Απάντηση στις διαρροές της Ρηγίλλης, σύμφωνα με τις οποίες η πρότασή της για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για τις σπατάλες στη δημόσια υγεία στρέφεται κατά του αντιπροέδρου της Νέας Δημοκρατίας, και πρώην υπουργού Υγείας, Δημήτρη Αβραμόπουλου έδωσε μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Βήμα FM, η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας Ντόρα Μπακογιάννη.
«Βαρέθηκα να ακούω τον καθένα να προσπαθεί να κολλήσει ετικέτες και να κάνει στοχεύσεις» δήλωσε ενώ συμπλήρωσε ότι «η πρόταση για σύσταση Εξεταστικής για τη διερεύνηση περιπτώσεων υπερτιμολογήσεων ιατρικών εξετάσεων, ιατρικών συσκευών και ειδικών υλικών, καθώς και για σπατάλες στη χρήση φαρμάκων εντός όλων των νοσοκομείων τα τελευταία δέκα χρόνια δεν αφορά μόνο πολιτικά πρόσωπα, αλλά και όλους όσοι έχουν εμπλακεί σε αυτό το “πάρτι” κερδοσκοπίας».
Ερωτώμενη πάντως για το αν η κυβέρνηση Καραμανλή έχει ευθύνες, η αρχηγός της ΔΗΣΥ απέφυγε να απαντήσει, τονίζοντας ότι αυτό θα το δείξει η Εξεταστική.
«Σε μια περίοδο που οι Έλληνες πολίτες υφίστανται αβάστακτες θυσίες για να πετύχουν τη δημοσιονομική εξυγίανση και την περιστολή των ελλειμμάτων και ενώ στο πλαίσιο του Μνημονίου, έχουν υπάρξει συγκεκριμένες δεσμεύεις για να περιοριστούν δραστικά οι σπατάλες στο χώρο της υγείας, ο υπουργός Υγείας δηλώνει ότι στον τομέα αυτό “ξοδεύουμε τα πιο πολλά σε όλο τον πλανήτη” και ότι μπορούν να εξοικονομηθούν φέτος από τις σπατάλες αυτές “ένα δισεκατομμύριο τετρακόσια εκατομμύρια ευρώ”. Γεγονός που σημαίνει ότι μέχρι και σήμερα συνεχίζεται το νοσηρό φαινόμενο, που παρατηρείται εδώ και μια δεκαετία τουλάχιστον, της ανεξέλεγκτης σπατάλης σε πολλούς τομείς στο χώρο της υγείας.
Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ οι συνολικές δαπάνες υγείας της Ελλάδας το 2009 ανήλθαν στο δυσθεώρητο ύψος των 21 δισεκατομμυρίων ευρώ. Είναι χαρακτηριστικό ότι εδώ και μια δεκαετία η φαρμακευτική δαπάνη των ασφαλιστικών ταμείων αυξάνεται κάθε έτος κατά 0,5 δισ. ευρώ.
Και όλα αυτά την ώρα που οι πολίτες περιμένουν στις ουρές, κοιμούνται σε ράντζα των νοσοκομείων, επιβαρύνεται συνεχώς ο οικογενειακός προϋπολογισμός τους για έξοδα φαρμάκων και ιατρικών υλικών, ενώ παράλληλα τα ασφαλιστικά τους ταμεία καταρρέουν από τα υπέρογκα έξοδα.
Η γιγάντωση της δαπάνης υγείας οφείλεται στη σπατάλη του συστήματος υγείας, στην υπερκατανάλωση υπηρεσιών, στη λειτουργία των νοσοκομείων χωρίς μετρήσεις, στις ανεξέλεγκτες προμήθειες, στην υπερτιμολόγηση των ιατρικών εξετάσεων, των ιατρικών συσκευών (σε ποσοστά 300% – 500% περισσότερο από ό,τι στις χώρες της Β. Ευρώπης) και των ειδικών υλικών (στεντς, βηματοδότες, τεχνητές κεφαλές κ.λπ.). Ακόμη και το 2010 τα στοιχεία δείχνουν ότι οι αποκλίσεις μεταξύ δύο νοσοκομείων στις τιμές προμηθειών είναι ανώτερες του 30%.
Οι υπερτιμολογήσεις αυτές είναι ίσως το μεγαλύτερο διαχρονικό σκάνδαλο. Δεν είναι όμως σκάνδαλο απαράγραπτο. Τα βασικά στοιχεία είναι σήμερα γνωστά, ενώ και ο ίδιος ο υπουργός Υγείας δηλώνει δημόσια ότι στον τομέα αυτόν υπήρξαν “ενδιάμεσοι”, οι οποίοι επωφελήθηκαν κατά μεγάλο βαθμό από αυτές τις πρακτικές. Οι πολίτες όμως δεν συμβιβάζονται πλέον με αόριστες εξαγγελίες και γενικόλογες δεσμεύσεις. Ζητούν τώρα τον λογαριασμό.
Θεωρώ ότι ο πολιτικός κόσμος οφείλει να δώσει ξεκάθαρες απαντήσεις γι΄ αυτό το θέμα που αφορά τον ευαίσθητο χώρο της δημόσιας υγείας. Ο πολιτικός κόσμος έχει καθήκον να στείλει το μήνυμα ότι δεν συμβιβάζεται πλέον με τα κακώς κείμενα και κυρίως δεν αποδέχεται τη λογική της ατιμωρησίας και της ανομίας.
Γι΄ αυτό προτείνω όλα τα κόμματα της Βουλής να συναινέσουν στη συγκρότηση Εξεταστικής Επιτροπής για τη διερεύνηση της υπόθεσης αυτής που θα δώσει συγκεκριμένες και δίκαιες απαντήσεις στους πολίτες, για το ποιοι ήταν οι κάθε είδους και κατηγορίας “ενδιάμεσοι” που ωφελήθηκαν από τις υπερτιμολογήσεις, τις αυξήσεις δαπανών χωρίς προηγούμενο, τις σπατάλες και την κακοδιαχείριση στα νοσοκομεία, πώς συνέβη αυτό και πώς θα μπορούσαν οι φορολογούμενοι και οι ασφαλισμένοι να ανακτήσουν μέρος έστω του πλούτου που κάποιοι παράνομα απέκτησαν».