Στο Πεντάγωνο βρέθηκε σήμερα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, συνοδευόμενος από τον βουλευτή Μανόλη Γλέζο, όπου τόνισε την ανάγκη ανασυγκρότησης και αξιοποίησης της ελληνικής πολεμικής βιομηχανίας, η οποία, όπως είπε, θα περάσει υπό εθνικό έλεγχο.
Ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ δεσμεύθηκε επίσης για την αντιστροφή της εικόνας διαπλοκής στο τομέα των στρατιωτικών εξοπλισμών, χωρίς όμως αυτό να αποβεί εις βάρος της εθνικής άμυνας και της εθνικής ασφάλειας.
«Ο ελληνικός λαός όλα τα προηγούμενα χρόνια πλήρωσε ένα υπέρογκο κόστος από το υστέρημά του σε στρατιωτικούς εξοπλισμούς που δεν κατάφεραν να δημιουργήσουν υποδομές, βιομηχανικές και τεχνολογικές, στην πατρίδα μας ώστε τα οπλικά συστήματα που παραλάβαμε να μπορούν να συντηρούνται και να ανανεώνονται. Αντ’ αυτού», τόνισε, «μεγάλο μέρος αυτών των χρημάτων πήγε προκειμένου να δημιουργηθούν σχέσεις διαπλοκής, ένα τεράστιο παρασιτικό στρατιωτικομεσιτικό πλέγμα δημιουργήθηκε και καλλιέργησε αυτό που εμείς ονομάζουμε πλέγμα διαπλοκής του πολιτικού και οικονομικού κατεστημένου, δημιούργησε το πλέγμα διαπλοκής της πολιτικής και κρατικής εξουσίας» και αυτή η εικόνα, ξεκαθάρισε, πρέπει να αντιστραφεί.
Ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε απαράδεκτες τις μειώσεις μισθών που έγιναν από τις τελευταίες κυβέρνησης στους επαγγελματίες οπλίτες, αλλά και τις δηλώσεις που καταρράκωσαν, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, το ηθικό των στρατεύσιμων ανδρών και γυναικών της χώρας. Η εικόνα αυτή θα αντιστραφεί, διαβεβαίωσε, «θέλουμε να αποκαταστήσουμε τις σχέσεις εμπιστοσύνης πολιτείας και ενόπλων δυνάμεων. Έχουμε εμπιστοσύνη στους αξιωματικούς, στην ιεραρχία των τριών όπλων και θα βρεθούμε δίπλα τους προκειμένου να χαράξουμε μια κοινή στρατηγική για την προστασία, την προάσπιση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων».
Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ εκτίμησε ότι καλώς έγιναν μειώσεις στις αμυντικές δαπάνες και αναφέρθηκε στην ανάγκη ανασυγκρότησης της ελληνικής πολεμικής βιομηχανίας. Στόχος, είπε, είναι η μαχητική ικανότητα των ενόπλων δυνάμεων και αυτό δεν αφορά μόνο σε εξοπλιστικές δαπάνες, αλλά ίσως να είναι και σημαντικότερη η αποκατάσταση του ηθικού στις ένοπλες δυνάμεις και το στελεχιακό δυναμικό.
Σε ερώτηση τέλος για το θέμα της θητείας, ο κ. Τσίπρας σημείωσε πως ο αρχικός σχεδιασμός που οδήγησε στη μείωσή της συμπεριελάμβανε μια άλλη λογική σε σχέση με τις προσλήψεις και τις απολύσεις δημοσίων λειτουργών και δημοσίων υπαλλήλων. Πλέον και στο βαθμό που η αυστηρή δημοσιονομική πολιτική αναγκάζει την ανατροπή αυτού του σχεδιασμού, συμπλήρωσε, πρέπει να εξεταστούν όλες οι δυνατότητες, ωστόσο οι όποιες τροποποιήσεις πρέπει να γίνουν ταυτόχρονα με ένα σχέδιο εξορθολογισμού των αναγκών και ενδεικτικά ανέφερε πως δεν υπάρχει ανάγκη για τόσο μεγάλο αριθμό στρατοπέδων μέσα στα αστικά κέντρα. «Οι Έλληνες στρατιώτες, κληρωτοί και επαγγελματίες οπλίτες δεν πρέπει να αισθάνονται αγγαρειοφόροι και σκοποφύλακες. Πρέπει να είναι και να αισθάνονται μάχιμοι και να υπηρετούν το ύψιστο καθήκον της ασφάλειας και της ακεραιότητας της πατρίδας», κατέληξε στις δηλώσεις του ο Αλέξης Τσίπρας.