Οι πολίτες πρέπει να πειστούν για τη συμβολή των πολιτικών της πράσινης ανάπτυξης στην υπέρβαση της κρίσης, επεσήμανε ο υπουργός Περιβάλλοντος, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, στη διήμερη σύνοδο της Επιτροπής Περιβαλλοντικής Πολιτικής του ΟΟΣΑ, που πραγματοποιείται σήμερα, Πέμπτη και αύριο, Παρασκευή στο Παρίσι, με τίτλο «Κάνοντας πράξη την πράσινη ανάπτυξη».
Η συνάντηση της Επιτροπής, η οποία συνέρχεται σε υπουργικό επίπεδο, πραγματοποιείται μεταξύ άλλων και εν όψει της προετοιμασίας για τη Σύνοδο Rio+20, στις 20-22 Ιουνίου, στο Ρίο ντε Τζανέιρο, με στόχο «τη διασφάλιση μιας νέας πολιτικής δέσμευσης για μια βιώσιμη ανάπτυξη».
Οι εργασίες της διήμερης συνόδου στρέφονται γύρω από την πρόοδο που έχει επιτευχθεί, από το 2001 έως σήμερα στις πολιτικές περιβάλλοντος, αλλά και στο μέλλον των πολιτικών αυτών, με ορίζοντα το 2050. Επιπλέον, στη σύνδεση της περιβαλλοντικής πολιτικής με την επιστήμη.
Εκτιμώντας ότι οι πολιτικές πράσινης ανάπτυξης «αποτελούν ένα πολύ σημαντικό εργαλείο υπέρβασης της κρίσης», ο κ. Παπακωνσταντίνου τόνισε, στην ομιλία του, ότι «είναι πολύ σημαντικό να πειστούν οι πολίτες για τους τρόπους με τους οποίους συμβάλλουν οι πολιτικές αυτές για να ξεπεραστεί η σημερινή κρίση».
Ο υπουργός αναφέρθηκε στη «μεγάλη έμφαση που δίνει η Ελλάδα στα συστήματα πράσινης ανάπτυξης, τα οποία βλέπει ως αναπτυξιακά εργαλεία». Με κανέναν τρόπο, πρόσθεσε, η υποβάθμιση του περιβάλλοντος μπορεί να γίνει αποδεκτή εξαιτίας της κρίσης. Επισήμανε ότι, αντιθέτως, οι πολιτικές που προστατεύουν περιβάλλον και εισόδημα δημιουργούν θέσεις εργασίας.
,
Τόνισε, επίσης, τις «μεγάλες προσπάθειες για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας που έχει κάνει η χώρα, με σημαντικά αποτελέσματα», αναφέροντας ως παράδειγμα τον διπλασιασμό, από το 2009, των εγκαταστάσεων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και υπογράμμισε ότι ειδικά για την ηλιακή ενέργεια και τα φωτοβολταϊκά «έχουμε διπλασιασμό στον τελευταίο και μόνο χρόνο».
Ένα άλλο παράδειγμα είναι η μετακίνηση πόρων από διαρθρωτικά ταμεία για πολιτικές που βοηθούν την πράσινη ανάπτυξη, όπως η διαχείριση υδάτων, υγρών και στερεών αποβλήτων, για τα οποία υπάρχουν πολλά χρήματα, είπε ο υπουργός, με τη σύμπραξη του ιδιωτικού τομέα, ώστε να λυθεί το μεγάλο πρόβλημα της χώρας, με την εγκατάσταση νέων δικτύων.
Το αρνητικό παράδειγμα- σύμφωνα πάντα με τον υπουργό- βρίσκεται σε ορισμένα από τα προγράμματα εξοικονόμησης ενέργειας και συγκεκριμένα στην ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων. Όταν ένα πρόγραμμα δεν χρηματοδοτείται εξ’ ολοκλήρου, αλλά απαιτείται η συμμετοχή ιδιωτών, δεν προχωρά, γιατί λόγω της κρίσης έχουμε απουσία τραπεζικής χρηματοδότησης και έλλειψη ρευστότητας στα νοικοκυριά, είπε ο Γ. Παπακωνσταντίνου.
«Χρησιμοποιούμε όλα τα εργαλεία, βλέπουμε όμως ότι υπάρχουν όρια που φρενάρουν» είπε ο υπουργός και κατέληξε, λέγοντας ότι «εάν γίνει η στροφή και εάν καταφέρουμε να δώσουμε νέα δυναμική στην ευρωπαϊκή οικονομία, θα βοηθηθεί η Ελλάδα και η πράσινη ατζέντα».