Ο Φώτης Κουβέλης έθεσε ως προτεραιότητα την χρονική επιμήκυνση της δημοσιονομικής προσαρμογής μέχρι το 2017-18.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ, η επιμήκυνση αυτή εμπεριέχει συγκεκριμένα στοιχεία, όπως μείωση του επιτοκίου και μεγαλύτερο χρονικό περιθώριο στην καταβολή των δόσεων. Εξάλλου, σύμφωνα με τον κ. Κουβέλη, η Ελλάδα θα πρέπει να διεκδικήσει μεταφορά μέρους τους χρέους της στην ΕΚΤ και έκδοση ευρωομολόγων.
Αυτά δεν είναι εύκολα πράγματα, αλλά πρέπει να διεκδικήσουμε και να διαμορφώσουμε συμμαχίες, τόνισε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, προειδοποιώντας πως η ελληνική κοινωνία έχει ελάχιστες αντοχές πλέον. Ο λαός έχει ματώσει, αλλά δεν υπάρχει το προσδοκώμενο αποτέλεσμα, ανέφερε και πρόσθεσε πως η χώρα πρέπει να πάει στην Ευρώπη με συγκεκριμένο πακέτο πρότασης.
Για την 18η Ιουνίου, εξέφρασε την ελπίδα να έχει η χώρα κυβέρνηση και μάλιστα κυβέρνηση με προοδευτικό πολιτικό περιεχόμενο, κάτι το οποίο, όπως είπε, θα επιδιώξει η ΔΗΜΑΡ. Δεν μπορεί η χώρα να μην κυβερνηθεί, ανέφερε χαρακτρηριστικά.
Ερωτώμενος αν η χώρα ενδέχεται να πάει σε τρίτη εκλογική αναμέτρηση, ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ είπε: «Το απεύχομαι αλλά δεν μπορώ να το αποκλείσω». Διαβεβαίωσε πάντως ότι το κόμμα του θα κάνει ό,τι μπορεί για να έχει η χώρα κυβέρνηση και είπε πως η ΔΗΜΑΡ θα απευθύνει το πρόγραμμά της «στο ΣΥΡΙΖΑ, αναμφισβήτητα, αλλά με συγκεκριμένα πράγματα» καθώς και σε όλες τις πολιτικές δυνάμεις, «στη βάση συγκεκριμένης γραπτής πολιτικής συμφωνίας».
Ο κ. Κουβέλης εξέφρασε επίσης τη βαθιά του ανησυχία για το γεγονός ότι αυτή τη στιγμή τα έσοδα βρίσκονται σε τεράστια υστέρηση και επανέλαβε την πρότασή του να συγκροτηθεί περιουσιολόγιο. Θα μπορούσαμε να έχουμε φορολογική ρύθμιση που θα ήταν πιο δίκαιη, είπε, τονίζοντας πως φοροδιαφεύγουν τα ισχυρότερα εισοδήματα και καλούνται να πληρώσουν οι αδύναμοι.
Αναφέρθηκε επίσης στις πρόσφατες σκληρές δηλώσεις της γενικής διευθύντριας του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ και του υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. «Είναι βέβαιο ότι οι πιέσεις είναι υπαρκτές», είπε ο κ. Κουβέλης, εκτιμώντας ότι «αυτό διαμορφώνει μια εξαιρετικά δυσχερή κατάσταση». Η Ελλάδα όμως πρέπει να διαπραγματευτεί, πρόσθεσε.