Από προχθές βρίσκεται στο Κατάρ ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Θεόδωρος Πάγκαλος για να ολοκληρώσει τις πολύμηνες συζητήσεις της χώρας μας ανάμεσα στο Εμιράτο και την χώρα μας, ενώ, αν οι διαπραγματεύσεις ευοδωθούν, σήμερα θα ανακοινωθεί από την ελληνική κυβέρνηση η συμφωνία «για το Ελληνικό και όχι μόνο».
Τα παραπάνω αναφέρει σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας «Ημερησία», το οποίο αναφέρει χαρακτηριστικά ότι το παρασκήνιο μεταξύ των δύο πλευρών ήταν οργιώδες τις τελευταίες εβδομάδες και κορυφώθηκε κατά την εορταστική περίοδο. Συγκεκριμένα, με απόλυτη μυστικότητα βρέθηκαν στην Αθήνα αξιωματούχοι του επενδυτικού ομίλου του Αραβικού Εμιράτου ενώ και κυβερνητικά στελέχη συμμετείχαν σε μυστικές αποστολές στο εξωτερικό.
Ας σημειωθεί ότι, εφόσον ευοδωθεί η συμφωνία, θα πρόκειται για την πρώτη μεγάλη ξένη επένδυση στην Ελλάδα την εποχή του Μνημονίου και θα αφορά ακόμη πέντε περιοχές εκτός λεκανοπεδίου και Αττικής. Σύμφωνα με το Μέγαρο Μαξίμου, η χώρα μας βρίσκεται κοντά στην εξασφάλιση και νέας συμφωνίας με αραβικά κεφάλαια για την οικοδόμηση μεγάλων ξενοδοχειακών μονάδων και θεματικών πάρκων.
Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, προκειμένου να παρακαμφθεί η «Διαύγεια», υπήρξε συμφωνία ορισμένα ταξίδια να γίνουν με ιδιωτικές δαπάνες των συμμετεχόντων και άλλα να περάσουν στην επίσημη ηλεκτρονική σελίδα τις επόμενες ημέρες, αφού θα έχουν δοθεί τα χέρια.
Η κυβέρνηση θέλει να αποφύγει το «φιάσκο» με τον Αστακό και γι’ αυτό μεγάλο τμήμα της χθεσινής σύσκεψης για το θέμα αποτέλεσε ο επικοινωνιακός χειρισμός.
Ο πρωθυπουργός ζήτησε από τα στελέχη του να κρατήσουν χαμηλούς τόνους και η ανακοίνωση να γίνει με μία λιτή κυβερνητική ανακοίνωση, συν ίσως κάποια φωτογραφία ή λίγα πλάνα από την υπογραφή.
Σύμφωνα με το Μέγαρο Μαξίμου, όπως αναφέρει η «Ημερησία», η χώρα μας βρίσκεται κοντά στην εξασφάλιση και νέας συμφωνίας με αραβικά κεφάλαια για την οικοδόμηση μεγάλων ξενοδοχειακών μονάδων και θεματικών πάρκων. Ο στόχος του όλου προγράμματος είναι η διεύρυνση της τουριστικής περιόδου, ώστε να τονωθούν τα έσοδα από τον τουρισμό, που αποτελεί τη «βαριά» βιομηχανία της χώρας.
Σήμερα το τουριστικό κύμα έχει ως προορισμό πέντε νησιά, για πέντε μήνες από δύο χώρες. «Θέλουμε να φέρουμε τουρίστες στην Αθήνα και να ενισχύσουμε τη Θεσσαλονίκη και να βάλουμε στον παγκόσμιο τουριστικό χάρτη και άλλους προορισμούς όπως η Αρχαία Ολυμπία και ο Όλυμπος», λένε χαρακτηριστικά στις κατ’ ιδίαν συνομιλίες τους στελέχη που συμμετέχουν στις παρασκηνιακές διεργασίες.
Στη σύσκεψη που έγινε στο γραφείο του πρωθυπουργού στη Βουλή, ο Γ. Παπανδρέου ζήτησε και έλαβε ενημέρωση για ενεργειακές επενδύσεις που «παίζουν» στην περιοχή της νοτιοανατολικής Μεσογείου. Από νέες γεωτρήσεις και αγωγούς μέχρι αιολικά και φωτοβολταϊκά πάρκα.
Η κυβέρνηση συζητά τον φωτισμό των πόλεων με συστήματα φωτοβολταϊκών, που θα τοποθετηθούν στις κολόνες της ΔΕΗ!