Στη μείωση των δομών της διοίκησης θα προχωρήσει η Κυβέρνηση ψηφίζοντας μάλιστα σχέδιο νόμου πριν τις εκλογές.
Η διοικητική δομή θα μειωθεί κατά τουλάχιστον 30% και αποφασίστηκε σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Τετάρτης στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης.
Στη σύσκεψη, εκτός του Δημήτρη Ρέππα, μετείχαν όλοι οι υπουργοί της Κυβέρνησης, με εξαίρεση τον υπουργό Οικονομίας Ευάγγελο Βενιζέλο, που ήταν απασχολημένος με το PSI και έστειλε στη θέση του τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Ηλία Πλασκοβίτη. Στη σύσκεψη δεν συμμετείχε επίσης και ο υπουργός Πολιτισμού Παύλος Γερουλάνος τον οποίο εκπροσώπησε η γραμματέας του υπουργείου Λίνα Μενδώνη.
Από το «κούρεμα» εξαιρούνται, λόγω ιδιαιτεροτήτων των δομών τους, τα υπουργεία Εξωτερικών, Εθνικής Άμυνας και Προστασίας του Πολίτη.
Στη συνάντηση έγινε γνωστό ότι μετά από πεντάμηνη επεξεργασία και στενή συνεργασία του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης με τα άλλα υπουργεία, καταρτίστηκαν νέα οργανογράμματα, τα οποία θα αποτελέσουν ενιαίο νομοσχέδιο, που θα προωθηθεί στη Βουλή.
Σύμφωνα με τους υπουργούς που μετείχαν της συσκέψεως, τα κύρια οφέλη που θα προκύψουν από τη μείωση των δομών του κράτους, είναι:
– Μείωση των επικαλύψεων μεταξύ των υπηρεσιακών μονάδων των υπουργείων με το σαφέστερο προσδιορισμό των αρμοδιοτήτων τους.
– Εξοικονόμηση πόρων από τη μείωση των υπηρεσιακών μονάδων στα διοικητικά ιεραρχικά επίπεδα (Γενική Δ/νση, Δ/νση, Τμήμα) και των αντίστοιχων θέσεων ευθύνης. Η εξοικονόμηση θα προέλθει από τη μείωση των καταβαλλόμενων επιδομάτων για τις θέσεις ευθύνης και από τη μείωση των λειτουργικών εξόδων.
– Σχεδιασμός λιτών διοικητικών δομών.
– Διαμόρφωση συνεκτικής διοικητικής οργανωτικής πυραμίδας.
– Σύσταση στις κεντρικές υπηρεσίες των Υπουργείων ενιαίας υποστηρικτικής μονάδας οικονομικών, διοικητικών και υπηρεσιών Πληροφορικής, επιπέδου Γενικής Δ/νσης, που θα εξυπηρετεί όλες τις γενικές και ειδικές γραμματείες του υπουργείου, επιτυγχάνοντας καλύτερο συντονισμό των πολιτικών, αποτελεσματικότερη διοίκηση του προσωπικού, βελτίωση του ελέγχου των δαπανών, οικονομίες κλίμακας και οφέλη από συνέργειες.
Εκτός όλων αυτών, στόχος της κυβέρνησης είναι να υπάρξουν:
– Ορθολογικότερη κατανομή του προσωπικού μεταξύ υποστηρικτικών υπηρεσιών και υπηρεσιών άσκησης πολιτικής.
– Αποτελεσματικότερη και αποδοτικότερη αξιοποίηση του προσωπικού.
– Ενίσχυση διοικητικής συνοχής και αποφυγή τάσεων πολυδιάσπασης.
– Εξορθολογισμός της κατανομής ευθυνών.
– Αποτελεσματική Διοίκηση Δομών.
Η μείωση των δομών του κράτους, που, εκτός των άλλων, θα επιτευχθεί μέσω της εκ νέου αξιολόγησή τους, είναι το πρώτο βήμα και για την ανακατανομή του προσωπικού.
Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που έχει καταρτίσει το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης σε συνεργασία με την task force τον Ιούνιο, δηλαδή μετά τις εκλογές, αναμένεται να εκδοθεί και το Προεδρικό Διάταγμα για τα κριτήρια αξιολόγησης του προσωπικού.
Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί στην Τρόϊκα ως το τέλος του 2012 να απολυθούν 15.000 δημόσιοι υπάλληλοι και να αποχωρήσουν συνολικά 150.000 υπάλληλοι ως το τέλος του 2015.