«Η χώρα μπορεί να σωθεί, όχι όμως ψηφίζοντας μόνον την δανειακή σύμβαση και προσπαθώντας να αποφύγουμε όλα τα άλλα μέτρα που είναι ή δεν είναι μέσα σ’ αυτήν», ανέφερε στην ομιλία του ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κουτρουμάνης.
Σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας, υπάρχουν τέσσερις προτεραιότητες που, σε συνδυασμό με την υπερψήφιση του Μνημονίου, μπορούν να οδηγήσουν σε οικονομική ανάκαμψη:
«Πρέπει να συζητηθεί το νέο αναπτυξιακό μοντέλο: Αν περιμένουμε να έρθουν επενδύσεις στην Ελλάδα από μεγάλους κεφαλαιούχους επειδή θα πέσει ο μισθός στα 200 ευρώ, αυτό δεν θα γίνει ποτέ. Να επικεντρωθούμε στους τομείς όπου έχουμε συγκριτικό πλεονέκτημα – γεωργία, κτηνοτροφία, τουρισμό, ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ορυκτός πλούτος.
Πρέπει επίσης να δούμε την ανταγωνιστικότητα. Η ανταγωνιστικότητα δεν έχει να κάνει μόνο με το μισθολογικό κόστος. Έχει να κάνει και με το μη μισθολογικό κόστος, τις ασφαλιστικές εισφορές, διαρθρωτικές αλλαγές που θα βοηθήσουν – η γραφειοκρατία να μην είναι εμπόδιο στην επιχειρηματικότητα. Οι διαρθρωτικές αλλαγές πρέπει να γίνουν το συντομότερο δυνατό.
Πρέπει να εξετάσουμε την κατανομή των βαρών που γίνεται άδικα. Όλοι να ελεγχόμαστε για το πόθεν έσχες – και οι πολιτικοί, και όσοι διαχειρίζονται το δημόσιο χρήμα.
Τέλος, πρέπει να δούμε την ενίσχυση και προστασία των οικονομικά αδύνατων.
Είναι εντελώς απαραίτητο να δημιουργήσουμε δίχτυ ασφαλείας. Οι συνθήκες είναι ιδιαίτερα δύσκολες. Πρέπει να εξασφαλίσουμε κάθε πόρο απ’ το ευρωπαϊκό κοινωνικό ταμείο και αγαθά, όπως η υγεία, η πρόσβαση στην παιδεία».
Τα παραπάνω βεβαίως, συνδέονται με την επιλογή της υπερψήφισης της νέας δανειακής σύμβασης, που συνοδεύεται με «μέτρα επώδυνα και σκληρά για πολύ μεγάλο μέρος του πληθυσμού, αλλά διατηρώντας ακέραιη την ελπίδα για τη σωτηρία της χώρας, ώστε να διατηρήσουμε το σημαντικότερο μέρος του βιοτικού επιπέδου».
Η δεύτερη επιλογή της άρνησης υπερψήφισης του Μνημονίου και του PSI, οδηγεί στη συζήτηση από αύριο των σεναρίων χρεοκοπίας, που οδηγούν σε δραματική μείωση των μισθών και εισοδημάτων και σε εκρηκτικά κοινωνικά προβλήματα που δεν θεωρώ πως κανείς από μας θέλει να ζήσει», ανέφερε μεταξύ άλλων ο υπουργός Εργασίας.
Σημειώνεται πως οι παραπάνω αναφορές του κ. Κουτρουμάνη περί ανταγωνιστικότητας, προκάλεσαν θύελλα αντιδράσεων από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ, και κατηγορίες πως ψεύδεται: «Ψεύτη! Είσαι ψεύτης!»