Ούτε το εκλογικό αποτέλεσμα του Μαΐου, ούτε του Ιουνίου -όποιο κι αν είναι αυτό- μπορεί να θεωρηθεί ότι καταργεί το μνημόνιο και τη δανειακή συνθήκη, δήλωσε η γενική γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα.
Όπως τόνισε, μόνο με απόφαση της πλειοψηφίας της Βουλής και μετά να κοινοποιηθεί η απόφαση στα όργανα της ΕΕ μπορεί να καταργηθεί το μνημόνιο και η δανειακή συνθήκη.
Σύμφωνα με την κ. Παπαρήγα, όποιος διακηρύσσει ότι το εκλογικό αποτέλεσμα αυτόματα καταργεί συνθήκες το χρησιμοποιεί σαν επιχείρημα για να μη φέρει το θέμα στη Βουλή και για να πάει να διαπραγματεύεται στην ουσία ένα νέο μνημόνιο, μια νέα δανειακή συνθήκη στα όργανα της ΕΕ, άρα λέει συνειδητά ψέματα.
Αν ο λαός, ανέφερε η κ. Παπαρήγα, π.χ. αποφασίσει τα επόμενα χρόνια την αποδέσμευση από την ΕΕ, μπορεί, για παράδειγμα, να την αποφασίσει με ένα δημοψήφισμα -και πάλι πρέπει να επικυρωθεί με απόφαση της Βουλής.
Απαντώντας σε τοποθετήσεις άλλων κομμάτων ότι δεν θα μειωθούν οι μισθοί και οι συντάξεις, επισήμανε: «Είναι σαν να μας λένε ότι έχουμε το τυρί στα χέρια μας, δεν έχουμε το ψωμί, θα μας δώσει το ψωμί για να φάμε ψωμοτύρι. Ο λαός έχει χάσει και το ψωμί και το τυρί και για να μπορέσει να αντέξει πρέπει να πάρει και αυξήσεις. Είναι θέματα που πρέπει να ξεκαθαριστούν στις εκλογές, για να ξέρει ο καθένας αν το τιμόνι πάει προς τα αριστερά ή πάει προς τα δεξιά. Γιατί κοιτάξτε, η ΝΔ, η κεντροδεξιά, δεξιά θα πάει το τιμόνι. Αλλά και η αριστερά, όπως εμφανίζεται, εμφανίζεται με συνθήματα αριστερά αλλά το τιμόνι θα το στρίψει δεξιά, ιδιαίτερα στο πεδίο της οικονομίας. Αυτά για εμάς είναι το α και το ω. Όλες οι άλλες συζητήσεις είναι περιττές».
Σε αυτό το πλαίσιο, υπογράμμισε ότι «χρειάζεται να υπάρχει ένα αντίβαρο μέσα στο κοινοβούλιο και πάνω απ’ όλα μέσα στο λαό, γιατί τα πράγματα μετεκλογικά, είτε κεντροδεξιά είτε κεντροαριστερά έχουμε, το τιμόνι θα στρέφει συνεχώς όλο και πιο δεξιά για το λαό».
«Δεν εξισώνουμε τα κόμματα, αλλά αυτός ο παράγοντας που οδηγεί στην εξίσωση τελικά, είναι η πολιτική στο πεδίο της οικονομίας, απέναντι στην ΕΕ, απέναντι στους επιχειρηματικούς ομίλους, οι οποίοι θέλουν να ανακάμψει η κερδοφορία τους με ανεργία, με λιτότητα, με φτώχεια, σχετική και απόλυτη εξαθλίωση του λαού», πρόσθεσε.