Το τετράπτυχο των στόχων της Προεδρίας της Ουγγαρίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση παρουσίασε σήμερα ο πρέσβης της χώρας Γιόζεφ Τοτ που υπηρετεί στην Ελλάδα.
Συνοπτικά, οι προτεραιότητες αναφέρονται: 1) στην ανάπτυξη, δηλαδή την τόνωση της απασχόλησης και την εμπέδωση της κοινωνικής ένταξης, 2) στην ισχυροποίηση της ΕΕ μέσω της αναβάθμισης του θεσμικού της πλαισίου, 3) στην προώθηση προγραμμάτων και έργων που θα φέρουν τους πολίτες πιο κοντά στην ΕΕ και 4) στην εξέλιξη της διεύρυνσης.
Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε (με τη συμμετοχή των εκπροσώπων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Λ. Αντωνακόπουλου, και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Π. Καρβούνη) ο κ.Τοτ αναφέρθηκε στο γενικότερο περιβάλλον της ΕΕ που χαρακτηρίζεται από την ενεργοποίηση της νέας Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης, τη συνέχιση της οικονομικής κρίσης αλλά και την ανάδειξη της αρχής αλληλεγγύης, για να επισημάνει πως το βασικό έμβλημα της Προεδρίας είναι “για μια ισχυρή Ευρώπη”.
Αναλύοντας, στη συνέχεια, το τετράπτυχο των βασικών στόχων, ο πρέσβης της Ουγγαρίας σημείωσε πως η Προεδρία της χώρας του θα αποδώσει ιδιαίτερη έμφαση στην καινοτομία, την ευρωπαϊκή ψηφιοποίηση, την κινητικότητα των νέων, την κοινωνική ενσωμάτωση των Ρομά, ενώ στο πλαίσιο μιας πλατφόρμας για την αντιμετώπιση της φτώχειας θα ασχοληθεί ιδιαίτερα με τη φτώχεια των νέων.
Η Προεδρία της Ουγγαρίας επιθυμεί ακόμη να ασχοληθεί με την επαναξιολόγηση της ΚΑΠ, τη διαμόρφωση μιας νέας (και ει δυνατόν ενιαίας) ευρωπαϊκής πολιτικής ενέργειας, ενώ θα παρουσιάσει μια νέα πολιτική για το νερό με την ευκαιρία της υιοθέτησης (τον Μάρτιο) της ευρωπαϊκής στρατηγικής για τον Δούναβη.
Σε ό,τι αφορά τη σχέση πολιτών-ΕΕ, ο κ.Τοτ σημείωσε την ανάγκη απλούστευσης ορισμένων γραφειοκρατικών διαδικασιών, αλλά και την ανάγκη ενίσχυσης του αισθήματος της ασφάλειας.
Εξάλλου, σημείωσε ότι στο εξάμηνο της Προεδρίας της Ουγγαρίας θα γίνει και η αξιολόγηση της εφαρμογής του Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων, ενώ επίσης θα ενεργοποιηθεί η πρωτοβουλία των Ευρωπαίων πολιτών, που προβλέπεται από τη συνθήκη της Λισαβώνας.
Απαντώντας σε ερωτήσεις, ο πρέσβης της Ουγγαρίας ζήτησε να ενισχυθεί ο ρόλος της Frontex στην Ελλάδα, να ολοκληρωθεί η ενταξιακή διαδικασία της Κροατίας, να αρθούν οι ανησυχίες για τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία που αφορούν την ένταξή τους στην περιοχή Σένγκεν, να διατηρηθεί η δυναμική της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας (τουλάχιστον με το άνοιγμα ενός ακόμη κεφαλαίου) και να εφαρμοστούν τα προγράμματα κοινωνικής ενσωμάτωσης των Ρομά.
Σε ερώτηση σχετική με τον επίμαχο νόμο για τα ΜΜΕ που προωθεί η κυβέρνηση της Βουδαπέστης, ο πρέσβης της Ουγγαρίας δήλωσε πως (όπως απάντησε ο πρωθυπουργός Β.Όρμπαν στον Ζ.Μπαρόζο τις προάλλες) “η νέα νομοθεσία σέβεται τις ευρωπαϊκές αρχές” και τόνισε τη βεβαιότητά του πως το νομοσχέδιο “θα αντέξει τη δοκιμασία της αξιολόγησης” που θα περάσει από τη νομική υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.