Αντιμέτωπος με ένα σωρό ανοιχτά μέτωπα στο χώρα της Παιδείας θα έρθει ο νέος υπουργός Παιδείας, Γιώργος Μπαμπινιώτης, ο οποίος είναι γνώστης των εκπαιδευτικών θεμάτων.
Πανεπιστημιακός, ερευνητής, συγγραφέας, πρύτανης του πανεπιστημίου Αθηνών από το 2000 μέχρι το 2006, ο νέος υπουργός Παιδείας έχει άμεση αντίληψη των αναγκών και προτεραιοτήτων στο χώρο της Παιδείας.
Ο κ. Μπαμπινιώτης αναμένεται να παίξει καθοριστικό ρόλο στις δρομολογούμενες αλλαγές στη δομή του Λυκείου και το νέο εξεταστικό σύστημα.
Τι θα αντιμετωπίσει:
Νέο Λύκειο και εξεταστικό σύστημα
Ο κ. Μπαμπινιώτης συμμετείχε στην επιστημονική ομάδα μαζί με το Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Παιδείας Βασίλη Κουλαϊδή – τον Πρόεδρο του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής Αλέξη Δημαρά, τον Πρόεδρο του ΣΠΔΕ Ιωάννη Καζάζη, και την πρώην Γενική Γραμματέα του Υπουργείου Παιδείας, Νίκη Γκοτσοπούλου.
Εξάλλου, το 2009 επί υπουργίας Άρη Σπηλιωτόπουλου ο κ. Γιώργος Μπαμπινιώτης είχε οριστεί επικεφαλής του Συμβουλίου Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και είχε αναλάβει το διάλογο για τις αλλαγές στο Λύκειο και το εξεταστικό σύστημα ως προς την εισαγωγή στα Ανώτατα Ιδρύματα.
Στην πρόταση της Επιτροπής Μπαμπινιώτη είναι πολύ πιθανό να βασιστεί το τελικό σχέδιο για τη δομή του νέου Λυκείου και το νέο εξεταστικό σύστημα που αποτελούν τις επόμενες κρίσιμες νομοθετικές παρεμβάσεις του υπουργείου Παιδείας, μετά την ψήφιση του Νόμου – Πλαισίου για τα πανεπιστήμια.
Οι αλλαγές στη δομή του νέου Λυκείου, και το νέο σύστημα εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και το νέο Τεχνολογικό Λύκειο έχουν εγκριθεί ως αναγκαίες μεταρρυθμίσεις εδώ και καιρό, ωστόσο, το ρευστό πολιτικό σκηνικό και οι φημολογούμενες εκλογές ενδέχεται να καθυστερήσουν και άλλο την ψήφιση των κρίσιμων αυτών νομοσχεδίων.
Εφαρμογή του Νόμου – Πλαισίου
Εκτός όμως των σημαντικών νομοθετικών πρωτοβουλιών ο κ. Μπαμπινιώτης, ως υπουργός Παιδείας, θα πρέπει να χειριστεί και το ζήτημα της εφαρμογής του νέου Νόμου – Πλαισίου των πανεπιστημίων. Οι σχέσεις της τέως υπουργού Παιδείας με τις πρυτανικές αρχές είχαν φθάσει το τελευταίο διάστημα σε οριακό σημείο με την Άννα Διαμαντοπούλου να ασκεί πιέσεις προς την πλευρά των πανεπιστημίων, προκειμένου να προχωρήσουν στην εκλογή των νέων συμβουλίων διοίκησης και στην πλήρη εφαρμογή του νόμου – πλαισίου, προκαλώντας, όπως ήταν αναμενόμενο, την ενόχληση των πρυτανικών αρχών.
Ο κ. Μπαμπινιώτης όντας επί σειρά ετών πανεπιστημιακός και έχοντας διατελέσει και πρύτανης του πανεπιστημίου Αθηνών γνωρίζει πάρα πολύ καλά τα προβλήματα και τις ανάγκες των ανώτατων ιδρυμάτων. Η «καταγωγή» του δε από το χώρο των πανεπιστημιακών εκτιμάται ότι θα δράσει «πυροσβεστικά» στην αντιπαράθεση των πρυτανικών αρχών με το υπουργείο Παιδείας.
Η Εκκλησία
Εκτός των εκπαιδευτικών στην αρμοδιότητα του υπουργού Παιδείας είναι και τα θρησκεύματα, με τον κ. Μπαμπινιώτη να διατηρεί εξαιρετικές σχέσεις με την Εκκλησία της Ελλάδος.
«Πάω με διάθεση να προσφέρω»
Οι δύσκολες στιγμές που βιώνει η χώρα δεν χωρούν αρνήσεις όταν κάποιος καλείται να προσφέρει. Με τη φράση αυτή ο καθηγητής Γιώργος Μπαμπινιώτης εξήγησε μιλώντας στο ρ/σ Radio 9 γιατί είπε «ναι» στη πρόταση που του έγινε να αναλάβει τα ηνία του υπουργείου Παιδείας.
Πάω με μία διάθεση μόνο να προσφέρω κάποιες υπηρεσίες αυτό το διάστημα, δεν έχω πολιτικές βλέψεις, ούτε είχα υπόψη μου να αναλάβω τέτοια πόστα κάνω μία εξαίρεση στον εαυτό μου και τη συνείδησή μου γιατί η χώρα περνά δύσκολες στιγμές που δεν χωρούν αρνήσεις όταν κάποιος καλείται να προσφέρει, αν μπορεί, και νομίζω ότι κάτι θα προσφέρω.
Όσο για τον περιορισμένο χρονικό ορίζοντα της κυβέρνησης και της υπουργικής του θητείας, ήταν σαφής: Γνωρίζω, είπε, την εκπαίδευση από το νηπιαγωγείο μέχρι το πανεπιστήμιο, ο χρόνος είναι εξαιρετικά μικρός για να υποσχόμαστε πράγματα μέσα σε δύο μήνες, θα πρέπει απλώς να καλλιεργηθεί ένα κλίμα και να δημιουργηθούν οι κατάλληλες προϋποθέσεις.