Υπέρ της διατήρησης της χρηματοδότησης των κομμάτων από τα κράτος, τάχθηκαν οι οικονομικοί εκπρόσωποι όλων των κομμάτων καταθέτοντας ο καθένας τις προτάσεις του για αναπροσαρμογή, ενώ ΠΑΣΟΚ και ΝΔ προτείνουν τραπεζική ρύθμιση για τα δάνεια των κομμάτων.
Κατά την τοποθέτησή του στην επιτροπή θεσμών και διαφάνειας της Βουλής που μελετά το ζήτημα της κρατικής χρηματοδότησης των κομμάτων αλλά και της υπερχρέωσης των δύο μεγάλων κομμάτων στις τράπεζες, ο Ροβέρτος Σπυρόπουλος πρότεινε τα κόμματα να μην χρηματοδοτούνται από νομικά πρόσωπα, αλλά από φυσικά, με όριο για τις ανώνυμες εταιρίες και τις επώνυμες προσφορές.
Αναφερόμενος στον υπερδανεισμό των κομμάτων ο κ. Σπυρόπουλος πρότεινε να καταρτιστεί νομοθετική ρύθμιση βάσει της οποίας «κόμματα που έχουν εκχωρήσει ως εγγύηση την ετήσια χρηματοδότηση τους στις τράπεζες, να λαμβάνουν το 60% της χρηματοδότησης και το υπόλοιπο 40% να αποδίδεται στις τράπεζες με επιτόκιο καλής πίστης».
Με την πρόταση αυτή συμφώνησε και ο γενικός διευθυντής της ΝΔ Θανάσης Σκορδάς ο οποίος σημείωσε ότι από το τέλος του 2010 και μετά το χρέος των κομμάτων στις τράπεζες κατέστη μη διαχωρίσιμο λόγω της εκτόξευσης των επιτοκίων από το 2% από το καλοκαίρι του ’10 στο 8,65%. Τάχθηκε μάλιστα υπέρ μιας σχετικής ρύθμισης και δήλωσε ότι συμφωνεί με προτάσεις του κυρίου Σπυρόπουλου.
Ο οικονομικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Σπύρος Χαλβατζής δήλωσε ότι το κόμμα του θα αρνηθεί έλεγχο στη λειτουργία του με ό,τι αυτό συνεπάγεται υπενθυμίζοντας ότι το ΚΚΕ δέχτηκε επισκέψεις μηχανισμών κράτους και δε βρέθηκε κανένα ψεγάδι. Σημείωσε δε, ότι τα έσοδα του ΚΚΕ προέρχονται από συνδρομές μελών που είναι υποχρεωτικές και ενισχύσεις φίλων και οπαδών και πρόσθεσε όμως ότι το κόμμα του «δεν έδωσε ποτέ και δεν θα δώσει ποτέ ονόματα κομματικών μελών, φίλων, οπαδών που ενισχύουν κόμμα. «Ονόματα στις υπηρεσίες ασφαλείας δεν θα δώσουμε» είπε χαρακτηριστικά.
Από την πλευρά του ΛΑΟΣ, ο οικονομικός εκπρόσωπος Κώστας Σκανδαλάκης δήλωσε διατεθειμένος – εκ μέρους του κόμματός του- να συζητήσει αναπροσαρμογή της χρηματοδότησης, ενώ, παράλληλα αναφερόμενος στην υπερχρέωση των κομμάτων στις τράπεζες, διευκρίνισε ότι ο ΛΑΟΣ δεν έχει δανειακές υποχρεώσεις.
Ο γραμματέας της κεντρικής πολιτικής επιτροπής του ΣΥΝ Δημήτρης Βίτσας δήλωσε έτοιμος για μείωση της χρηματοδότησης, τονίζοντας όμως ότι η μείωση δεν θα πρέπει να πάει στα ελλείμματα, αλλά για κοινωνικούς σκοπούς, ενώ σε ό,τι αφορά στην ιδιωτική χρηματοδότηση πρότεινε να τεθούν αυστηροί κανόνες. Για τη δανειοδότηση των κομμάτων ο κ. Βίτσας πρότεινε να υπάρξει συνάντηση των κομμάτων με τις τράπεζες και το υπουργείο Οικονομικών προκειμένου να διαμορφωθεί για να πληρώσουν τα κόμματα.
Τέλος, ο εκπρόσωπος Τύπου των Οικολόγων Πράσινων Τάσος Κρομμύδας ζήτησε να τεθεί από μηδενική βάση το θέμα της χρηματοδότησης των κομμάτων, ενώ διατύπωσε επιφυλάξεις για ενδεχόμενη αποκλειστική χρηματοδότηση από ιδιώτες, γιατί όπως είπε δημιουργούν θέμα εξαρτήσεων των κομμάτων από αφανείς ιδιώτες.
Η Ντόρα Μπακογιάννη ζήτησε αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου για τη χρηματοδότηση των κομμάτων «ως ελάχιστο δείγμα για την αποκατάσταση της σχέσης κομμάτων – πολιτών». Αναφερόμενη στην υπερχρέωση των κομμάτων στις τράπεζες η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας τη χαρακτήρισε ως «το πιο ακραίο φαινόμενο διαπλοκής, όταν οι διορισμένες διοικήσεις δανείζουν αυτούς που τους διορίζουν σε βάρος των μετόχων και των εργαζομένων» όπως είπε χαρακτηριστικά.