“Πίσω από την Τρόικα είναι η τραπεζοκρατία και ο ΣΕΒ”

«Η τραπεζοκρατία και ο ΣΕΒ είναι τα συμφέροντα που κρύβονται πίσω από την τρόικα. Είναι οι σύγχρονοι μαυραγορίτες», υποστήριξε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, κατά τη συζήτηση επίκαιρης ερώτησής του προς τον Πρωθυπουργό για τις περικοπές στους μισθούς, στην οποία κλήθηκε να απαντήσει ο υπουργός Εργασίας Γ. Κουτρουμάνης.

 

«Δεν υπάρχει σωτηρία για μία χώρα που περικόπτει το 7% στις συντάξεις του ΝΑΤ και δεν έχει πάρει ούτε μισό ευρώ από τους εφοπλιστές», τόνισε ο κ. Τσίπρας και προέβλεψε ότι οι αποφάσεις που λαμβάνονται σε βάρος των εργαζομένων θα οδηγήσουν τελικά και στην έξοδο της χώρας από την ευρωζώνη.

 

«Είστε υπουργός άνευ αντικειμένου, δεν υπάρχει πια εργασία στην Ελλάδα», παρατήρησε χαρακτηριστικά απευθυνόμενος στον κ. Κουτρουμάνη και τον κάλεσε να παραιτηθεί: «Αντί να έρχεστε να εκπροσωπείτε τον Πρωθυπουργό που κρύβεται, θα ήταν προτιμότερο να κάνετε αυτό που έκανε ο υφυπουργός σας, να παραιτηθείτε», τόνισε αναφερόμενος στην παραίτηση του κ. Κουτσούκου.

 

«Ο κ. Κουτσούκος είναι φίλος μου, η επιλογή του είναι σεβαστή, αλλά δεν νομίζω πως μπορούμε να σταθούμε στο τι μπορεί να γράψει ο κάθε πολιτικός και άνθρωπος και πώς προσδιορίζει τη δική του κατάσταση στη νέα πραγματικότητα», απάντησε ο υπουργός και πρόσθεσε:

 

«Το μεγαλύτερο πρόβλημα που έχουμε ως χώρα, είναι πως δεν έχουμε συνειδητοποιήσει το πρόβλημα … Όταν μια χώρα, εμφανίζεται το 2009 να είναι η χώρα με το μεγαλύτερο έλλειμμα στην Ευρώπη, με το δεύτερο μεγαλύτερο χρέος στην Ευρώπη και το πιο αρνητικό ισοζύγιο πληρωμών στον κόσμο, έχουμε ένα πρόβλημα. Σήμερα η χώρα, δεν δανείζεται μόνον απ’ το ΔΝΤ αλλά κι απ’ τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες- και οι λαοί τους σε πολλές περιπτώσεις έχουν χαμηλότερο βιοτικό επίπεδο απ’ τους Έλληνες. Δεν μπορούν να κατανοήσουν πώς μπορεί να δανείζουν για να διατηρήσουμε εμείς το υψηλότερο επίπεδο ζωής- κι αυτό είναι πρόβλημα», ανέφερε μεταξύ άλλων ο υπουργός Εργασίας.

 

«Η κυβέρνηση δίνει αυτή τη μάχη σήμερα, ώστε να υπάρξει υλοποίηση της συμφωνίας της 26ης Οκτωβρίου, ελάφρυνση του χρέους και υπογραφή της νέας δανειακής σύμβασης. Κύριος στόχος μας είναι να αποτρέψουμε τα χειρότερα», υποστήριξε από το βήμα της Βουλής ο Γιώργος Κουτρουμάνης.

 

«Κοροϊδεύετε τον ελληνικό λαό ότι διαπραγματεύεστε. Εστιάσατε στο ζήτημα των επικουρικών συντάξεων. Δεν κατανοείτε ότι ο λαός καταλαβαίνει ότι όταν μειώνετε το βασικό μισθό κατεβάζετε προς τα κάτω όλους τους μισθούς. Δε γνωρίζετε ότι αυτό, αν συνυπολογίσουμε και τον πληθωρισμό, σημαίνει ότι το εισόδημα θα μειωθεί στο 50% και αυτό θα οδηγήσει και σε κατάρρευση όλων των συντάξεων διότι δε θα υπάρχουν εισφορές. Και διότι το περίφημο PSI θα κουρέψει τα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων και δε θα έχουμε να δώσουμε συντάξεις», διερωτήθηκε ο κ. Τσίπρας και ζήτησε διευκρινίσεις επί των πληροφοριών για κατάργηση του ΟΕΚ και της Εργατικής Εστίας.

 

«Ποτέ δεν επικεντρώθηκα στις επικουρικές. Στη διαπραγμάτευση το θέμα δεν ήταν οι επικουρικές συντάξεις που είχαν κλείσει ως θέμα πριν 2-3 μήνες. Ξεκινήσαμε απ’ το 35% και πήγαμε στο 15%. Η διαπραγμάτευση έγινε για πάρα πολλά θέματα, που ξεκινούν και από τον κατώτερο μισθό και τον 13ο και 14ο», απάντησε ο Γ. Κουτρουμάνης. «Καταφέραμε», σημείωσε, «να μην είναι μέσα ο 13ος και 14ος μισθός και να παραμείνουν μέσα οι κλαδικές συμβάσεις και η μετενέργεια. Αν δεν το είχαμε καταφέρει, θα είχαμε πολύ μεγάλη μείωση, βίαιη, σε όλους τους μισθούς, που θα έφθανε το 40%. Ξεκίνησε επίσης μια διαπραγμάτευση με το θέμα των συντάξεων, όπου υπήρχε στην ατζέντα ένα ποσό 2,5 δισ. ευρώ που έπρεπε να καλύψουμε με μείωση των συντάξεων. Και φτάσαμε στα 300 εκατ. ευρώ, ώστε να μην έχουμε απώλειες με μείωση που θα έφτανε στο 10%. Σαφώς υπάρχει μείωση στις συντάξεις και τους μισθούς, αλλά θα πρέπει να δείτε το αποτέλεσμα σε σχέση με τις αρχικές απαιτήσεις», συμπλήρωσε ο υπουργός Εργασίας, ενώ σε ό,τι αφορά τον Οργανισμό Εργατικής Κατοικίας και την Εργατική Εστία υποστήριξε πως «το θέμα δεν έχει κλείσει». Υπήρξε, είπε, «συζήτηση τις τελευταίες μέρες και θέση μας είναι πως δεν πρέπει να κλείσουν οι δύο αυτοί οργανισμοί».

 

Στη συνέχεια ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ απευθύνθηκε στην πολιτική ηγεσία του τόπου, σημειώνοντας πως το μεγάλο έλλειμμα της χώρας είναι το έλλειμμα πολιτικής ηγεσίας πρωτίστως και δευτερευόντως το πρόβλημα της οικονομικής κρίσης και της διαχείρισης, την οποία κάλεσε «να κοιτάξει με σθένος στα μάτια τον Έλληνα και την Ελληνίδα και να διαπραγματευτεί με κύρος και αξιοπρέπεια, απέναντι σε αυτούς που ζητούν την υποδούλωση της χώρας».

 

Κλείνοντας, και με αφορμή τα περί αξιώσεων των εταίρων να υπάρξει δέσμευση για τα μέτρα από όλες τις πολιτικές δυνάμεις της χώρας, ο κ. Τσίπρας διεμήνυσε πως «αργά ή γρήγορα στη χώρα μας θα υπάρξει μια νέα κυβέρνηση με λαϊκή εντολή με στόχο τη λαϊκή εξουσία που όχι μόνο δε θα τηρήσει αυτές τις δεσμεύσεις που είναι καταφανώς εις βάρος του δημόσιου συμφέροντος, αλλά θα τα ξηλώσει ένα-ένα αυτά τα μέτρα». «Θα ξηλώσει ένα-ένα τα μέτρα που καταδικάζουν στη φτώχεια τον ελληνικό λαό, θα ξηλώσει ένα-ένα τα μέτρα που έχουν σαν μοναδικό στόχο την εξυπηρέτηση συγκεκριμένων συμφερόντων της πλουτοκρατίας», κατέληξε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ.

- Διαφήμιση -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ