Οξύνεται η πολιτική αντιπαράθεση για το πόρισμα της Εξεταστικής Επιτροπής για το έλλειμμα του 2009, που αποδίδει πολιτικές ευθύνες στον τότε υπουργό Οικονομικών, Γιάννη Παπαθανασίου για τον δημοσιονομικό εκτροχιασμό.
«Οπερέτα» που προκαλεί τους Έλληνες και επαναλαμβάνει ότι μετά τις εκλογές θα συσταθεί νέα Εξεταστική χαρακτηρίζει το πόρισμα η ΝΔ, η οποία απείχε από τις εργασίες της Εξεταστικής Επιτροπής.
«Οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ στη δήθεν “Εξεταστική” δικαίωσαν τις ενστάσεις που είχε αναπτύξει από την αρχή η ΝΔ και απέδειξαν ότι εκτελούσαν διατεταγμένη κομματική εντολή, κουκουλώματος και διαστρέβλωσης, στην οποία ταιριάζει μια και μόνο λέξη: Ντροπή» αναφέρει ο εκπρόσωπος της ΝΔ, Γιάννης Μιχελάκης.
Σχολιάζοντας το πόρισμα που του χρεώνει πολιτικές ευθύνες για τον δημοσιονομικό εκτροχιασμό του 2009 ο κ. Παπαθανασίου αναφέρει: «Αυτοί που οδήγησαν την Ελλάδα σε απώλεια εθνικής κυριαρχίας, στη φτώχεια και στην ανεργία, προκαλούν για μια ακόμα φορά. Υποτιμούν τη μνήμη και τη νοημοσύνη της ελληνικής κοινωνίας».
«Προκαλεί λύπη ότι το τόσο σοβαρό θέμα της αξιοπιστίας των στοιχείων και του κύρους της χώρας η ΝΔ θέλει να το μετατρέψει σε πεδίο μικροκομματικής διαμάχης» δήλωσε η εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά, σχολιάζοντας τη στάση της ΝΔ.
Και συνεχίζει: «Είναι απογοητευτικό να μην έχει ακόμη συνειδητοποιήσει τις ευθύνες της για τον δημοσιονομικό εκτροχιασμό και την οικονομική κρίση. Ο ελληνικός λαός έχει κουραστεί και δεν αντέχει να παρακολουθεί άλλο στείρες κομματικές αντιδικίες γύρω από την κατανομή της ευθύνης του παρελθόντος.
Ανταπαντώντας η ΝΔ τονίζει ότι «η αρχή της θητείας του κ. Βενιζέλου στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ σημαδεύτηκε από την απόπειρα συγκάλυψης των τεράστιων ευθυνών του προκατόχου του, κ. Παπανδρέου και των μελών της κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ».
«Οι ευθύνες αυτές είναι καταγεγραμμένες και ομολογημένες και τίποτα δεν μπορεί να τις διαγράψει όσες προσπάθειες και να καταβάλει ο κ. Βενιζέλος» αναφέρει.
Πολιτικές ευθύνες στις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ για την οικοδόμηση μιας οικονομίας ανίκανης να αντέξει στην οικονομική κρίση του 2009, αλλά και για την ανεπαρκή διαχείριση της ίδιας της κρίσης επιρρίπτει ο ΛΑΟΣ. Παράλληλα, επισημαίνει την ανάγκη συγκρότησης μιας νέας Εξεταστικής, που θα διερευνήσει την υπόθεση σε ακόμα μεγαλύτερο βάθος.
«Μια ακόμη εξεταστική επιτροπή οδηγήθηκε σε φιάσκο. Το ΠΑΣΟΚ κατηγορεί για όλα τη ΝΔ, η απούσα ΝΔ λέει ότι για όλα φταίει το ΠΑΣΟΚ και ότι θα εξετάσει το θέμα στο μέλλον. Οι πάντες όμως γνωρίζουν ότι οι σημερινοί συνεταίροι είναι συνυπεύθυνοι και για το έλλειμμα του 2009 και για το μαγείρεμα των στοιχείων. Για τους πρώτους 9 μήνες η ΝΔ και για τους 3 τελευταίους το ΠΑΣΟΚ» ανέφερε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης.
Για παρωδία, που μόνο στόχο είχε τη συγκάλυψη, κάνει λόγο η Δημοκρατική Συμμαχία, σχολιάζοντας τη διαδικασία της Εξεταστικής. «Το αποτέλεσμα ήταν μία ακόμη ύβρις για τον ελληνικό λαό, ο οποίος θέλει να μάθει την πλήρη αλήθεια για όσα πραγματικά συνέβησαν και τον έφεραν ως εδώ» αναφέρει.
Ευθύνες συνολικά στο «αδηφάγο πολιτικοκρατικό σύστημα» της χώρας, για τον δημοσιονομικό εκτροχιασμό του 2009, επιρρίπτουν στις πορισματικές τους θέσεις οι προερχόμενοι από το ΠΑΣΟΚ ανεξάρτητοι βουλευτές και μέλη πλέον της Δημοκρατικής Αριστεράς, Ηλίας Θεοδωρίδης και Οδυσσέας Βουδούρης.
Επιμερίζοντας τις ευθύνες, οι κ.κ. Θεοδωρίδης και Βουδούρης, καταλογίζουν «βαριά αμέλεια και κακοδιαχείρηση της δημοσιονομικής πολιτικής της χώρας» στην κυβέρνηση Καραμανλή, με υπουργό Οικονομικών τον κ. Παπαθανασίου. Οι ευθύνες της κυβέρνησης Παπανδρέου- Παπακωνσταντίνου «αφορούν στο γεγονός ότι καθυστέρησε να αντιληφθεί τις δραματικές συνέπειες, στις οποίες είχε περιέλθει η χώρα εξαιτίας ενός μη βιώσιμου οικονομικού μοντέλου και επίσης, στο χειρισμό της κρίσης δανεισμού και στη διαχείριση του υπέρογκου χρέους που είχε συσσωρευτεί».
Η ανεξάρτητη βουλευτής, Έλσα Παπαδημητρίου, έκανε λόγο για πολιτικές ευθύνες που επιμερίζονται «και στις δύο κυβερνήσεις του 2009», «σε όλους τους πολιτικούς της τελευταίας τριακονταετίας, συμπεριλαμβανομένων των κομμάτων της αριστεράς, που μόνο πλειοδοτούσαν σε παράλογες διεκδικήσεις καλλιεργώντας μια νοοτροπία άρνησης και παρεμπόδισης, κάθε προσπάθειας εκσυγχρονισμού και αναδιάρθρωσης των κακώς εχόντων» – ενώ ευθύνες έχουν και οι κοινοτικές υπηρεσίες, «που γνώριζαν, ή όφειλαν να γνωρίζουν την πραγματική κατάσταση της Ελλάδας, όπως και κάθε χώρας-μέλους».