Τις συμμαχίες του, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, θα προσπαθήσει να διαμορφώσει ο Πρωθυπουργός Γεώργιος Παπανδρέου, στο προσεχές διάστημα. Στόχος του είναι να τεθεί σε ρεαλιστική βάση το ζήτημα της οικονομικής διακυβέρνησης της Ευρώπης καθώς και η άμεση δράση σε περίπτωση νέας κρίσης χρέους.
Δια μέσου των ελλήνων ευρωβουλευτών, της ελληνίδας Επιτρόπου Μ. Δαμανάκη, των διπλωματικών παραγόντων στην ΕΕ και των στελεχών που μετέχουν σε διεθνείς οργανισμούς, ο κ. Παπανδρέου προσπαθεί να δημιουργήσει ένα κοινό μέτωπο με επιφανείς πολιτικούς, οι οποίοι έχουν υποστηρίξει τις θέσεις τις Ελλάδας ή έχουν λόγους εσωτερικούς να εναντιωθούν στη σημερινή πολιτική αδράνεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικά με την οικονομική κρίση που μαστίζει την Ευρώπη.
Μέσα από αυτό το «μέτωπο» θα προωθηθεί και το θέμα του ευρωομολόγου, το οποίο όπως σημειώνουν συνομιλητές του πρωθυπουργού, έχει τεθεί με πολύ μεγαλύτερη έμφαση από ευρωπαϊκές προσωπικότητες. Μεταξύ αυτών, ο πρόεδρος της Επιτροπής κ. Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, ο οποίος έχει μιλήσει για ομόλογο με στόχο τη χρηματοδότηση ευρωπαϊκών επενδυτικών προγραμμάτων, ο πρόεδρος του eurogroup, κ. Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και ο υπουργός Οικονομικών της κυβέρνησης Μπερλουσκόνι, κ. Τζούλιο Τρεμόντι, οι οποίοι με κοινή τους αρθρογραφία έχουν ταχθεί υπέρ της έκδοσης ευρωομολόγου, αλλά και ο γάλλος Πρωθυπουργός κ. Φρανσουά Φιγιόν και η υπουργός Οικονομικών, κυρία Κριστίν Λαγκάρντ, οι οποίοι μιλούν πλέον ανοιχτά για την ανάγκη ενίσχυσης της ευρωπαϊκής οικονομικής διακυβέρνησης. Σύμμαχο πιστεύει πως θα βρει και στην Ισπανία και τον Πρωθυπουργό της Θαπατέρο, Στον κατάλογο έχει προστεθεί και ο πρώην πρωθυπουργός του Βελγίου, κ. Γκι Φέρχοφστατ, ο οποίος προσφάτως εξαπέλυσε φραστική επίθεση κατά της καγκελαρίου Μέρκελ.
Κύκλοι κοντά στον Πρωθυπουργό αναφέρουν πως οι συμμαχίες αυτές θα προσπαθήσουν να συγκροτηθούν έως ότου συγκληθεί το έκτακτο ευρωπαϊκό συμβούλιο, το οποίο θα γίνει το αργότερο στις αρχές Φεβρουαρίου.
Πηγή: tovima.gr