Αιχμές κατά του πρώην υπουργού Οικονομικών, Γιώργου Παπακωνσταντίνου και κατά του πρώην πρωθυπουργού, Γιώργου Παπανδρέου, άφησε ο επικεφαλής του ΟΔΔΗΧ Πέτρος Χριστοδούλου, καταθέτοντας στην εξεταστική επιτροπή για το έλλειμμα του 2009.
Ο κ. Χριστοδούλου χαρακτήρισε ατυχείς τις δηλώσεις του κ. Παπακωνσταντίνου περί Τιτανικού και του κ. Παπανδρέου περί ενδεχόμενου προσφυγής στο ΔΝΤ.
Κατά την κατάθεσή του στη Βουλή, ο κ. Χριστοδούλου ανέφερε ότι το βασικό στοιχείο αποκλεισμού της Ελλάδας απ’ το δανεισμό το 2010, δεν ήταν άλλο από τις συνεχόμενες επανεκτιμήσεις του ύψους του ελλείμματος του 2009, από τον Οκτώβριο του 2009 μέχρι το καλοκαίρι του 2010.
Την κατάσταση επιδείνωσαν ιδιαίτερα, «ατυχείς» δηλώσεις του Γιώργου Παπακωνσταντίνου και του Γιώργου Παπανδρέου, ωστόσο η αναθεώρηση των δημοσιονομικών στοιχείων ήταν αναπόφευκτη υπό την πίεση της Eurostat, ύστερα από την εξάντληση των χρονικών περιθωρίων που είχαν δοθεί στην Ελλάδα να τακτοποιήσει τα δημοσιονομικά της στοιχεία, υπογράμμισε ο κ. Χριστοδούλου.
«Μετά την πρώτη, δεύτερη αναθεώρηση, ήταν σαφές πως θα χτυπούσαμε τοίχο» σημείωσε χαρακτηριστικά.
«Έχοντας δουλέψει με τον κ. Παπακωνσταντίνου και τον κ. Ζανιά, δεν νομίζω πως ήταν η δική τους αυτούσια βούληση να αναθεωρήσουν από μόνοι τους τους αριθμούς. Υπήρχε μία στενή παρακολούθηση από την Eurostat, η οποία ακολουθούσε και κομμάτια τα οποία εφάπτονταν και του δικού μου χώρου όσον αφορά το μέγεθος του χρέους, την αποτίμηση των κρυμμένων πράξεων παραγώγων, όπως το χρέος που είχαμε φτιάξει υπό τη μορφή swap με τη Goldman Sachs. Δεν είμαι σε θέση να ξέρω αν ο τότε υπουργός είχε την πολυτέλεια να το αποφύγει αυτό ή όχι».
Ερωτηθείς από τον Π. Κουρουμπλή, ο κ. Χριστοδούλου παραδέχθηκε πως η δήλωση Παπακωνσταντίνου περί «Τιτανικού», υπήρξε «άστοχη». Συμπλήρωσε ωστόσο πως «η δήλωση υπήρξε άστοχη και όχι η αναθεώρηση του ελλείμματος», στη συνέχεια χαρακτήρισε «ατυχή για τις αγορές» τις δηλώσεις του Γ. Παπανδρέου περί ενδεχόμενου προσφυγής στο ΔΝΤ, σε περίπτωση που δεν εξασφαλιζόταν δανεισμός από την Γερμανία.
«Ενώ οι αγορές άκουγαν ότι το χαρτί πάει καλά, τα spreads έπεφταν κλπ., ξαφνικά έλεγαν: “Καλά αφού αυτοί σήκωσαν λεφτά και πάνε πάρα πολύ καλά, γιατί συνεχίζουν και μας απειλούν ότι θα πάνε στο ΔΝΤ; Μήπως υπάρχει κάτι που δεν βλέπουμε;”. Και ξαφνικά φρίκαραν. Αρχίζουν και λένε ότι μήπως γίνεται κάτι; Αλλιώς τους περιμένουμε να συμπεριφέρονται και αλλιώς συμπεριφέρονται. Κι εγώ, αρκέστηκα να πω, μη μου χαλάτε την αγορά» ανέφερε ο κ. Χριστοδούλου.