Αποφασισμένος να «καθαρίσει» το κέντρο της Αθήνας είναι ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης μιλώντας στη Βουλή, ενώ προειδοποίησε ότι θα πάνε στα σπίτια τους και όσα ακραία στοιχεία εμφανίζονται ως αυτόκλητοι προστάτες στις γειτονιές σήμερα.
Στη Βουλή συζητείται το νομοσχέδιο του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη «Παροχή υπηρεσιών ασφαλείας από ένοπλους φρουρούς σε εμπορικά πλοία και άλλες διατάξεις».
«Πρέπει να θέσουμε το ζήτημα της προστασίας των δημοκρατικών δικαιωμάτων των πολιτών, ιδιαίτερα το δικαίωμα των αδύναμων και φτωχών να υπερασπίζονται τις ιδέες τους χωρίς να κινδυνεύει η σωματική τους ακεραιότητα» είπε ο κ. Χρυσοχοΐδης, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν μπορεί να συνεχιστούν υπερβολές καταστροφικές, όπως αυτές που συνέβησαν πριν από λίγες ημέρες στο κέντρο της Αθήνας.
Αντίθετο στις απόψεις του υπουργού είναι το ΚΚΕ. «Οι αγώνες των εργαζομένων δεν θα σταματήσουν. Η Αθήνα δεν θα μετατραπεί σε νεκροταφείο, σε μια στιγμή που ο εργαζόμενος καλείται να γυρίσει χρόνια πίσω» ανέφερε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης, σχολιάζοντας ότι δεν κλείνουν μαγαζιά μόνο στο κέντρο της Αθήνας, όπου γίνονται καταστροφές από γνωστούς- αγνώστους, αλλά και στο Περιστέρι εξαιτίας της πολιτικής της κυβέρνησης.
«Πρέπει να δημιουργήσουμε αίσθημα ασφάλειας στον πολίτη και την αίσθηση ότι υπάρχει ένα κράτος, για να τους προστατέψει και όχι κάποιοι φιλότιμοι να έχουν αναλάβει την προστασία γειτονιών ή κάποιοι ακραίοι να εμφανίζονται ως προστάτες» είπε ο κ. Χρυσοχοΐδης και υπογράμμισε ότι θα πρέπει να σταματήσουν να κυκλοφορούν ελεύθεροι οι διακινητές ναρκωτικών και να σταματήσει η πορνεία στο κέντρο.
Ο υπουργός αναφέρθηκε στο νομοσχέδιο για τους ένοπλους φρουρούς στα πλοία και εμφανίστηκε πρόθυμος για νομοτεχνικές βελτιώσεις που ζητήθηκαν κυρίως από τη ΝΔ, προκειμένου να μη δημιουργηθεί πρόβλημα στα πλοία. Τάχθηκε υπέρ της δημιουργίας υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας, ξεκαθάρισε όμως ότι το Λιμενικό Σώμα- Ελληνική Ακτοφυλακή πρέπει να εντάσσεται στο ενιαίο δόγμα ασφάλειας της χώρας μαζί με τα άλλα Σώματα Ασφαλείας.
Για την απόσυρση της διάταξης που έδινε τη δυνατότητα στο Λιμενικό να παρέχει υπηρεσίες φύλαξης στα εμπορικά πλοία (στην απόσυρση αντιτάχθηκε ο πρώην υπουργός Χρήστος Παπουτσής), ο κ. Χρυσοχοΐδης είπε ότι αυτή η κίνηση ήταν επιβεβλημένη για να μην προκύψουν απρόβλεπτες συνέπειες που η ελληνική Πολιτεία δεν θα είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει (π.χ. θάνατος Λιμενικού, διεκδίκηση αποζημίωσης από το ελληνικό Δημόσιο κ.λπ.).
Επίσης και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Πέτρος Ευθυμίου τάχθηκε υπέρ της απόσυρσης της διάταξης που προέβλεπε τη συμμετοχή του Λιμενικού, επισημαίνοντας τον κίνδυνο εμπλοκής της χώρας μας σε περιπέτειες.
Το νομοσχέδιο ψηφίζει η ΝΔ η οποία όμως ζητεί βελτιώσεις, κυρίως για την οργανική ένταξη των ενόπλων φρουρών στο πλήρωμα. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος Νίκος Δένδιας, ο Ι. Πλακιωτάκης και ο Θ. Νάκος, μίλησαν για προχειρότητες που μπορεί να κοστίσουν ζωές, αλλά είπαν πως συμφωνούν με το βασικό πλαίσιο και επανέφεραν το θέμα επανασύστασης υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας, καταγγέλλοντας ότι σήμερα η ελληνική ναυτιλία βρίσκεται χωρίς τιμόνι, με ευθύνη του ΠΑΣΟΚ.
Κατά των διατάξεων τάσσονται το ΚΚΕ και ο ΣΥΡΙΖΑ που προειδοποιούν ότι η εγκατάσταση ένοπλων φρουρών θα ενισχύσει την επιθετικότητα των κυκλωμάτων πειρατείας. Η Διαμάντω Μανωλάκου και ο Γιώργος Μαυρίκος (ΚΚΕ) προειδοποιούν ότι το νομοσχέδιο είναι επικίνδυνο, ενώ ο Βασίλης Μουλόπουλος (ΣΥΡΙΖΑ) εκτιμά ότι τα πληρώματα θα βρεθούν σε δύσκολη θέση με την κλιμάκωση των πειρατικών ρεσάλτο.
Ο ΛΑΟΣ ψηφίζει τις διατάξεις για τους ένοπλους φρουρούς στα εμπορικά πλοία, αλλά ψηφίζει «παρών» στο άρθρο 7 για τις υποχρεώσεις του πλοιάρχου πλοίου ξένης σημαίας. Επαναφέρει ταυτόχρονα την ανάγκη δημιουργίας υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας