Νέο ενδοκυβερνητικό πονοκέφαλο προκάλεσε το χθεσινό τεστ αντοχής στο οποίο υπεβλήθη η κυβέρνηση Παπαδήμου κατά την ψηφοφορία στη Βουλή επί των 11 επίμαχων άρθρων του πολυνομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομικών.
“Διαρροές” προήλθαν από περισσότερους από 40 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, οι οποίοι καταψήφισαν ή δήλωσαν «παρών» σε επιμέρους άρθρα, ενώ η διάταξη –φωτιά που αφορά την απελευθέρωση του ωραρίου των φαρμακείων δεν πέρασε, με τη Νέα Δημοκρατία να δηλώνει «παρών» και το ΛΑΟΣ να καταψηφίζει.
Τα κόμματα της αριστεράς ζήτησαν την πλήρη απόσυρση της διάταξης, ενώ ΝΔ και ΛΑΟΣ πρότειναν να αποσυρθεί η βελτιωτική διατύπωση και να επανέλθει την ερχόμενη εβδομάδα.
Από την πλευρά τους, ο πρόεδρος της Βουλής Φίλιππος Πετσάλνικος και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Χρήστος Πρωτόπαπας, ο εισηγητής του κόμματος Νάσος Αλευράς αλλά και οι βουλευτές του κόμματος Απόστολος Κακλαμάνης και Χάρης Καστανίδης κάλεσαν τον κ. Λοβέρδο να λάβει υπόψη του τις αντιδράσεις των βουλευτών και των κομμάτων. Ο κ. Λοβέρδος δεν δέχτηκε να αποσύρει το άρθρο, το οποίο τελικά μπήκε και αυτό σε ονομαστική ψηφοφορία με αίτημα του ΚΚΕ.
Τις «πράσινες» διαφωνίες δέχθηκαν οι τις δύο διατάξεις που προβλέπουν περικοπές των δώρων και των επιδομάτων συνταξιούχων κάτω των 60 ετών και κατάργηση όλων των θυγατρικών εταιριών του ΕΟΜΜΕΧ.
Όσον αφορά στα υπόλοιπα άρθρα του πολυνομοσχεδίου, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται οι διατάξεις που αφορούν τη σύσταση δικηγορικών εταιρειών, τη δημιουργία Ταμείου Αξιοποίησης της Δημόσιας περιουσίας, τις καταργήσεις και συγχωνεύσεις φορέων, την περικοπή δώρων και επιδομάτων για συνταξιούχους κάτω των 60 ετών που προκάλεσαν και τις περισσότερες αντιδράσεις, η ψήφος των βουλευτών της ΝΔ και του ΛΑΟΣ ήταν θετική.
Η ψηφοφορία
Ειδικότερα οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ ψήφισαν:
– Άρθρο 4 (αντικειμενικά κριτήρια στους ελεύθερους επαγγελματίες και ρυθμίζει οικονομικές εκκρεμότητες των δήμων): Παρών 5 όχι δύο.
– Άρθρο 6 (δυνατότητα δημιουργίας δικηγορικών εταιριών σε όλη την επικράτεια): Παρών 9 όχι 33.
– Άρθρο 7 (δημιουργία Ταμείου Αξιοποίησης της Δημόσιας Περιουσίας): Παρών ένας όχι 13.
– Άρθρο 16: Παρών 4 όχι 5. Άρθρο 17: Παρών 6 όχι 5. Άρθρο 19: Παρών 6 όχι 10 (Τα άρθρα προβλέπουν καταργήσεις και συγχωνεύσεις δημοσίων φορέων. Όλες οι θυγατρικές εταιρίες του ΕΟΜΜΕΧ καταργούνται και απολύονται ταυτόχρονα όλοι οι εργαζόμενοι.)
– Άρθρο 24 (περικοπή των δώρων Χριστουγέννων και Πάσχα για όσους παίρνουν σύνταξη και είναι κάτω των 60 ετών): Παρών 6 όχι 34.
– Άρθρο 29 (πλήρης απελευθέρωση του ωραρίου των φαρμακείων): Παρών 30 όχι 9.
Από το ΠΑΣΟΚ απουσίαζαν ο πρόεδρός του Γιώργος Παπανδρέου (βρίσκεται στην Κόστα Ρίκα στη σύσκεψη της Σοσιαλιστικής Διεθνούς) ο Γιώργος Αρβανιτίδης, ο Ηλίας Μόσιαλος και ο Αργύρης Λαφαζάνης.
Ανάμεσα στους βουλευτές του κόμματος που διαφοροποιήθηκαν από την κυβερνητική γραμμή είναι η Λούκα Κατσέλη, η Βάσω Παπανδρέου, ο Πάνος Μπεγλίτης, ο Χρήστος Κατσούρας και ο Δημήτρης Βαρβαρίγος που καταψήφισε όλα τα άρθρα.
Η ΝΔ υπερψήφισε όλα τα άρθρα πλην του άρθρου 29 για το οποίο οι βουλευτές της δήλωσαν παρών ενώ από την ψηφοφορία απουσίαζαν 26 βουλευτές της.
Ο ΛΑΟΣ, καταψήφισε μόνο το άρθρο 29 ενώ ΚΚΕ, ΣΥΡΙΖΑ και Δημοκρατική Αριστερά καταψήφισαν και τα 11 άρθρα.
Όλοι οι βουλευτές της Δημοκρατικής Συμμαχίας δήλωσαν παρών στα άρθρα 17, 19 ,24 και 29 εκτός από τον Χρήστο Μαρκογιαννάκη που καταψήφισε το άρθρο 6 για τους δικηγόρους.