Τρία βασικά σενάρια, που δημοσιεύονται στην οικονομική εφημερίδα Financial Times και τα οποία προκύπτουν από ανάλυση της Credit Suisse, φιλοδοξούν να ερμηνεύσουν το κλίμα και τις επικρατούσες τάσεις στην ελληνική πολιτική σκηνή, λίγες ώρες πριν την προσφυγή στις κάλπες.
Οι FT επισημαίνουν τη δυσκολία των προγνώσεων, κυρίως λόγω της στάσης των ψηφοφόρων και της εμφάνισης πολλών μικρότερων κομμάτων που φαίνεται να πηγαίνουν όλο και καλύτερα. Επιπλέον, υπογραμμίζεται πως, εξαιτίας της αντίθεσης των κομμάτων στο πρόγραμμα λιτότητας που έχει συμφωνηθεί με την ΕΕ και το ΔΝΤ, τα μεγάλα κόμματα που κυριαρχούσαν μέχρι σήμερα δέχονται κριτική και πολλοί ψηφοφόροι δηλώνουν ότι θα επιλέξουν μικρότερα κόμματα.
Εντύπωση προκαλεί η αναφορά των Financial Times ότι η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ μαζί, αναμένεται να συγκεντρώσουν το 30 με 35% του συνόλου των ψηφοφόρων.
Σύμφωνα με πίνακα που προετοίμασε η Credit Suisse, τα μετεκλογικά σενάρια για την Ελλάδα είναι τρία:
1.Κυβέρνηση συνασπισμού ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, με αυτό να είναι και το πιθανότερο, κατά την άποψη των αναλυτών. Μολονότι οι προεκλογικές τους ανακοινώσεις δεν κάνουν λόγο για μετεκλογική συνεργασία, μη βρίσκοντας –ή μη έχοντας- άλλο τρόπο διακυβέρνησης, σε περίπτωση που τα ποσοστά τους είναι χαμηλά, τα δύο μεγάλα κόμματα θα αναγκαστούν να «κάνουν χωριό». Παρόλα αυτά, εικάζεται ότι θα πρόκειται για ένα επισφαλή συνασπισμό που θα κριθεί από το κατά πόσο θα μπορέσουν να φέρουν σε πέρας τις δεσμεύσεις της Ελλάδας έναντι της Τρόικα.
2.Ευρύτερος συνασπισμός των δύο “μεγάλων” κομμάτων μαζί και με άλλα κόμματα. Σε αυτή την περίπτωση, θα επιχειρηθεί να διευρυνθεί η νομιμοποίηση της κυβέρνησης. Αναμένεται να μπουν στην κυβέρνηση κομματικές ομάδες, που, διαφορετικά, δεν θα ήταν σε θέση να κερδίσουν έδρες. Αν όμως συμβεί κάτι τέτοιο, και υποθετικά, οι άλλες δυνάμεις που θα κληθούν να συγκυβερνήσουν είναι αριστερής χροιάς, το πρόβλημα θα είναι η συνεννόηση σε ό,τι έχει να κάνει με την εφαρμογή του δεύτερου μνημονίου και των όρων του.
3.Νέες, επαναληπτικές, εκλογές. Σε περίπτωση που η ΝΔ δεν δεχθεί να συγκυβερνήσει ή οι προσπάθειες συνεργασίας αποτύχουν, τότε μία νέα εκλογική αναμέτρηση μοιάζει αναπόφευκτη.
Ο φόβος της ακυβερνησίας είναι πιθανό να οδηγήσει πολλούς ψηφοφόρους να στηρίξουν τα δύο μεγάλα κόμματα. Ωστόσο εάν η εξέλιξη αυτή δεν ευδοκιμήσει, οι νέες εκλογές μπορεί να αποδιοργανώσουν τη χώρα.