Η… βόμβα Προβόπουλου για το έλλειμμα του 2009 ισοπεδώνει στο πέρασμά της, τον Γιώργος Παπανδρέου και Γιώργος Παπακωνσταντίνου.
Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, κατέθεσε σήμερα στην Εξεταστική Επιτροπή για το έλλειμμα του 2009 και τα νούμερα για τα οποία φέρονται να διαμόρφωσαν οι δύο άνδρες.
Ο κ. Προβόπουλος, στην κατάθεση του, επέμεινε πως είχε ενημερώσει πριν από τις εκλογές του 2009 τον τότε Πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή και τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Γιώργο Παπανδρέου, μέσω της έκθεσης της Ελλάδος, για την πορεία της οικονομίας και την πρόβλεψή του για διψήφιο αριθμό ελλείμματος.
Σύμφωνα με όσα κατέθεσε ο κ. Προβόπουλος, είχε ενημερώσει τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ για την πορεία του ελλείμματος από τις 8 Σεπτεμβρίου του 2009, παρουσία του Γιώργου Παπακωνσταντίνου και της Λούκας Κατσέλη.
Γ. Προβόπουλος: “Στις 8 Σεπτεμβρίου του 2009 ενημέρωσα λεπτομερώς τον τότε Αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και μετέπειτα Πρωθυπουργό κ. Γιώργο Παπανδρέου, παρουσία της κ. Λούκας Κατσέλη και του κ. Γιώργου Παπακωνσταντίνου, ότι το έλλειμμα θα κινηθεί το 2009 προς διψήφιο ποσοστό, πιθανότερα υψηλότερο και του 10%. Την ίδια ενημέρωση έκανα στον κ. Παπανδρέου, πάλι με την ίδια σύνθεση, με τα στοιχεία βέβαια τα νεώτερα, γιατί είχε προστεθεί ένας μήνας.”
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Χρήστος Πρωτόπαπας): Πότε κάνατε την ενημέρωση στον κ. Παπανδρέου;
Γ. Προβόπουλος: ” Στις 4 Οκτωβρίου έγιναν οι εκλογές, ημέρα Κυριακή. Την Τρίτη, αν θυμάμαι καλά, ήταν το πρώτο ραντεβού του Πρωθυπουργού. Αν πάμε και μετά τις εκλογές, την Πέμπτη μετά τις εκλογές –ήταν 9 Οκτωβρίου- είχα μια μακρά συνάντηση με τον Υπουργό Οικονομικών κ. Παπακωνσταντίνου παρευρισκομένου του κ. Σαχινίδη, Υφυπουργού Οικονομικών. Βγαίνοντας έκανα μια δήλωση –είναι καταγεγραμμένη και από τηλεοράσεις- την οποία θα σας διαβάσω ακριβώς: «Αν συνυπολογίσει κανείς τη δυναμική όπως έχει διαμορφωθεί για το τι μέλλει γενέσθαι τους επόμενους μήνες, θα μπορούσε κανείς να πιθανολογήσει με σχετική βεβαιότητα ότι το έλλειμμα δυστυχώς –είχα πει- θα αγγίξει αν δεν ξεπεράσει τα επίπεδα του 12%». Βέβαια, αναφερόμουν στα στοιχεία που εμείς είχαμε στη διάθεσή μας, του Κρατικού Προϋπολογισμού.
Όπως είπε, ο εκτροχιασμός είχε ξεκινήσει από τις αρχές του 2009 και αν είχαν παρθεί επίσης μέτρα από τότε, η κατάσταση θα μπορούσε να ελεγχθεί έγκαιρα.
Παράλληλα άφησε… «καρφιά» κατά της Κυβέρνησης Παπανδρέου σημειώνοντας πως αν, όταν ανέλαβε, τη διακυβέρνηση της χώρας, λάμβανε μέτρα τότε θα μπορούσε να ανακοπεί η δυναμική του ελλείμματος και η Ελλάδα να στείλει θετικό μήνυμα στις αγορές.
«Η κατάσταση, δεν ήταν ριζικά αναστρέψιμη, αλλά κάποια δημοσιονομικά και διαρθρωτικά μέτρα, αξιόπιστα, σοβαρά θα μπορούσε να είχαν αλλάξει την ψυχολογία των αγορών», πρόσθεσε.
Ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας χαρακτήρισε ως «ατυχή» τη δήλωση του τότε υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου περί «Τιτανικού», αλλά όπως είπε αυτό δεν επηρέασε τις διεθνείς χρηματιστηριακές αγορές, διότι γνώριζαν.
Αντίθετα, απέφυγε να σχολιάσει τη δήλωση του πρώην «Τσάρου» της Οικονομίας Γιώργου Αλογοσκούφη περί «θωρακισμένης οικονομίας» με το επιχείρημα – αυτή τη φορά – ότι δεν σχολιάζει δηλώσεις πολιτικών.
Τέλος, όταν ρωτήθηκε για το αν μπορεί να διερευνηθεί ποιοι κρύβονται πίσω από τα CDS, απάντησε «δεν το ξέρω, δεν μπορώ να σας απαντήσω», ενώ για το αν θα μπορούσε να ελέγξει τα πόθεν έσχες, όσων φυγάδευσαν χρήματα στο εξωτερικό, απάντησε πως έχει τη δυνατότητα η Τράπεζα της Ελλάδος, αλλά υπάρχει ελευθερία διακίνησης κεφαλαίων.