Την επιστροφή της ελληνικής οικονομίας σε ρυθμούς ανάπτυξης από τα μέσα του 2013 θέτει ως κεντρικό στόχο η κυβέρνηση σε συνεργασία με τις Βρυξέλλες.
Το οικονομικό επιτελείο και οι κοινοτικές αρχές επανασχεδιάζουν το ΕΣΠΑ προκειμένου να πέσουν ταχύτερα κονδύλια στους τομείς που έχουν “στεγνώσει”. Παράλληλα, τίθενται ως προτεραιότητα οι ιδιωτικοποιήσεις με πολλαπλασιαστικό αποτέλεσμα για την οικονομία, όπως οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.
Πρώτο θετικό νέο, η άμεση διάθεση 1 δισ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, όπως προέκυψε από τις επαφές που είχε η Άννα Διαμαντοπούλου στις Βρυξέλλες με τους επιτρόπους Οικονομικών και Περιφερειακής Ανάπτυξης.
Η υπουργός Ανάπτυξης είπε ότι στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης “τέθηκαν οι τελικοί στόχοι και όροι, εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης, και αργά απόψε θα ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση ώστε να υπάρξει αύριο η τελική πρόταση της ΕΤΕπ”.
“Η χώρα εισέρχεται σε μια νέα φάση όπου με δεδομένη την αλλαγή κλίματος, μετά την επιτυχή ολοκλήρωση του PSI, μπορούμε να ελπίζουμε πέρα από την ολοκλήρωση των δημοσιονομικών υποχρεώσεων της χώρας και στην αναπτυξιακή της διαδρομή” τόνισε η κ. Διαμαντοπούλου.
Όπως προκύπτει από το νέο σχέδιο βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, η παράμετρος της ανάπτυξης είναι “κλειδί” για τη μείωση του χρέους στα επίπεδα του 120% στο τέλος της 10ετίας, καθώς από ύφεση 4,7% το 2012, προβλέπονται ρυθμοί ανάπτυξης σταθερά στα επίπεδα του 2,5% από το 2014, ενώ ειδικά στη διετία 2015-2016 εκτιμάται ότι η ελληνική οικονομία θα “τρέχει” με ρυθμούς τουλάχιστον 3%.
Τα “κλειδιά” για την επίτευξη των προσδοκώμενων ρυθμών ανάπτυξης είναι:
-Η αξιοποίηση των υπόλοιπων κοινοτικών πόρων από το ΕΣΠΑ, ύψους περίπου 14 δισ. ευρώ, και η μεταφορά κονδυλίων σε προγράμματα με ζήτηση
-Η επιτάχυνση των μεγάλων έργων υποδομής με προϋπολογισμό περίπου 9 δισ. ευρώ
-Η λειτουργία των Ταμείων Εγγυήσεων για μικρομεσαίες επιχειρήσεις και υποδομές, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και κεφάλαια 5 δισ. ευρώ
-Η αξιοποίηση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας
-Η ανακεφαλαιοποίηση και αναδιάρθρωση των τραπεζών που θα βελτιώσουν τα επίπεδα ρευστότητας στην αγορά
-Η απελευθέρωση των αγορών και
-Η εσωτερική υποτίμηση.