Με την ευχή να κάνει η Τουρκία θαρραλέα βήματα για να αγκαλιάσει τις μειονότητες το 2011, ο υπουργός Εξωτερικών, Δ. Δρούτσας, έκοψε την πίττα των Ιμβρίων, επισκεπτόμενος ο ίδιος τον σύλλογό τους και δίνοντας την υπόσχεση ότι σύντομα, μαζί με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, θα επισκεφθούν το νησί.
Ο υπουργός Εξωτερικών ολοκλήρωσε τον χαιρετισμό που απηύθυνε κατά την κοπή της πίττας με ένα απόσπασμα από την ομιλία του πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου στην προχθεσινή ομιλία στους Τούρκους πρέσβεις, το οποίο έλεγε: «Στους τομείς του σεβασμού των μειονοτικών δικαιωμάτων και της θρησκευτικής ελευθερίας, στους οποίους αποδίδουμε κορυφαία σημασία λόγω του Οικουμενικού Πατριαρχείου και της Ελληνικής μειονότητας, έχουν γίνει θετικά βήματα προόδου. Ευελπιστούμε ότι αυτά θα συνεχιστούν ώστε οι άνθρωποι που απέμειναν στην Τουρκία αλλά και όσοι αποφασίσουν να επιστρέψουν, να νοιώσουν πραγματικά καλοδεχούμενο τμήμα της Τουρκικής κοινωνίας».
Εξέφρασε μάλιστα την προσδοκία ότι «το 2011 τα λόγια του Έλληνα πρωθυπουργού θα γίνουν πραγματικότητα και η Τουρκία να κάνει θαρραλέα βήματα για να αγκαλιάσει τις μειονότητες».
Ο κ. Δρούτσας, στην ίδια εκδήλωση, αναφέρθηκε στην ενημέρωση που είχε προ ολίγων ημερών από τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, για την επίσκεψη του αντιπροέδρου της τουρκικής κυβέρνησης Μπουλέντ Αρίντς στο Φανάρι και πρόσθεσε ότι «με τον Παναγιότατο, είπαμε ότι από κοινού θα επισκεφθούμε την Ίμβρο» και ότι «είναι κάτι το οποίο πάντα είχα υπόψη μου, κάτι που πάντα ήθελα να το κάνω και θα το κάνουμε σύντομα».
Με αφορμή την πρόσφατη επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στην Τουρκία τον οποίο συνόδευσε ο υπουργός Εξωτερικών, ο κ Δρούτσας τόνισε ότι «με την Τουρκία επιχειρούμε να οικοδομήσουμε μία νέα σχέση και ήδη, σε ένα χρόνο κάναμε πολλά, βάλαμε νέες γερές βάσεις για τη συνεργασία μας». Υπογράμμισε ότι οι δύο χώρες έχουν «βαριά ιστορία» και προβλήματα που δεν έχουν λυθεί.
Έχουμε όμως, τόνισε, το θάρρος και τη βούληση να προχωρήσουμε και να απελευθερώσουμε μια τεράστια δυναμική. Αυτός είναι ο προσανατολισμός της κυβέρνησης, χωρίς να υπολογίζουμε το λεγόμενο πολιτικό κόστος, χωρίς να υπολογίζουμε στερεότυπα και χωρίς να ακούμε τις Κασσάνδρες, αλλά πάντα με γνώμονα το συμφέρον της πατρίδας μας, τονίζοντας το τελευταίο αυτό σημείο, για «να μην υπάρχει καμία παρεξήγηση, καμία παρερμηνεία».
«Μιλάμε καθαρή γλώσσα, λέμε τα πράγματα με το όνομά τους, όπου και αν βρισκόμαστε. Η Ελλάδα διεκδικεί και παίρνει ό,τι δικαιούται», είπε χαρακτηριστικά.
Ο πρόεδρος του Συλλόγου των Ιμβρίων Πάρις Ασανάκης χαρακτήρισε σημαντική εξέλιξη την επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στο Ερζερούμ προκειμένου να λάβει μέρος στη συνάντηση των Τούρκων πρέσβεων και χαρακτήρισε τολμηρές τις πρωτοβουλίες που πήραν οι πρωθυπουργοί Ελλάδας και Τουρκίας το 2010 για τη βελτίωση των σχέσεων των δύο χωρών, των δύο λαών και των μειονοτήτων.
Ευχαρίστησε προσωπικά τον κ. Δρούτσα, λέγοντας ότι είναι ο πρώτος εν ενεργεία υπουργός Εξωτερικών που επισκέπτεται τον σύλλογό μας και ο πρώτος υπουργός Εξωτερικών που έσπευσε να καλέσει τους εκπροσώπους των Ιμβρίων μετά τα επεισόδια των βανδαλισμών του νεκροταφείου της Παναγιάς τον Οκτώβριο και ευελπιστούμε ότι θα είναι ο πρώτος υπουργός Εξωτερικών που θα επισκεφθεί το νησί μας.