Παπανδρέου: Ήρθε η ώρα του πολίτη

“Ήλθε η ώρα, έστω και με ελάχιστη καθυστέρηση, να υλοποιήσει η κυβέρνηση την δέσμευσή της στην ΔΕΘ του 2009 για γρήγορη απόδοση των συντάξεων στους δικαιούχους”, τόνισε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου κατά την εισήγησή του στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου που συνήλθε το μεσημέρι της Τετάρτης, στη Βουλή.

 

Ο κ. Παπανδρέου επεσήμανε ότι η υλοποίηση της δέσμευσης γίνεται μέσω της διαδικασίας έκδοσης προσυνταξιοδοτικής απόφασης, βάσει της οποίας ο συνταξιούχος θα μπορεί να εισπράττει το μεγαλύτερο μέρος της σύνταξής του σε διάστημα όχι μεγαλύτερο των 2.5 μηνών.

 

Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι οι πολίτες επέδειξαν “μεγάλη ωριμότητα και δέχτηκαν να κάνουμε μεγάλες θυσίες ώστε να σωθεί η χώρα” και τόνισε ότι ήταν εις γνώση του οι καθυστερήσεις στην απόδοση των συντάξεων, γεγονός για το οποίο το ΠΑΣΟΚ ως αντιπολίτευση ασκούσε σκληρή- όπως είπε- κριτική στην κυβέρνηση της ΝΔ.

 

“Είναι απαράδεκτο μετά από 30 ή και 40 χρόνια δουλειάς να περιμένει ο εργαζόμενος μέχρι δύο χρόνια για να πάρει τη σύνταξη του” είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός, επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι η καθυστέρηση στην υλοποίηση της δέσμευσης του ΠΑΣΟΚ οφειλόταν στο ότι όλο το βάρος της κυβερνητικής προσπάθειας είχε ριχτεί στην αντιμετώπιση της κρίσης.

 

Ο κ. Παπανδρέου επισήμανε, επίσης, ότι παράλληλα πρέπει το κάθε υπουργείο με μεγαλύτερη ακόμα ένταση να συνεχίσει την προσπάθεια επίλυσης των προβλημάτων της καθημερινότητας που αντιμετωπίζουν οι πολίτες στα ταμεία, στα νοσοκομεία, στις εφορίες, στην πολεοδομία και “όπου αλλού σχηματίζονται ουρές”, ενώ δοθέντων των γνωστών προβλημάτων των δημοσίων υπηρεσιών προβάλλει η αναγκαιότητα εξεύρεσης “έξυπνων” λύσεων με αξιοποίηση κάθε σύγχρονου μέσου.

 

Ο πρωθυπουργός στην αρχή της εισήγησής του τόνισε ότι το 2011 θα έχει δυσκολίες αλλά θα είναι και δημιουργικό έτος, ενώ η πορεία των αλλαγών εγγυάται μια διαφορετική πορεία για την χώρα. Έκανε, επίσης, λόγο για “ρευστό διεθνές περιβάλλον” και αναφερθείς στην ΕΕ παρατήρησε ότι βρίσκεται “σε μια από τις πιο κρίσιμες φάσεις της ιστορίας της”.

 

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε επίσης στην πρωτοβουλία της κυβέρνησης για το ευρωομόλογο, αλλά και στην πρόσφατη επίσκεψή του στην Τουρκία.

 

Σχετικά με την απόφαση της κυβέρνησης να ασκήσει το δικαίωμα της παρέμβασης του ελληνικού κράτους στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, σχετικά με το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων, και ειδικότερα τις αξιώσεις των κατοίκων του Διστόμου, ο κ. Παπανδρέου είπε ότι “αντιλαμβανόμαστε όλοι την σοβαρότητα και σημασία αυτού του θέματος καθώς και τον ιδιαίτερο συμβολισμό του”.

 

“Στην λήψη της απαιτούμενης απόφασης έπρεπε να εξετάσουμε προφανείς ηθικούς, νομικούς και πολιτικούς λόγους, αλλά και σημαντικά ζητήματα ύψιστης εθνικής σημασίας και τα συνολικά συμφέροντα της χώρας, ιδιαίτερα σε μία κρίσιμη περίοδο για την πατρίδα μας” υπογράμμισε ο πρωθυπουργός προσθέτοντας ότι “είναι προφανές ότι, όλες οι ενέργειές μας έχουν μοναδικό γνώμονα την εξυπηρέτηση του εθνικού συμφέροντος, ενώ με τις οφειλόμενες πράξεις και ενέργειές μας επιτελούμε χρέος αυτονόητο, να τιμήσουμε εμπράκτως τη μνήμη όσων θυσιάστηκαν για την πατρίδα”.

 

“Η προετοιμασία για την παρέμβαση της χώρας μας στην συγκεκριμένη υπόθεση έγινε με τη συμβολή και συνεργασία άξιων Ελλήνων Διεθνολόγων και ξένων εμπειρογνωμόνων με απτή εμπειρία του Δικαστηρίου της Χάγης” ανέφερε στη συνέχεια ο κ. Παπανδρέου, ευχαριστώντας το Υπουργείο Εξωτερικών, τον Δημήτρη Δρούτσα και το Υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, τον Χάρη Καστανίδη, καθώς και τον Χάρη Παμπούκη και τον Βαγγέλη Βενιζέλο και όλους όσοι συνεργάστηκαν και συνέβαλαν στην σοβαρή προετοιμασία για την λήψη αυτής της απόφασης και των απαραίτητων ενεργειών για την παρέμβαση της χώρας μας.

- Διαφήμιση -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ