Ο Αλ. Τσίπρας μιλά στο 3ο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Αριστεράς στο Παρίσι

Την εκτίμηση ότι «βρισκόμαστε μπροστά σε μια βαθειά κρίση του καπιταλισμού» εξέφρασε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στο 3ο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Αριστεράς στο Παρίσι.

Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι το ακραίο – όπως το χαρακτήρισε – νεοφιλελεύθερο μοντέλο της ανεξέλεγκτης λειτουργίας των αγορών, «γέννησε ένα χρηματοπιστωτικό τομέα τέρας, που τώρα καταβροχθίζει ότι βρει μπροστά του. Ακόμα και τα χέρια που το ταΐζουν».

Ο κ. Τσίπρας υποστήριξε πως η κρίση χρέους στην Ευρώπη «φανερώνει τη γύμνια του βασιλιά» και χαρακτήρισε σαθρό το μοντέλο πάνω στο οποίο οικοδομήθηκε η ΟΝΕ.

«Το ευρώ οικοδομήθηκε στη βάση του μονεταρισμού, μόνο και μόνο για να εξυπηρετεί τους βαθιά ταξικούς όρους των συμφερόντων του κεφαλαίου και μάλιστα του χρηματοπιστωτικού» είπε ο κ. Τσίπρας και απέδωσε την υπάρχουσα κρίση στην ίδια την φύση της ευρωπαϊκής οικοδόμησης, στην «μονεταριστική αντίληψη οικοδόμησής της» στην «απουσία άμεσου και δημοκρατικού ελέγχου» στην «απουσία ευρωπαϊκού προϋπολογισμού» και στην «απονενοημένη απόπειρα νομισματικής ενοποίησης, χωρίς στοιχειώδεις λειτουργίες οικονομικής ενοποίησης».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι η Ευρωπαϊκή Αριστερά δικαιώθηκε στις προβλέψεις της και τις αναλύσεις της αλλά όπως είπε, αυτό δεν αρκεί και τώρα πρέπει να δοθούν απαντήσεις που θα αποτρέπουν τη καταστροφή αλλά και να οργανωθούν οι κοινωνικοί αγώνες που θα ανοίξουν δρόμους «για τη δημοκρατική της επανίδρυση, στη βάση της οικονομίας των κοινωνικών αναγκών και όχι της ασυδοσίας των αγορών».

Ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ είπε ακόμη ότι αν δεν επιλυθούν τα δομικά ελλείμματα της ΟΝΕ, αν δεν υπάρξει μια νέα αρχιτεκτονική οικονομικής ενοποίησης, το ευρώ και μαζί του η ευρωζώνη αλλά και η Ε.Ε. δεν πρόκειται να επιβιώσουν, και τόνισε ότι και αυτή η νέα αρχιτεκτονική πρέπει να βασίζεται σε δυο πυλώνες: Ο πρώτος αφορά στο ρόλο της ΕΚΤ και τη δυνατότητα της, όχι μόνο να δανείζει και να διασώζει εμπορικές τράπεζες, αλλά κυρίως να αποτελεί καταφύγιο έκτακτης ανάγκης για τις αδύναμες οικονομίες. «Τυπώνοντας νόμισμα και ομόλογα, δανείζοντας με 1% επιτόκιο, αγοράζοντας τα επισφαλή δάνεια» πρότεινε ο κ. Τσίπρας.

Ο δεύτερος πυλώνας σύμφωνα με τον κ.Τσίπρα, αφορά μια αναγκαία διαδικασία αναδιανομής του πλούτου ανάμεσα στις δυνατές και στις αδύναμες οικονομίες με ισχυρό κοινοτικό προϋπολογισμό για μεταφορά πόρων προς τη περιφέρεια που θα εξισορροπεί τις τεράστιες αντιθέσεις.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

- Διαφήμιση -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ