσαρμόζεται στην πραγματικότητα και δεν αντιμετωπίζει τα προβλήματά της”, είχε πει ο Λουκάς Παπαδήμος στις 4 Ιανουαρίου και σήμερα φέρεται διατεθειμένος να προχωρήσει ακόμη και χωρίς συναίνεση των κοινωνικών εταίρων σε θεσμοθέτηση των αλλαγών με πράξη νομοθετικού περιεχομένου.