«Στρατηγικό λάθος για το ΠΑΣΟΚ και για την παράταξη», χαρακτήρισε η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ,Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου τον τρόπο που εξελίχθηκαν οι εσωκομματικές διεργασίες, με δηλώσεις της σήμερα το πρωί στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ.
«Εννοώ δηλαδή ότι την απουσία μιας δεύτερης υποψηφιότητας, πολύ περισσότερο σ’ αυτή την κρίσιμη συγκυρία με τις φυγόκεντρες δυνάμεις που υπάρχουν στο ΠΑΣΟΚ, με την απόσταση πλέον που υπάρχει με την κοινωνική μας βάση», είπε χαρακτηριστικά η ίδια και πρόσθεσε ότι «είναι πλήγμα στη συσπείρωση, στη συμμετοχή, στη συνοχή, στην ενότητα του ΠΑΣΟΚ και πολύ περισσότερο στην αναγκαία πολιτική σύνθεση και την πολυσυλλεκτικότητα. όσοι αποφάσισαν και επέβαλαν αυτή την εσωκομματική διαδικασία με μια μόνο υποψηφιότητα, είτε είναι τελείως αποκομμένοι από την κοινωνική πραγματικότητα και τι υπάρχει κάτω αυτή τη στιγμή στην κοινωνική μας βάση, είτε συνειδητά, επιλέγουν ένα μικρό καθαρό ΠΑΣΟΚ με κεντροδεξιά απόκλιση. Δεν μπορώ να το ερμηνεύσω αλλιώς».
Σε ερώτηση εάν θα προσέλθει την Κυριακή στις κάλπες, η κ. Ξενογιαννακοπούλου τόνισε ότι «είναι μέλος του ΠΑΣΟΚ» και υποστήριξε: «πιστεύω ότι μια δημοκρατική διαδικασία μπορεί να συμβάλει στην ενότητα και στην προοπτική του ΠΑΣΟΚ. Φοβάμαι όμως ότι η διαδικασία όπως έχει αυτή τη στιγμή δεν συμβάλει. Μάλλον αποσυσπείρωση δημιουργεί και φυγόκεντρες δυνάμεις».
Η ίδια έκανε αναφορά στο 2004 και στον τρόπο που εκλέχτηκε τότε ο Γιώργος Παπανδρέου ως μοναδικός υποψήφιος, υποστηρίζοντας: « Να θυμίσω ότι τότε ο Βαγγέλης Βενιζέλος είχε βγει και είχε κάνει κριτική ότι δεν βοηθάει την προοπτική του ΠΑΣΟΚ μια μοναδική υποψηφιότητα. Εγώ στήριξα τον Γιώργο Παπανδρέου από την πρώτη μέρα όπως ξέρετε.
Νομίζω όμως ότι ούτε τον ίδιο τον Γιώργο Παπανδρέου ούτε το ΠΑΣΟΚ εκείνης της περιόδου, που εγώ το έζησα ως Γραμματέας αμέσως μετά το 2005, βοήθησε η διαδικασία τότε. Και μας οδήγησε σε εσωτερικά προβλήματα και σε αντιπαράθεση το 2007.
Άρα λοιπόν τι συμπεράσματα βγάζουμε από όλα αυτά; Ότι πρέπει να παίρνουμε τα διδάγματα και να ξέρουμε ότι η δημοκρατία, η αντιπαράθεση των απόψεων, είναι υγεία και οξυγόνο στα κόμματα. Γιατί μόνο έτσι μπορείς στα μεγάλα θεσμικά κόμματα να κάνεις την αναγκαία σύνθεση και να προχωράς μπροστά».