Εφ’ όλης της ύλης μίλησε ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Λοβέρδος, στον ραδιοφωνικό σταθμό Real. Σχετικά με τις προοπτικές για το νέο έτος, τόνισε μεταξύ άλλων: «Το 2011 θα είναι η πιο δύσκολη χρονιά μετά τη μεταπολίτευση, μην πω μετά τον εμφύλιο πόλεμο υπό την έννοια ότι θα είναι μία χρονιά θυσιών, μία χρονιά πολύ έντονης προσπάθειας να βρούμε πόρους μειώνοντας τη σπατάλη μας, μία χρονιά από την οποία εξαρτάται η υπόλοιπη ζωή μας τα υπόλοιπα χρόνια. Αν θυμηθούμε πως κλείσαμε το 2009 και μπήκαμε στο 2010, μπορούμε να πούμε ότι είναι η πρώτη χρονιά που ξεκινάμε με θάρρος, ότι είναι η πρώτη χρονιά την οποία ξεκινάμε με απόλυτη ειλικρίνεια. Χωρίς ψευδαισθήσεις, χωρίς δημαγωγίες και χωρίς πολιτικά ψεύδη».
Ανέφερε, πάντως, ότι πρέπει να επιτύχει το πρόγραμμα περικοπών στις σπατάλες, ώστε να μη ληφθούν επιπλέον μέτρα λέγοντας «εάν δεν επιτύχει αυτό το ντελικάτο κυβερνητικό πρόγραμμα της απόκτησης πόρων με αυτοχρηματοδότηση, δηλαδή με περιορισμό της ακαταστασίας και της σπατάλης, εάν αυτό δεν προκόψει, και θα το ξέρουμε τον Φεβρουάριο αυτό, τότε θα υποκατασταθεί με άλλες πολιτικές οριζόντιες και άδικες για τις οποίες δεν ξέρω και αν υπάρχει και προθυμία από κανέναν να τις ασκήσει».
Δίνοντας το στίγμα των μειώσεων στις σπατάλες στο Υπουργείο Υγείας, ο κ. Λοβέρδος σημείωσε: «Εμείς ξοδεύουμε τα πιο πολλά σε όλο τον πλανήτη, δεν είναι μόνο τους Ισπανούς που περνάμε, είμαστε η 6η χώρα στον πλανήτη σε δαπάνη για τη δημόσια και ιδιωτική υγεία. Χαλάμε 10% του ΑΕΠ, 25 δισ. το χρόνο, για δημόσια και ιδιωτική δαπάνη. Έχουμε τις αντίστοιχες υπηρεσίες; Όχι βέβαια. Πρέπει να κάνουμε περικοπές; Πρέπει. Πού αλλού πρέπει; Ασφαλιστικά ταμεία, τοπική αυτοδιοίκηση… Είναι πάρα πολύ προσδιορισμένοι οι στόχοι για τη φετινή κυβερνητική πολιτική. Πόσα θα πρέπει να συγκεντρώσουμε από τα νοσοκομεία και γενικότερα από την υγεία, τη δημόσια όμως; Ένα δισ τετρακόσια… Από πότε; Από την πρώτη του μηνός που μας πέρασε. Μέχρι πότε; Μέχρι τις 31/12. Πότε θα έχουμε απολογισμό; Δεν μπορεί παρά να έχουμε, για πρώτη φορά στην ιστορία μας, Ιανουαρίου. Πότε ο πολίτης θα πρέπει να ξέρει τι κάναμε τον Γενάρη; Το 1/12 αυτής της χρονιάς; Στις 5 Φεβρουαρίου. Τι θα πρέπει να ξέρει; Αν έχουμε κάνει μέχρι τότε εκείνη τη μείωση των δαπανών, χωρίς να στερούμε υπηρεσίες η οποία υπόσχεται ότι μετά από 11 μήνες θα έχουμε εκπληρώσει τους στόχους μας. Αυτό έχει χαρακτήρα επείγοντος ή μπορεί να περιμένουμε μέχρι τον Μάρτη; Έχει χαρακτήρα κατεπείγοντος, γιατί στις 10 Φεβρουαρίου θα είναι εδώ η τρόικα, να ελέγξει και για την υγεία και για τα υπόλοιπα που σας είπα πως πηγαίνουν τα δημόσια οικονομικά. Και αν πηγαίνουν καλά, έχουμε μια απρόσκοπτη πορεία προς τα 15 δισ που θα πάρουμε τον Μάρτιο, αν δεν πηγαίνουν καλά δεν ξέρω τι ακριβώς εμπλοκές θα έχουμε».
Σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο συγχωνεύσεων νοσοκομείων, ο κ. Λοβέρδος ανέφερε: «Συγχώνευση είναι -μιλάω για τις ήπιες μορφές- ένας διοικητής να διοικεί περισσότερα νοσοκομεία… Η συνεργατικότητα ανάμεσα σε νοσοκομεία της ίδιας περιοχής, συνεργατικότητα σημαίνει ότι μεταφέρω τις δυνάμεις, που έχουν να κάνουν με την καρδιά, με τα παθολογικά, μιλάω πολύ γενικά και αόριστα, στη μία νοσοκομειακή μονάδα και τις υπόλοιπες στην άλλη νοσοκομειακή μονάδα. Έτσι δεν έχω το φαινόμενο των ελλείψεων στα νοσοκομεία αλλά έχω υπερπληθώρα παροχής υπηρεσιών σε μία απόσταση 20-30 χλμ ανάμεσα στο ένα και στο άλλο νοσοκομείο».
Ο κ. Λοβέρδος είπε ότι πρώτα θα ξεκινήσουν οι διαδικασίες από την Αθήνα φέρνοντας ως παράδειγμα νοσοκομεία που «μεσοτοιχούν».
Ερωτηθείς για τις δηλώσεις του Θ. Πάγκαλου είπε: «Έχω ένα έλλειμμα παρακολούθησης λόγω της προσήλωσής μου στα θέματα της υγείας. Ξέρω και για τώρα, ξέρω και για χτες, ενδεχομένως και για αύριο ότι ο Θόδωρος Πάγκαλος μιλάει με ειλικρίνεια και χωρίς συμβατικούς όρους. Δεν εκπλήσσει κανέναν αν μιλάει έξω από τα δόντια και άλλες φορές που έχει πει πράγματα τα οποία ήταν… Προσκαλούμενος εγώ να κρίνω, έχω τοποθετηθεί με τον τρόπο που σας λεω τώρα. Εγώ με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης στα θέματά μου συνεργάζομαι σταθερά και καλά και σε πάρα πολλά πολιτικά θέματα έχουμε και πολύ κοινές απόψεις».
Στήριξε, πάντως, με θέρμη τον Χρ. Παπουτσή για τις πρωτοβουλίες του στο μεταναστευτικό και τη δημιουργία φράκτη στον Έβρο. «Συμφωνώ απόλυτα μαζί του. Μάλιστα, είναι πολύ ευχάριστη έκπληξη το τρόπος που αντιδρά απέναντι στο μεταναστευτικό. Με τον Χρήστο Παπουτσή εμείς, ως αντιπολίτευση, είχαμε κοινή στάση στα θέματα αυτά, όπως φαινόταν από όσα λέγαμε δημόσια, δεν είχαμε ποτέ συνεννοηθεί», είπε.
Σχετικά με την εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου, ο κ. Λοβέρδος σημείωσε: «Έχω βρεθεί στην πολύ δυσάρεστη θέση να κάνω εγώ παρατήρηση σε μαγαζί, που κάθομαι. Έχω ενημερώσει τους πάντες. Έχω πάρει μέτρα αυστηροποίησης του θεσμού της απαγόρευσης. Όμως, για να εφαρμοστεί ο θεσμός πρέπει η δημοτική αστυνομία να ελέγξει, πρέπει οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις να πειθαρχήσουν οι ίδιες, πρέπει η κυβέρνηση να το αναλάβει συνολικά το θέμα. Και έχω ζητήσει από τους συναδέλφους μου, αλλά και από τον γενικό γραμματέα του Υπουργείου Υγείας, τον κ. Δημόπουλο, μέχρι το τέλος αυτής της εβδομάδος, μέχρι σήμερα δηλαδή να συναντηθεί με τα συναρμόδια Υπουργεία, ούτως ώστε μέσα στον Ιανουάριο να δώσουμε ένα τέλος σε αυτή την ιστορία.
Για τα κέντρα, που είναι σήμερα ελεύθερο το κάπνισμα, δηλαδή για τα κέντρα διασκεδάσεως άνω των 400 τετραγωνικών μέτρων και για τα καζίνο η λύση είναι γι’ αυτά τα κέντρα να υπάρξει εξαγορά του δικαιώματος του καπνίζειν με κάποια χρήματα, που θα πηγαίνουν υπέρ νοσοκομείων. Και για τα υπόλοιπα, που σήμερα απαγορεύεται η εφαρμογή της απαγόρευσης, είναι ζήτημα κυβερνητικού σχεδιασμού».