«Η Ελλάδα δεν αντέχει άλλο. Η ελληνική κοινωνία δεν αντέχει άλλο», δήλωσε ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Χρήστος Παπουτσής έξω από την Βουλή, αναφερόμενος στα κύματα μεταναστών που εισρέουν στην Ελλάδα, επ’ αφορμής της ψήφισης του νέου νόμου που θα ρυθμίζει ζητήματα ασύλου και μετανάστευσης.
Πρόσθεσε ότι «έχουμε ξεπεράσει τα όρια παρά το γεγονός ότι είμαστε μια κοινωνία δημοκρατική, ανεκτική, η πιο ανεκτική κοινωνία στις ευρωπαϊκές χώρες».
Ο κ. Παπουτσής κατέθεσε στη Βουλή τροπολογία με την οποία προβλέπεται η παραχώρηση στρατοπέδων που δεν χρησιμοποιούνται από τις Ενοπλες Δυνάμεις, για τη δημιουργία κέντρων πρώτης υποδοχής προσφύγων και μεταναστών.
Η τροπολογία κατατέθηκε στη Βουλή στο νομοσχέδιο του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη για την Ίδρυση Υπηρεσίας Ασύλου και Υπηρεσίας Πρώτης Υποδοχής και προσαρμογή της ελληνικής νομοθεσίας προς τις διατάξεις της οδηγίας (2008/115/ΕΚ) σχετικά με τους κοινούς κανόνες και διαδικασίες στα κράτη – μέλη της ΕΕ για την επιστροφή των παρανόμως διαμενόντων υπηκόων τρίτων χωρών.
Τα κτίρια που θα χρησιμοποιηθούν, θα δημιουργηθούν κατά παρέκκλιση των όρων δόμησης. Τη σχετική τροπολογία συνυπογράφουν μαζί με τον κ. Παπουτσή ο υπουργός Αμυνας Ευάγγελος Βενιζέλος, η υπουργός Περιβάλλοντος Τίνα Μπιρμπίλη και ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου.
Σύμφωνα με τον κ. Παπουτσή, «πέρα από το φράχτη, τις θερμικές κάμερες και όλα τα σύγχρονα μέσα τα οποία θα χρησιμοποιήσουμε στον Έβρο και στα σύνορά μας με το νομοσχέδιο που ψηφίζουμε σήμερα βάζουμε μία τάξη σε όλη αυτή την κατάσταση η οποία για χρόνια ταλαιπωρεί τη χώρα μας και προσβάλλει την Ελλάδα στην ευρωπαϊκή έννομη τάξη. Με το νομοσχέδιο, το οποίο ψηφίζεται σήμερα από τη Βουλή, όσοι έχουν δικαίωμα ασύλου και διεθνούς προστασίας θα το έχουν. Και σε αυτή την κατεύθυνση εργαζόμαστε με υπεράνθρωπες προσπάθειες. Όσοι όμως βρίσκονται στη χώρα μας παράνομα και κυρίως εκείνοι οι οποίοι συμμετέχουν σε έκνομες και βίαιες πράξεις αυτοί θα φύγουν από την Ελλάδα με τον ένα ή τον άλλο τρόπο. Είτε με εθελοντικό επαναπατρισμό, είτε με υποχρεωτική απέλαση.
Σε ερώτηση σχετικά με την κατασκευή φράχτη στον Έβρο, ο Υπ. ΠΡΟ.ΠΟ. απάντησε:
«Είναι ένα από τα μέτρα που σκοπεύουμε να υλοποιήσουμε προκειμένου να ενισχύσουμε τα σύνορά μας. Σύμφωνα με τις συμβατικές υποχρεώσεις της χώρας και σύμφωνα με την άσκηση της εθνικής κυριαρχίας»
Τέλος, ο υπουργός απέφυγε να απαντήσει σε ερώτηση σχετικά με το κόστος κατασκευής του φράχτη, δηλώνοντας:
«Ας δούμε πόσο κόστος πληρώνει η Ελλάδα κάθε μέρα από την ανεξέλεγκτη είσοδο στη χώρα μας άνω των 200 μεταναστών ημερησίως. Αυτό σημαίνει ένα ελληνικό χωριό προστίθεται στην ελληνική επικράτεια σχεδόν κάθε μέρα. Ε, δεν αντέχουμε άλλο».
Διαβάστε επίσης: Πρώην στρατόπεδα για κέντρα υποδοχής μεταναστών