Την πρώτη ευρεία σύσκεψη, για την αξιοποίηση και ορθολογική κατανομή του ανθρώπινου δυναμικού στη δημόσια διοίκηση, πραγματοποίησε σήμερα ο υπουργός Εσωτερικών, Γιάννης Ραγκούσης, με τη συμμετοχή των γενικών και ειδικών γραμματέων όλων των υπουργείων.
Ο κ. Ραγκούσης, αμέσως μετά τη σύσκεψη, δήλωσε: «Επειδή το κράτος είναι -σε τελική ανάλυση- οι άνθρωποι που το υπηρετούν, γι΄αυτό προχωρούμε με σταθερά βήματα στην ορθολογική αξιοποίηση, αλλά και στην ουσιαστική αναβάθμιση του ανθρώπινου δυναμικού της Δημόσιας Διοίκησης».
Στον σχεδιασμό της ηγεσίας του Υπουργείου, περιλαμβάνονται κατάργηση και συγχώνευση φορέων του δημοσίου, εξυγίανση των ιδιαίτερα ελλειμματικών ΔΕΚΟ και βεβαίως το νέο μισθολόγιο από το οποίο θα κοπούν τα ειδικά επιδόματα και θα συνδεθούν οι αποδοχές των δημόσιων υπαλλήλων με την παραγωγικότητα. Επιπλέον, αναμένονται 30.000 μετατάξεις προσωπικού.
Με τις μετατάξεις από υπηρεσίες και φορείς, που δεν προσφέρουν τα αναμενόμενα, δεν έχουν ιδιαίτερο αντικείμενο εργασίας, ή είναι υπερφορτωμένες από προσωπικό, στοχεύεται η ενδυνάμωση με προσωπικό υπηρεσιών, που εξυπηρετούν καθημερινά τους πολίτες.
Έναν ακόμη μεγάλο στόχο του Υπουργείου Εσωτερικών και πάντα υπό την πίεση της τρόικας για περιστολή των δαπανών, αποτελεί η μείωση των δημόσιων υπαλλήλων κατά 200.000 έως το 2013, κάτι για το οποίο ο κ. Ραγκούσης πρόσφατα εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι θα επιτευχθεί, με δεδομένη την απόφαση της κυβέρνησης να προσλαμβάνεται ένας υπάλληλος για πέντε αποχωρήσαντες υπαλλήλους, αλλά και την περαιτέρω μείωση κατά 15% των προσλήψεων συμβασιούχων.
Σημειώνεται δε ότι εντός του πρώτου εξαμήνου του 2011 και εκτός των μετατάξεων του Καλλικράτη, αναμένεται να μετακινηθούν 15.000 υπάλληλοι από το κλείσιμο ή τη συγχώνευση 4.000 ΝΠΔΔ και δημοτικών επιχειρήσεων, 4.000 υπάλληλοι που εργάζονται στα περιφερειακά ταμεία και στις διευθύνσεις των ΕΣΠΑ, 5.000 υπάλληλοι από τις ΔΕΚΟ, συμπεριλαμβανομένων και αυτών του ΟΣΕ, καθώς και 1.500 από το πλεονάζον προσωπικό των οργανισμών, που θα καταργηθούν.
Πάντως, παράλληλα με την ηλεκτρονική διακυβέρνηση, τη θεσμοθέτηση της αξιοκρατίας στην υπαλληλική πυραμίδα και άλλες γενικότερες δράσεις, κορυφαίο στοίχημα για την κυβέρνηση και τον κ. Ραγκούση αποτελεί η αλλαγή της εικόνας, που παρουσιάζει το δημόσιο και η αποτελεσματικότερη λειτουργία του κράτους.
«Καλλικράτης στο κράτος»
Το σχέδιο «Καλλικράτης στο κράτος», που θα αλλάξει όλα τα δεδομένα, αλλά και την εικόνα του δημόσιου τομέα, μπήκε σε εφαρμογή σήμερα με την πρώτη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε από τον υπουργό Εσωτερικών Γιάννη Ραγκούση και τη συμμετοχή των γενικών και ειδικών γραμματέων όλων των υπουργείων. Ο κ. Ραγκούσης τόνισε ότι προτεραιότητα για την προσπάθεια εκσυγχρονισμού και αναμόρφωσης του κράτους, αποτελεί το κλείσιμο ή η συγχώνευση φορέων του δημοσίου, οι μετατάξεις προσωπικού και το νέο μισθολόγιο.
Ωστόσο, για πρώτη φορά θα πραγματοποιηθεί η ποιοτική καταγραφή του προσωπικού και των δομών του δημοσίου, από δεκάξι ομάδες καταγραφής, μία ανά κάθε υπουργείο, συγκροτούμενες από στελέχη που θα επιλεγούν μετά από ανοιχτή και αδιάβλητη διαδικασία.
Οι ομάδες αυτές θα καταγράψουν τα πραγματικά κενά και τις ανάγκες των δημοσίων υπηρεσιών, την καταλληλότητα των υπαλλήλων, ενώ παράλληλα θα υπάρξει και μελέτη για τις αποχωρήσεις του προσωπικού σε βάθος τριετίας, για να είναι σαφής η εικόνα διαχείρισης του ανθρώπινου δυναμικού.
Οι ομάδες καταγραφής θα πρέπει να συγκεντρώσουν τα πρώτα στοιχεία έως τις 10 Φεβρουαρίου και να τα αποστείλουν στην ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών, προκειμένου να γίνει η λειτουργική αξιολόγηση της δημόσιας διοίκησης από τον ΟΟΣΑ μέχρι τον Ιούνιο, όπως προβλέπεται και από τις συμβατικές υποχρεώσεις του Μνημονίου.
Επίσης, ως το πρώτο εξάμηνο του 2011 θα έχει ολοκληρωθεί και το ενιαίο μισθολόγιο, που κρίνεται ως προϋπόθεση για τις μετατάξεις, αποσπάσεις του προσωπικού, ενώ ταυτόχρονα θα ξεκινήσει και η αναμόρφωση των οργανωτικών δομών των υπουργείων με καταργήσεις ή συγχωνεύσεις ανενεργών οργανισμών ή υπηρεσιών των οποίων οι αρμοδιότητες επικαλύπτονται.
Τέλος, όπως έγινε γνωστό, για το θέμα του «κυβερνητικού πάρκου, δηλαδή του ενιαίου χώρου όπου σχεδιάζεται να εγκατασταθούν όλες οι υπηρεσίες των υπουργείων, η ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών εξετάζει όλες τις περιπτώσεις, μεταξύ των οποίων και εκείνη του Ελληνικού. Ωστόσο, ως προϋπόθεση για τη δημιουργία του «κυβερνητικού πάρκου» θεωρείται η απογραφή της ακίνητης περιουσίας του δημοσίου.