Αντιπρόεδρος του ΚΕΑ ο Α. Τσίπρας

Στη θέση του Αντιπροέδρου του Κόμματος Ευρωπαϊκής Αριστεράς (ΚΕΑ) εξελέγη ο Αλέξης Τσίπρας. Οι διαδικασίες του 3ου συνεδρίου ολοκληρώθηκαν την Κυριακή με την εκλογή της νέας ηγεσίας από τις 37 αντιπροσωπείες των κομμάτων που συμμετέχουν στο ΚΕΑ. Κύριο χαρακτηριστικό της νέας ηγεσίας αποτελεί το συλλογικό μοντέλο (4 αντιπρόεδροι), ενώ ως βασικός στόχος αναδείχθηκε «η εμβάθυνση της δημοκρατίας, η εκπροσώπηση όλων των υπαρκτών ρευμάτων και πολιτικών δυνάμεων και η μέγιστη δυνατή αποτελεσματικότητα του ΚΕΑ κατά την παρούσα, εξαιρετικά κρίσιμη περίοδο».

 

Ο Αλέξης Τσίοπρας τόνισε ότι: «Δεν είναι ώρα για πολλά λόγια. Είναι ώρα να δεσμευτούμε ότι βγαίνουμε από το 3ο Συνέδριό μας αποφασισμένοι να δουλέψουμε μαζί για μια πιο αποτελεσματική, πιο ριζοσπαστική, πιο ευρωπαϊκή Αριστερά».

 

Πρόεδρος του ΚΕΑ εξελέγη ο Εθνικός Γραμματέας του Γαλλικού Κομμουνιστικού Κόμματος (PCF), Πιέρ Λοράν, ενώ σύμφωνα με το νέο συλλογικό μοντέλο, νέοι Αντιπρόεδροι της Ευρωπαϊκής Αριστεράς εξελέγησαν ο Αλέξης Τσίπρας (Πρόεδρος του ΣΥΝ), η Μαρίζα Ματίας (Ευρωβουλευτής του Πορτογαλικού Μπλόκο της Αριστεράς), η Μαϊτέ Μόλα (μέλος του Πολιτικού Γραφείου του Κομμουνιστικού Κόμματος Ισπανίας) και ο Γκρεγκόρι Πετρένκο (Βουλευτής του Κόμματος των Μολδαβών Κομμουνιστών, πρώην Γ.Γ. του Μολδαβικού ΥΠ.ΕΞ). Τέλος, νέος Οικονομικός Υπεύθυνος του ΚΕΑ εξελέγη ο Βουλευτής της Γερμανικής Αριστεράς (Die Linke), Ντίτερ Ντεμ.

 

Το συνέδριο ενέκρινε με συντριπτική πλειοψηφία την «Ατζέντα για μια Κοινωνική Ευρώπη», την πολιτική πλατφόρμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς και περιλαμβάνει -μεταξύ άλλων- την ανάπτυξη των αντιστάσεων και την προσπάθεια συντονισμού των δράσεων σε πανευρωπαϊκό επίπεδο των κομμάτων που συμμετέχουν στο ΚΕΑ, αλλά και εναλλακτικές προτάσεις για την αντιμετώπιση της κρίσης.

 

Πιο συγκεκριμένα, κάποιες από τις άμεσες διεκδικήσεις του ΚΕΑ αφορούν στην ευρωπαϊκή ρύθμιση της κρίσης χρέους, η οποία, σύμφωνα με την απόφαση του συνεδρίου, περνά μέσα από τη διαγραφή μέρους του δημοσίου χρέους, προκειμένου να αποτραπεί η κατάρρευση και να προωθηθεί η ανασυγκρότηση των οικονομιών των πιο αδύναμων κρατών-μελών της Ε.Ε.

 

Επίσης, στη δημιουργία ενός μόνιμου μηχανισμού προστασίας και αλληλεγγύης, που θα παρεμβαίνει για να αποσοβήσει τις μελλοντικές κρίσεις και όχι εκ των υστέρων, και στην επιτακτική ανάγκη για τη ριζική αλλαγή του ρόλου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Η ΕΚΤ οφείλει, σύμφωνα με την απόφαση του συνεδρίου του ΚΕΑ, να είναι σε θέση να τυπώνει νόμισμα, να κυκλοφορεί ευρωομόλογα και να δανείζει απευθείας τα κράτη-μέλη με χαμηλό επιτόκιο.

 

Στην ατζέντα περιλαμβάνονται και αναλυτικές θέσεις και διεκδικήσεις του ΚΕΑ για την περιβαλλοντική κρίση, την εργασία, την κοινωνική ασφάλιση, την παιδεία, την ευρωπαϊκή μεταναστευτική πολιτική κ.ά.

 

Στο τρίτο συνέδριο εγκρίθηκαν συνολικά 19 ψηφίσματα και μεταξύ αυτών το σχέδιο δράσης του ΚΕΑ για τα Βαλκάνια το οποίο περιλαμβάνει τη συγκρότηση ενός Βαλκανικού Δικτύου της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, Ευρωπαϊκή εκστρατεία ενάντια στην ξενοφοβία, το ρατσισμό και το νεοναζισμό.

- Διαφήμιση -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ