Tην πρώτη του συνέντευξη σε ξένο δίκτυο, έδωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός. Μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο CNBC, ο κ. Παπαδήμος, μίλησε για τις προκλήσεις που υπάρχουν για την Ελλάδα και ξεκαθάρισε ότι η χώρα δεν φεύγει από το ευρώ, απατώντας έτσι στα σενάρια που έχουν οργιάσει τις τελευταίες μέρες που θέλουν την Ελλάδα εκτός της ευρωζώνης.
Μάλιστα ο κ. Παπαδήμος έθεσε ως προτεραιότητες την μείωση του ελλείμματος αλλά και να γίνει η χώρα ανταγωνιστική.
Είπε επίσης ότι οι επόμενες εβδομάδες είναι ιδιαίτερα δύσκολες γιατί πρέπει να ολοκληρωθούν δυο κρίσιμα ζητήματα.
Πρώτον η συμφωνία για την εθελοντική αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, το λεγόμενο PSI, αλλά και δεύτερον η διαμόρφωση ενός νέου οικονομικού προγράμματος προσαρμογής για την περίοδο 2012-2015.
Δημοσιονομική εξυγίανση
Ο Έλληνας πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι η όλη διαδικασία της δημοσιονομικής εξυγίανσης και η μείωση του χρέους σε βιώσιμα επίπεδα θα διαρκέσει πολύ περισσότερο, τουλάχιστον για τα επόμενα 2 χρόνια.
Στην ερώτηση του δημοσιογράφου αν σε 2 χρόνια από σήμερα είναι σίγουρος ότι η Ελλάδα θα εξακολουθεί να χρησιμοποιεί το ευρώ, ο πρωθυπουργός είπε: «Ναι. Είμαι πολύ σίγουρος. Νομίζω ότι είναι συχνά συζητείται ότι η έξοδος από το ευρώ είναι μια επιλογή για την Ελλάδα. Όμως, νομίζω ότι αυτό δεν είναι πραγματικά μια επιλογή. Αυτή είναι η θέση αυτής της κυβέρνησης».
Η επιστροφή στις αγορές
Όταν ερωτάται πότε εκτιμάει ότι η Ελλάδα μπορεί να επιστρέψει στις αγορές ο κ. Παπαδήμος απαντάει: «Λοιπόν, είναι δύσκολο να πω, επειδή υπάρχουν αβεβαιότητες. Υπάρχουν μια σειρά από παράγοντες που έχουν σημασία για την απάντηση στην ερώτηση.
Ένας είναι το πρόγραμμα να εφαρμόζεται αποτελεσματικά. Επίσης, αυτό που έχει σημασία για το άνοιγμα των αγορών, μεταξύ άλλων, είναι η προσδοκία ότι η πρόοδος θα διατηρηθεί μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα.
Έτσι δεν είναι εύκολο, όπως γνωρίζετε, είναι πάντα δύσκολο να γίνουν προβλέψεις για το μέλλον. Είναι ιδιαίτερα δύσκολο να απαντηθεί το ερώτημα αυτό.
Αλλά αυτό που είναι ζωτικής σημασίας, από τον τρόπο, όχι μόνο για το άνοιγμα των αγορών, αλλά και για τη βελτίωση των επιδόσεων της ελληνικής οικονομίας, είναι η μείωση της αβεβαιότητας όσον αφορά τις προοπτικές, καθώς και η αυξημένη εμπιστοσύνη στην ικανότητα της χώρας να κάνουν το σωστό, να εφαρμόσει τις σωστές πολιτικές και την αντιμετώπιση των προβλημάτων του».