Θετικές κρίσεις από την πλειοψηφία και την αξιωματική αντιπολίτευση στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, εισέπραξε το νομοσχέδιο για την σύσταση Εθνικού Ταμείου Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης (ΕΤΕΑΝ), που πρόκειται να αντικαταστήσει το ΤΕΜΠΜΕ.
Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, το Ταμείο θα συνεπενδύει δικά του ή άλλα δημόσια κεφάλαια, μαζί με τις τράπεζες, με στόχο την προώθηση της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας – ιδίως της νέας γενιάς – και εκείνης που αφορά φιλοπεριβαλλοντικές επιχειρηματικές πρωτοβουλίες. Για την προώθηση των δραστηριοτήτων του, το ΕΤΕΑΝ θα μπορεί να ιδρύει και να διαχειρίζεται ταμεία χαρτοφυλακίου, επιχειρηματικών κεφαλαίων, εγγυήσεων και δανειοδοτήσεων.
«Με την δημιουργία των ταμείων που θα συνεπενδύουν κεφάλαια του ΕΤΕΑΝ μαζί με εκείνα των Τραπεζών, σε αναλογία 1 προς 2, το κόστος των δανείων μειώνεται σημαντικά. Επιπρόσθετα, όταν θα δίνονται οι εγγυήσεις του ΕΤΕΑΝ, οι εξασφαλίσεις θα είναι χαμηλότερες από τις προσφερόμενες απ’ τις Τράπεζες» ανέφερε ο υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης, Μ. Χρυσοχοΐδης.
«Με την δημιουργία του ΕΤΕΑΝ, θα δημιουργηθούν νέες επιχειρήσεις, ή θα επεκταθούν οι υφιστάμενες, με αποτέλεσμα την αύξηση του ΑΕΠ. Δεν είναι τυχαίο ότι το νομοσχέδιο ψηφίζεται και συζητείται ταυτόχρονα με το νέο επενδυτικό νόμο, αφού μαζί μ’ αυτόν, αποτελούν τα πιο σημαντικά εργαλεία για την αναθέρμανση της οικονομίας και την ανάπτυξη της χώρας. Μαζί με τα κίνητρα του νέου επενδυτικού νόμου, που επιχειρεί επανεκκίνηση της οικονομίας, είναι ευκαιρία να ξαναβάλουμε μπροστά την μεγάλη αναπτυξιακή μηχανή της χώρας», ανέφερε ο υπουργός.
Από πλευράς αντιπολίτευσης, αλλά και αρκετών βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, υπενθυμίστηκε το προηγούμενο του ΤΕΜΠΜΕ, το μοντέλο του οποίου κρίθηκε ως προβληματικό για την επίτευξη του προσδοκώμενου στόχου – της ενίσχυσης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που δυσκολεύονται να λάβουν τραπεζική δανειοδότηση. Έτσι, παρότι επεφύλαξε θετικές κρίσεις για το νομοσχέδιο, ο εισηγητής της ΝΔ, Κώστας Μουσουρούλης εστιάστηκε στην ανάγκη συμφωνίας με τις Τράπεζες, ενώ και ο ΛΑΟΣ, με τον Αλ. Χρυσανθακόπουλο, υποστήριξε πως όσο το τραπεζικό σύστημα δεν εντάσσεται σε «στρατηγικό σχεδιασμό εθνικής επιβίωσης» το ταμείο είναι «μια ευχή με μικρό αντίδωρο».
«Η μετεξέλιξη του ΤΕΜΠΜΕ σε ΕΤΕΑΝ θα βοηθήσει τις μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις, αλλά δεν θα προσφέρει τίποτα στις 830.000 των αυτοαπασχολούμενων και των μικρών ΕΒΕ» υποστήριξε η Σοφία Καλαντίδου (ΚΚΕ). Αντίστοιχα, η Ευαγγελία Πασχαλίδου (ΣΥΡΙΖΑ), αν και διέκρινε θετικές πτυχές στο νομοσχέδιο, υποστήριξε πως οι προβλέψεις του δεν ανταποκρίνονται στις προσδοκίες όσων έχουν πραγματική ανάγκη την κρατική στήριξη και πρότεινε την σύσταση Τράπεζας ειδικού σκοπού για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
Η Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων για το ΕΤΕΑΝ
Αμφισβητούνται οι δυνατότητες του Αναπτυξιακού Νόμου